Hovedinnhold

Frp: - Feil at skattebetalerne tar regningen

Foss (H): Staten har et medansvar

FÅR HJELP: Torsdag ettermiddag ble det klart at Nærings- og handelsdepartementet dekker halvparten av den saftige PR-regningen på 740.000 kroner til Berit Kjøll. Foto: Scanpix
FÅR HJELP: Torsdag ettermiddag ble det klart at Nærings- og handelsdepartementet dekker halvparten av den saftige PR-regningen på 740.000 kroner til Berit Kjøll. Foto: Scanpix
(VG Nett) Ulf Leirstein (Frp) og Per-Kristian Foss (H) er uenige i om det er riktig at staten dekker 375 000 kroner av Berit Kjølls PR-regning. Det er VG Netts lesere også.

Denne saken handler om:

Dette er Aker-striden

** 1. april kjøpte Aker Solutions noen mindre selskaper og deler av andre selskaper fra Aker ASA.

** Kjøpet utløste kraftig kritikk fra flere hold fordi man ikke stolte på at handelen var gjort til riktig pris. Flere analytikere og medier mente Røkke brukte Aker Solutions som en slags «søppelbøtte» for dårlige eiendeler.

** 5. april besluttet næringsminister Sylvia Brustad (Ap) at handelen skulle gjennomgås av uavhengige juridiske og finansielle eksperter.

** 8. april krevde Brustad at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

** Aker Solutions har så langt ikke rettet seg etter ministerens ønsker, og sier det ikke foreligger noen planer om verken å annullere salget eller å ta det opp i selskapets generalforsamling.

** 8. oktober beslutter staten å dekke 375 000 kroner av PR-regningen.

Kilde: NTB, E24

Torsdag ettermiddag ble det klart at Nærings- og handelsdepartementet dekker halvparten av den saftige PR-regningen på 740.000 kroner etter at Kjøll leide inn kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese i forbindelse med transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions tidligere i år.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, er klar på at Kjøll burde betalt alt selv.

Se hele timelisten for Kjølls PR-rådgivning her!

- Jeg håper ikke hun synes det er ålreit at skattebetalerne gjør opp for henne. Det er helt urimelig, sier Leirstein til VG Nett.

E24:Dette er saken

- Hun burde betalt alt

Regningen er dobbelt så stor, og det tidligere styremedlemmet i Aker Holding sitter dermed igjen med et tilsvarende beløp hun må betale selv.

- Hun burde betalt alt, gjentar Leirstein overfor VG Nett.

Men heller ikke staten er uskyldige i denne saken, ifølge Leirstein.

- Departementet, og da tenker jeg spesielt på statsråd Brustad, forårsaket problemer for Kjøll. Brustad skapte et voldsomt mediekjør for henne, noe Kjøll ikke fikset.

Les også:Brustad om Aker-bråket

- Staten har et medansvar

Høyres Per-Kristian Foss er glad for at staten har tatt en avgjørelse vedrørende regningen. Han er ikke i tvil om at det er riktig av staten å hjelpe Kjøll med betalingen.

- Staten har et medansvar her, ingen tvil om det. De burde bidratt og veiledet Kjøll rundt transaksjonene. Dermed kunne regninga vært unngått, sier Foss.

- Burde staten tatt hele regningen?

- Det har jeg ingen formening om, da må jeg i så fall sette meg inn i alle papirene. Men det er ingen tvil om at staten har et medansvar her, understreker Foss.

E24:Kjøll ble informert
Kjøll:- Aker farer med løgn

Også på VG Netts debattforum hersker det uenighet etter at nyheten ble kjent.

«Nok en sosialistkommunistisk skandale. Helt horribelt at mine skattepenger skal gå til å betale regningen (...)», skriver brukeren Megahelten.

Andre støtter avgjørelsen.

«Dette har jeg ment var riktig og spådde for flere måneder siden. Det riktige vil nå være at Aker støtter 25 prosent og at hun så dekker de resterende selv», skriver brukeren Kjetil 1979.

Hva mener du?Diskutér her!

Kjøll ble sentral i striden mellom Røkke og regjeringen i våres. Og det var transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions som skapte den ekstraordinære situasjonen for Kjøll som styremedlem i Aker Holding.

Kjøll leide inn kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. For halvannen måneds arbeid fakturerte kommunikasjonsrådgiverne en regning på 740.000 kr.

Les også:Full ordkrig mellom Kjøll og Aker
Les også:Hissig ordveksling i TV-debatt

Næringsminister Sylvia Brustad sier BETALER HALVPARTEN: - Kjøll ikke har hatt grunnlag for å anta at departementet skulle dekke regningen fordi det ikke var avklart på forhånd, sier næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Frode Hansen
Næringsminister Sylvia Brustad sier BETALER HALVPARTEN: - Kjøll ikke har hatt grunnlag for å anta at departementet skulle dekke regningen fordi det ikke var avklart på forhånd, sier næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Frode Hansen

- Totalvurdering ligger til grunn

Næringsminister Sylvia Brustad sier Kjøll ikke har hatt grunnlag for å anta at departementet skulle dekke regningen fordi det ikke var avklart på forhånd.

- Etter en samlet vurdering har departementet likevel besluttet å dekke en del av kostnadene til kommunikasjonsfaglig bistand. I denne saken havnet Kjøll i en krevende situasjon og det er en totalvurdering som ligger til grunn for departementets beslutning om delvis dekning av kostnadene, sier Brustad.

Hun understreker at beslutningen ikke skal skape presedens for at staten dekker kostnader knyttet til styreverv og viser igjen til at det i Aker-saken var en ekstraordinær situasjon.

- RIKTIG AVGJØRELSE: Høyres Per-Kristian Foss mener det er korrekt av staten å betale halve PR-regningen til Berit Kjøll. Foto: Scanpix
- RIKTIG AVGJØRELSE: Høyres Per-Kristian Foss mener det er korrekt av staten å betale halve PR-regningen til Berit Kjøll. Foto: Scanpix

- Helt uakseptabelt

Beslutningen om å dekke halve fakturaen blir sterkt kritisert av stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF).

- Det er helt uakseptabelt at regjeringen skal bruke penger til å dekke en slik faktura, sier Hareide til NTB. Han mener beslutningen kan tyde på at regjeringen har noe å skjule i denne saken.

Hareide sier Sylvia Brustad vil være tjent med å fortelle helt åpent hva som ligger til grunn for departementets beslutning når den delvise dekningen ikke var avtalt på forhånd.

Statsrådens uttalelser om at saken ikke skal skape presedens viser hvor ulogisk og uholdbar beslutningen er, sier Hareide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks