Hovedinnhold

Kristin: - 2009 er et helt ekstraordinært år

Politi og eldre blant budsjettvinnerne

GRÜNERLØKKA (VG Nett) 1,3 nye milliarder til politiet og 1,3 milliarder til sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Her er noen av Kristin Halvorsens budsjettvinnere.

Denne saken handler om:

Klokken 10.00 i dag presenterer finansminister Kristin Halvorsen (Sv) regjeringens nye statsbudsjett.

- 2009 er et helt ekstraordinært år. Det er en litt krevende tid, men jeg gleder meg veldig til klokka 10 for da skal jeg fortelle dere alt, sa en hemmelighetsfull finansminister da hun møtte pressen på Grünerløkka i Oslo grytidlig mandag morgen.

VGTV:Se finanstalen LIVE fra klokken 10.00

Her er noen av lekkasjene fra budsjettet:

** Styrker politiet

VG kunne i dag avsløre at justisminister Knut Storberget (Ap) er en av budsjettets store vinnere. Politiet i Bergen og Oslo skal doble helgebemanningen som følge av 1,3 milliarder ferske budsjettkroner.

Økningen skal gi 1100 flere årsverk fra 2008 til 2010. Det inkluderer ekstraårsverk som følge av økt arbeidstid.

Fra før er det kjent at om lag 40 millioner kroner går til å øke antallet nye politistudenter fra 552 til 720.

** Mer til de eldre

Også eldreomsorgen får 1,3 nye milliarder til sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Er du fornøyd?SPØR KRISTIN HALVORSEN OM STATSBUDSJETTET KLOKKEN 14.00

I tillegg er det kjent at de rødgrønne vil øke bevilgningene til kommunene med åtte milliarder kroner.

** Boligskatten skjerpes

Ifølge nyhetsbyrået ANB skal formuesskatten på boliger i byområder skjerpes, men flere pensjonister skal slippe skatt på boligen, blant annet ved at bunnfradraget økes slik at flere pensjonister med nedbetalte hus unngår formuesskatt.

Ifølge forslaget skal boligens markedsverdi i mye større grad enn tidligere legges til grunn, og dyre boliger i pressområder vil bli skattlagt hardere enn boliger i distriktene.

** Stopper kontantkjøp over 10 000

Etter det Aftenposten erfarer vil regjeringen også gjøre slutt på betaling av store kontantbeløp for håndverkertjenester.

Privatpersoner som betaler over 10000 kroner kontant for kjøp av tjenester, kan i fremtiden bli medansvarlige for uærlige selgere som ikke har orden på moms og skatt, skriver avisa.

Næringsdrivende og andre vil ikke få fradrag i skatteregnskapet eller i momsregnskapet for kostnader over 10000 kroner som er betalt kontant. Dette vil gjøre kontantbruken svindyr.

HEMMELIGHETSFULL: Med statsbudsjettet trygt under armen møtte finansminister Kristin Halvorsen pressen utenfor sin bolig på Grünerløkka i Oslo, tirsdag morgen. Foto: Scanpix
HEMMELIGHETSFULL: Med statsbudsjettet trygt under armen møtte finansminister Kristin Halvorsen pressen utenfor sin bolig på Grünerløkka i Oslo, tirsdag morgen. Foto: Scanpix

** Skole og barnehage

Kilder i regjeringsapparatet antyder overfor VG Nett at den totale veksten på skolebudsjettet er på rundt én milliard kroner.

Økte midler til lærerutdanning og kompetanseheving for lærere er blant tiltakene.

Kulturskolene er en annen vinner - Hele 40 millioner kroner er satt av til et nytt øremerket tilskudd til disse skolene.

28 millioner kroner går inn i den såkalte rentekompensasjonsordningen, der kommunene kan søke om rentefrie lå til å pusse opp skoler og fylle vann i kommunale bassenger.

Totalt vil regjeringen bruke 35 millioner kroner mer for å øke kvaliteten i barnehagene. En del av disse pengene vil gå til å øke kompetansen til de ansatte.

** Mer til kultur

Regjeringens mål er at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

I tillegg til bevilgningene til kulturskolene vil de rødgrønne avvikle momsen på dugnadsarbeid, fotballdrakter og korpsinstrumenter.

Halvorsen og co. bevilger også 54 millioner til Den Norske Opera og Ballett, samt nye budsjettkroner til symfoniorkestre, regionale operaer, teatre og bibliotek, ifølge Dagbladet.

Økningen i kulturbudsjettet har vært større fra 2006 til 2010 enn de samlede økningene siden Kulturdepartementet ble opprettet i 1982 fram til Trond Giske ble kulturminister i 2005, skriver Aftenposten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks