Hovedinnhold

- Svik mot tusenvis av kvinner

OPPRØRT: Generalsekretær John Peder Egenæs mener regjeringen svikter bekjempelsen av vold mot kvinner i Soria Moria 2. Foto: Scanpix
OPPRØRT: Generalsekretær John Peder Egenæs mener regjeringen svikter bekjempelsen av vold mot kvinner i Soria Moria 2. Foto: Scanpix
(VG Nett) Amnesty International er skuffede, sjokkerte og opprørte over at regjeringen nå krymper tiltakene for å stoppe vold i nære relasjoner.

Denne saken handler om:

I den første Soria Moria-erklæringen kom regjeringen med en rekke tiltak for å hindre og forebygge vold mot kvinner og barn i nære relasjoner. I Soria Moria 2 er bare noen få setninger viet til å stoppe det Amnesty International kaller «Norges største menneskerettighetsproblem».

- Det er langt på vei et svik mot tusenvis av norske kvinner at man ikke har konkrete tiltak om å bekjempe vold mot kvinner, vold og voldtekter i nære relasjoner, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International til VG Nett.

La frem dokumentet:SV innrømmer asylnederlag

Han og resten av de ansatte i Amnesty måtte gni seg i øynene da de leste gjennom regjeringens plattform som ble lagt frem klokken 15 onsdag.

- Jeg er overrasket. Regjeringen har egentlig holdt denne fanen ganske høyt. Vi er sjokkert over at det er helt borte, sier Egenæs, og viser til at Stoltenberg selv under pressekonferansen på Soria Moria konferansesenter sa at det er det 81-sider lange dokumentet som skal være de rød-grønnes målestokk.

Hva mener du om regjeringens tiltak som ble lagt fram på Soria Moria?Si din mening her!

- Svik mot tusenvis av kvinner

Regjeringen leverte senest 14. september en rapport til FN der det slås fast at vold mot kvinner er et «alvorlig samfunnsproblem» i Norge. En måling fra 2005 viste at ni prosent av kvinner over 15 år har vært ofre for alvorlig vold utført av en nåværende eller tidligere partner, en eller flere ganger i løp av livet.

Les også:Usikkert om politiets nye test hindrer partnervold og drap

Regjeringen la også i 2008 frem en handlingsplan for å bekjempe vold i hjemmet.

- Når vi gjennomgår den nye regjeringsplattformen er det ikke ett eneste tiltak. Det er langt på vei et svik mot tusenvis av kvinner at man ikke har veldig konkrete tiltak for å bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner.

Fattigdoms-Norge slakter Soria Moria 2:- Kristin glemmer de fattige

- Lite konkret

I Krisesentersekretariatet bretter man nå opp ermene og forbereder seg på å kjempe for at regjeringen skal prioritere å bekjempe vold mot kvinner.

- LITE KONKRET: Daglig leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, mener regjeringsplattformen er lite konkret. Foto: Scanpix
- LITE KONKRET: Daglig leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, mener regjeringsplattformen er lite konkret. Foto: Scanpix

- Vi hadde vel ønsket at de hadde konkretisert hva de skal øke, slik at det lå helt klare føringer. Men da blir det opp til oss som jobber med å bekjempe vold mot kvinner at vi hele tiden holder trykke oppet, sier Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet.

Organisasjonen har levert en rekke krav de mener den nye regjeringen må følge opp de neste fire årene og er blant annet opptatt av at regjeringen undersøker omfanget av vold i nære relasjoner og hvor mye det koster samfunnet.

- Det er en politisk utfordring å få ned volden. De som er et paradoks er at det ikke bor færre kvinner og barn. Vi har ikke noen indikasjoner på at volden øker, men vi skulle jo gjerne sett at det ble færre. Men slik er det ikke.

Opposisjonen om Soria Mora 2:- Blir som å lese en
halv bok, for å så gå til oppfølgeren

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks