Hovedinnhold

Fortviler over 10 måneder studiestøtte:

- Studenter må bo og spise dyrere og dårligere

FRUSTRERT: Anne Karine Nymoen (til venstre) og Ina Tandberg mener norske studenter trenger mer studiestøtte, og er frustrert over å være prioritert ut av Soria Moria II. Foto: Ingrid Hvidsten
FRUSTRERT: Anne Karine Nymoen (til venstre) og Ina Tandberg mener norske studenter trenger mer studiestøtte, og er frustrert over å være prioritert ut av Soria Moria II. Foto: Ingrid Hvidsten
(VG Nett) Det er mulig å være fulltidsstudent i Norge - hvis man bor i et kott og spiser nudler. Det mener studentorganisasjonene Stl og NSU, som fortviler over at 11 måneders studiestøtte ikke fikk plass i Soria Moria.

Denne saken handler om:

- Dette er et angrep på lik rett til utdanning for alle, sier Anne Karine Nymoen, leder i Norsk Studentunion (NSU), til VG Nett.

Sammen med Studentenes Landsforbund (Stl) og representanter fra blant annet SU, AUF og KrF stilte hun mandag opp foran Stortinget for å demonstrere mot at regjeringen ikke har gjort plass til 11 måneders studiestøtte i Soria Moria II.

- Det var tverrpolitisk enighet om dette på partienes landsmøter i vår. De er enige med oss når vi snakker om det, men når de kommer bak lukkede dører er det plutselig greit å bryte løftene, sier leder Ina Tandberg i Stl.

Bør studenter ha rett til 11 måneder studiestøtte?SI DIN MENING HER!

De to har siden den nye regjeringsplattformen var klar måttet svelge skuffelsen over å nok en gang ikke få gjennomslag for hjertesaken. Svaret fra regjeringsapparatet når de har etterlyst svar, er at studiestøtten er prioritert ned til fordel for blant annet flere studieplasser.

- Studenter har kjempet for mer støtte i mange år. Studenter har fått lavere kjøpekraft, og matvareprisene og husleienivået har steget mer enn konsumprisindeksen. Det fører til at studenter må bo og spise dårligere for mer penger, sier Tandberg.

LES OGSÅ:Disse bankene bør studentene ha

Artikkelen fortsetter under bildet

GÅR SÅ VIDT: Bjørn Samdal (til venstre) og Henrik Johnsen er begge fulltidsstudenter. De sier økonomien er trang. Foto: Ingrid Hvidsten
GÅR SÅ VIDT: Bjørn Samdal (til venstre) og Henrik Johnsen er begge fulltidsstudenter. De sier økonomien er trang. Foto: Ingrid Hvidsten

- Blakke i juli

Studentene Henrik Johnsen (23) og Bjørn Samdal (28) har studert i henholdsvis tre og sju år. De to var blant rundt hundre personer som møtte opp foran stortinget på mandag.

- Jeg har eksamen i midten av juni. I juli har jeg ingenting å leve av, sier Samdal.

Han forteller at han gjennom årene som student har vært flink til å prioritere pengene sine når storutbetalingene har kommet i august og januar, men at det har vært trangt. Henrik Johnsen har på sin side hatt litt penger i bakhånd.

- Jeg har hatt penger fra forsikringsutbetalingen etter at Mamma døde. Uten de pengene hadde det ikke gått, sier historiestudenten.

Begge de to er klare på at studiestøtten burde vært høyere og utbetalt over flere måneder.

- Man får jo ikke mer enn maks 3000 kroner å leve for etter at husleia er betalt. Og ingenting om sommeren. Det lar seg ikke gjøre å spise sunt og ha en normal livsstil for det. Og alle kan ikke flytte hjem til foreldrene sine hver sommer, vi må ha til husleie om sommeren også, sier Johnsen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke er ordnet. Det er rart, når alle i utgangspunktet er enige, tilføyer Samdal.

LES OGSÅ:Gravide studenter får hele lånet som stipend

- Klassespørsmål

IRRITERT: Mali Steiro Tronsmoen mener politikerne må se at studeistøtten handler om klassespørsmål. Foto: Ingrid Hvidsten
IRRITERT: Mali Steiro Tronsmoen mener politikerne må se at studeistøtten handler om klassespørsmål. Foto: Ingrid Hvidsten

SU-leder Mali Steiro Tronsmoen var blant appellantene foran Stortinget. Hun mener det er viktig å definere hva studiestøtten handler om.

- Alle skal ha mulighet til å utdanne seg. Det er et klassespørsmål. Å si at studiestøtten ikke når opp blant andre saker er å ta standpunkt for overklassens barn, sier SU-lederen, og tilføyer at det er viktig å øke utbetalingen fra Lånekassen, i stedet for å «smøre pengene tynt utover året».

- Klare formuleringer

Tronsmoens moderparti, SV, sitter ved roret i Kunnskapsdepartementet. Politisk rådgiver Kyrre Lekve vil ikke gå med på at regjeringspartiene har sviktet.

- Jeg kan si så mye som at det er mange hensyn som veies opp mot hverandre. Det var så enkelt som at det ikke nådde opp. På alle andre områder av forskning og høyere utdanning har vi fått gode formuleringer i Soria Moria, sier Lekve til VG Nett.

Han sier sjansene er dårligere for utvidet studiestøtte når arbeidet for dette ikke er forankret i Soria Moria, men lover arbeid for studentene på andre måter.

- Vi skal jobbe videre med bedre studiefinansiering for studenter med funksjonsnedsettelser og studenter med barn. Vi skal jobbe for flere studentboliger. Vi kommer også til å jobbe med en bedre studiestøtte innenfor dagens rammer, sier Lekve.

Han mener en del av problemet er at studieåret er skjøvet på.

- Normalen i Univertsitets- og høgskoleloven er et studieår på ti måneder, problemet er at mange har eksamen sent i juni. Det skal vi kartlegge, og vurdere å skjerpe inn, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks