Hovedinnhold

Kristin Halvorsen innrømmer splid

SV-leder uenig i egen plattform

ASYL-UENIGHET: SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet at det er uenighet om asylpolitikken da de rødgrønnne presenterte regjeringens planer for de neste fire årene. Foto: Scanpix
ASYL-UENIGHET: SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet at det er uenighet om asylpolitikken da de rødgrønnne presenterte regjeringens planer for de neste fire årene. Foto: Scanpix
SORIA MORIA (VG Nett) SV-leder Kristin Halvorsen innrømmet under pressekonferansen på Soria Moria at hun ikke er enig i regjeringens nye asylpolitikk.

Denne saken handler om:

Den nye regjeringsplattformen vil stramme inn på mulighetene for familiegjenforening og gjøre det lettere å fengsle asylsøkere.

Kristin Halvorsen måtte hoste og harke og begynne på nytt da hun fikk det første spørsmålet om flyktning- og innvandring og måtte til slutt erkjenne at asylpolitikken ikke har blitt slik SV ønsket.

- Skammer du deg over flyktning og asylpolitikken du er med på å legge frem i dag?

- Nei, det er en klar dreining i restriktiv retning, men vi mener dette er en regjeringsplattform der vi ønsker å ha innflytelse på alle områder. Det er bakgrunn for at, for eksempel en diskusjon om dissens, ikke er en strategi når man vedtar en regjeringsplatform.

Stoltenberg understreket at regjeringens tiltak gjennomføres for å sikre at de som har krav på beskyttelse får bli og blir integrert. Derfor strammer regjeringen nå inn på vilkårene for familiegjenforening.

- Er du enig med Jens i at dette er en humanitær asylpolitikk?

- Det er ikke SVs utgangspunkt, men det er en politikk vi ønsker å være med å ha innflytelse over, sa Halvorsen.

En smilende Stoltenberg ankom Soria Moria sammen med Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen. Statsministeren åpnet pressekonferansen ved å minne om at regjeringspartnerne kalte Soria Moria I historisk.

Her er regjeringens løfter de neste fire årene. Se de viktigste punktene og les hele dokumentet!

- Plattformen vi legger frem i dag er også historisk. Det vi nå legger frem forandrer norsk politikk, det forandrer virkeligheten i Norge, sa statsminister Stoltenberg.

Les også:- Oljekampen er ikke tapt

De tre partiene har sittet i forhandlinger siden mandag i forrige uke.

Statsministeren åpnet gjennomgangen av regjeringens politikk de neste fire årene med å snakke om betydningen av den norske modellen for velferdssamfunnet, miljøpolitikk og regjeringens kamp mot arbeidsledighet.

- Vi skal nå målet om full sykehjemsdekning innen 2012, det slår vi fast i Soria Moria-erklæringen.

- Arbeiderpartiet har blitt et bedre parti i dialog med SV og Senterpartiet og jeg håper å tror at SV og SP har blitt et bedre parti i samarbeid med AP, sa Stoltenberg.

Da klukklo Kristin Halvorsen, som satt ved hans venstre side, høylytt.

Tøffe forhandlinger har medført tap og seire for alle de tre regjeringspartiene. Flere av stridsspørsmålene er nå løst og partilederne er enige om en ny Soria Moria-erklæring.

Saken fortsetter under bildet

SORIA MORIA: SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete presenterte regjerningens plan for de kommende fire årene på Soria Moria. Foto: VGTV
SORIA MORIA: SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete presenterte regjerningens plan for de kommende fire årene på Soria Moria. Foto: VGTV


Protokoll:Hva synes du om regjeringens planer for de neste fire årene?

Les også:Dette kranglet de om til midnatt

Her kan du lese hele dokumentet

Saken fortsetter under bildet
- Radikal regjeringsplattform

Kristin Halvorsen åpnet offensivt og hevdet at regjeringsplattformen er minst like radikal som da de rødrønne startet regjeringsjobben for fire år siden.

- Da vi kom til Soria Moria sist sa våre venner i Europa at dette er den mest radikale regjeringsplattformen i Europa, det er utgangspunktet for plattformen vi nå lager, den er mer offensiv en sist, sa Halvorsen.

Halvorsen fortsatte med å hevde at regjeringen er mer på miljøoffensiven enn noensinne.

- På en helt annen måte et tydelig klimafokus, sa Halvorsen, og viste til planer om å mer miljøfokus for oljefondets investeringer og for statlig eierskap.

Les også:- SV får ikke medhold i skolekrav

Skal detaljstyre skolens budsjetter

SV-lederen varslet også at staten nå i større grad skal detaljstyre skolens budsjetter:

- Nytt grep når det gjelder den nasjonale styringen av hvor mange elever det skal være per lærere. Ønsker en endring i opplæringsloven som skal sikre en maksgrense av elever per lærer, sa Halvorsen.

Halvorsen lovet også massiv satsing på etterutdanning av lærere.

I tillegg lovet SV-lederen gratis SFO-timer hver dag.

- Det gjør det enklere for familier som henger grufullt i stroppen hver eneste dag. Det gjør det kanskje enklere for folk å spise middag i ro og fred.

Likelønn er i sterkt fokus

Likelønn har vært en stridssak i regjeringen og et viktig krav for SV. Før Stoltenberg slapp til Navarsete og Halvorsen antydet han at kravene om økt lønn for kvinner med høyere utdanning vil bli prioritert de neste fire årene.

- Partene må være tydelige på hvilke grupper som skal prioriteres. Vi må ha avtaler som sikrer at dette blir en varig bedring i relative lønnsforhold, sa Stoltenberg.

Halvorsen lovet at regjeringens tiltak for likelønn ikke blir en one night-stand.

- Likelønn er et sterkt fokus, sånn som man tidligere har klart å gjøre betydelige reformer i lønnsoppgjør, sa Halvorsen og viste blant annet til tidligere avtaler om pensjon og arbeidstid.

Norsk Sykepleierforbund mener det ikke er forpliktende nok at regjeringen kun vil starte en likelønnsdialog.

- De gjør veien fram til likelønn lang og full av snubletråder. Hvordan kan de tro at partene i arbeidslivet skal løse floken for dem - partene har jo ikke klart det de siste 20 år, sier forbundsleder Lisbeth Normann til NTB.

Lovet å prioritere fattigdom

Halvorsen lovet også at regjeringen fortsatt vil prioritere kampen for å utslette fattigdommen i Norge.

- Det er ofte enslige menn, det handler i stor grad om folk som ikke har fullført videregående skole, det handler om minoritetsfamilier med barn, det handler også om enslige forsørgere.

Soria Moria-debutant

Liv Signe Navarsete holdt sin jomfru-tale som SP-leder da hun fikk mikrofonen under regjeringens presentasjon av Soria Moria II. For fire år siden var det Åslaug Haga som var SP-leder. Navarsete lovet satsing på arbeidsplasser i hele landet.

- Ny vektlegging av fremtidsrettet verdiskapning i hele landet. Det ligger en ytterligere styrking av grønne arbeidsplasser, av landbruket, reiselivet og andre arbeidsplasser knyttet til naturressursene vi har i dette fantastiske landet, sa Navarsete.

- Strammer inn rovdyrpolitikken

Navarsete var også raskt ute med å love innstramming i rovdyrpolitikken.

- Det vil bli betydelig endring i å lytte til folk, ta dem på alvor og gå i dialog, slik at det blir mulig å ha et levedyktig landbruk, sa Navarsete.

Halvorsen sa at regjeringen vil gå gjennom bestanden av rovdyr i landet, sammen med Norge og Sverige.

- Vi skal gjøre det på en bærekraftig måte, sa Halvorsen.

- Vi ønsker oss ikke noen få avsnitt om distriktspolitikken. Det er distriktspolitikken som avgjør om landet vårt, som er det beste å bo i, skal bli enda bedre, enten man velger å bo i by eller på bygda.

Les også:- Oljekampen er ikke tapt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks