Hovedinnhold

Siv Jensen om Soria Moria 2:

- Dette blir som å lese en halv bok, for så å gå over på oppfølgeren

ROLLEBYTTE: Erna Solberg og Høyre går forbi Siv Jensen og Frp på en ny måling. Foto: Scanpix
ROLLEBYTTE: Erna Solberg og Høyre går forbi Siv Jensen og Frp på en ny måling. Foto: Scanpix
(VG Nett) Opposisjonen mener regjeringsplattformen er retningsløs og uten klare prioriteringer.

Denne saken handler om:

De tre regjeringspartiene la onsdag ettermiddag fram sin nye regjeringserklæring, Soria Moria 2. Og opposisjonen var raskt på plass med kritikk.

- Dette blir som å lese en halv bok, for så å gå over på oppfølgeren. Det er en rekke av løftene fra den første regjeringserklæringen som ikke er gjennomført, sier Frp-leder Siv Jensen i en pressemelding.

Her er regjeringens løfter de neste fire årene. Se de viktigste punktene og les hele dokumentet!

Hun mener den nye Soria Moria-erklæringen ikke legger opp til en innstramming i norsk asylpolitikk, slik det er blitt hevdet i tiden før fremleggelse.

- Jens Stoltenberg lovet Aps landsstyre for ett år siden at regjeringen skulle stramme inn på asylpolitikken. Etter den tid økte den ukontrollerte asyltilstrømningen til Norge, sier hun i pressemeldingen.

Hva mener du om asyl-politikken som ble lagt fram på Soria Moria?Si din mening her!

- Jeg klarer ikke å se hva som ligger i erklæringen som skal føre til innstramming i asylpolitikken. Det er lite konkret innenfor innvandrings- og asylpolitikken i den nye Soria Moria-erklæringen. Det som er konkret er jo ting som vi har visst om siden i juni, sier Jensen.

- Problemer under teppet

Høyreleder Erna Solberg mener regjeringens plattform mangler en klar kurs og at plattformen feier mange problemer under teppet.

ENDELIG UTE: Høyre-leder Erna Solber leser den nye regjeringserklæringen. Foto: Scanpix
ENDELIG UTE: Høyre-leder Erna Solber leser den nye regjeringserklæringen. Foto: Scanpix

- Norge har et stort behov for nytenkning, kreative løsninger og mer samarbeid med private alternativer. I stedet lover de rødgrønne å føre den samme politikken i fire nye år. Soria Moria 2, er en dårlig oppfølger der nytenkningen helt er uteblitt, sier leder i Høyre, Erna Solberg.

LES OGSÅ:Dette kranglet de om til midnatt

Hun peker på at plattformen åpner for forhandlinger på mange områder.

- Det er vanskelig å være offensiv når man mangler nytenkning, sier Høyres leder.

- Det er noe stoltenbergsk over plattformen. Det dreier seg mer om å administrere enn å trekke linjene, konkluderer hun.

Miljø og barn er taperne

Miljø i nord og barna er taperne, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten i sin kommentar til Soria Moria 2.

- SV har tapt første slag i kampen mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen og kampen mot kontantstøtten fortsetter, sier han til NTB.

Hva mener du om Soria Moria 2?Si din mening her!

Han er skuffet over at plattformen ikke er blitt mer forpliktende når det gjelder miljø, fattigdom og familiepolitikk.

Høybråten mener kunnskapene allerede er gode nok til å si ja til varig vern av Lofoten og Vesterålen. KrF-lederen savner også en konkretisering i forhold til de fattige.

LES OGSÅ:Kristin Halvorsen innrømmer splid

- Kampen mot fattigdom er redusert til fagre ord og få konkrete tiltak, sier han.

Høybråten er også bekymret over at bistandsmidlene skal knyttes til tilbakesending av asylsøkere og klimasatsing.

Venstre: - Svikter asylbarna

Venstre mener regjeringen svikter asylbarna og at asyl- og flyktningpolitikken blir strengere, strammere og mindre human.

- Det er tydelig at Rune Gerhardsen og Jan Bøhler har vunnet den interne kampen i Arbeiderpartiet og regjeringen på bekostning av Jonas Gahr Støre, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Her er regjeringens løfter de neste fire årene. Se de viktigste punktene og les hele dokumentet!

Venstre kan ikke akseptere regjeringens forslag om høyere terskel for å få oppholdstillatelse på humanitært grunnlag og et generelt krav om fire års arbeid eller utdanning skal være vilkår for å få familiegjenforening.

- Det er også svært skuffende at regjeringen nok en gang svikter asylbarna. Regjeringen sier nå rett ut at de ikke kommer til å overføre ansvaret for enslig mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år til barnevernet, sier Skei Grande.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks