Hovedinnhold

Her er regjeringens skolesatsinger

SKOLERER LOBBYISTER: Bård Vegar Solhjell (SV) arrangerer gratis lobbyistkurs på Stortinget mens han venter på flertall for strengere lobbyregeler. Foto: Eivind Griffith Brænde
SKOLERER LOBBYISTER: Bård Vegar Solhjell (SV) arrangerer gratis lobbyistkurs på Stortinget mens han venter på flertall for strengere lobbyregeler. Foto: Eivind Griffith Brænde
(VG Nett) Leksehjelp, økt kvalitet i barnehagene og nye tiltak mot frafall i videregående skole. Det er noen av tiltakene regjeringen kommer med i statsbudsjettet i morgen.

I morgen klokken 10.00 legger finansminister Kristin Halvorsen fram regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Etter det VG Nett forstår har skole og utdanning vært et av hovedområdene for SV i de interne budsjettforhandlingene i regjeringen.

DEBATT:Er du fornøyd med regjeringens skolesatsing?Delta i debatten her

Kilder i regjeringsapparatet antyder at den totale veksten på skolebudsjettet er på rundt en milliard kroner. Økte midler til lærerutdanning og kompetanseheving for lærere er blant tiltakene i budsjettforslaget.

VGTV:Følg fremleggelsen av statsbudsjettet live på VGTV fra i morgen klokken 10.00

Nytt fag

I den nye regjeringsplattformen som de tre rødgrønne partilederne presenterte i forrige uke lover regjeringen at elever i 1.- 4. klasse skal få tilbud om gratis leksehjelp i skolefritidsordningen (SFO). I budsjettet som kommer i morgen er det satt av 170 millioner kroner til dette formålet.

LES OGSÅ:Krisepreget statsbudsjett også neste år

I Soria Moria 2-erklæringen heter det at regjeringen vil utrede nasjonale kvalitetskrav og vurdere tiltak for å redusere foreldrebetalingen i SFO.

Det er også satt av penger til å redusere frafallet av elever i videregående skole. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har tidligere uttrykt sterk bekymring over alle elevene som dropper ut, uten å fullføre videregående opplæring. I budsjettet er det satt av 58 millioner kroner til ulike tiltak for å få flere til å fullføre videregående skole. Blant annet skal det opprettes et nytt, praktisk rettet fag for elever som sliter med å tilegne seg teoretisk kunnskap.

LES OGSÅ:Frykter kjedelig budsjett

Ruster opp bygg

Kulturskolene er en annen vinner i regjeringens skolebudsjett. Etter det VG Nett får opplyst er det satt av 40 millioner kroner til et nytt øremerket tilskudd til disse skolene. Det legges samtidig opp til et tettere samarbeid mellom kulturskolene og SFO.

Også skolebyggene skal rustes opp. 28 millioner kroner går inn i den såkalte rentekompensasjonsordningen, der kommunene kan søke om rentefrie lå til å pusse opp skoler og fylle vann i kommunale bassenger.

En del av midlene til barnehagesatsingen vil fortsatt komme som øremerkede tilskudd. Totalt vil regjeringen bruke 35 millioner kroner mer for å øke kvaliteten i barnehagene. En del av disse pengene vil gå til å øke kompetansen til de ansatte.

Sterkere styring

Leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland understreker at styrket kommuneøkonomi er en forutsetning for å kunne gjennomføre regjeringens skoleløfter.

- Jeg forventer at kommunene får penger til å ansette flere lærere, og at regjeringen følger opp løftet om en maksimumsgrense for antall elever per lærer, sier hun.

LES OGSÅ:Halvorsen strammer inn

Samtidig krever lærer-lederen sterkere nasjonal styring av skolesektoren, for å sikre at kommunene bruker sine økte midler til så styrke skolen.

- Vi har tidligere sett at skolen blir taperen i de kommunale budsjettene, og jeg frykter at det kan skje igjen, sier hun.

Lekkasjer

I tillegg til skolesatsingene er det også lekket ut en rekke godbiter fra budsjettet Kristin Halvorsen presenterer i morgen. Ifølge Aftenposten vil det blant annet komme 1,3 milliarder kroner mer til sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Kommunenes samlede inntekter øker trolig med 8 milliarder kroner, mens 40 millioner kroner bevilges for å øke opptaket på Politihøgskolen. Det samlede kulturbudsjettet øker med 750 millioner kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks