Hovedinnhold

Slik driver politiet luftkamp mot kriminelle

VG Nett var med politihelikopteret

GARDERMOEN (VG Nett) Ved hjelp av avansert kamerateknologi kan politiet sikre seg bilder av ansiktet ditt fra lufta.

Politiets helikoptertjeneste

 • Vedtatt av Stortinget i 2002. Tjenesten består av et fast helikopter, og et reservehelikopter.
 • Avtalen med Pegasus, som leier ut helikopteret, ble undertegnet i 2003. Helikopteret var operativt fra mai 2004.
 • Tjenesten er nasjonal tjeneste, men opererer i hovedsak på Østlandet. Flest oppdrag i Oslo, Romerike, Østfold, Follo og Gudbrandsdalen.
 • Oppdrag 1. halvår 2009: 370 oppdrag, hvorav 126 søk, 13 biltyverier, 17 branner, 12 bistandsoppdrag til politidistrikt utenfor Oslo, 31 patruljeoppdrag.
 • Helikopteret inneholder: To politisamband, maritimt samband, luftsamband og GSM-samband.
 • Videokamera med telelinser, varmesøkende kamera
 • DV-opptakere
 • Kryptert videolink
 • Nattbriller
 • Kartplotter
 • Høyttaler og sirener
 • Rappeleringsutstyr
 • Snøskredutstyr
 • Kilde: Politiet

VG Nett har fått tilgang til eksklusive videobilder fra Norges eneste faste politihelikopter.

Ved hjelp av et gyrostabilisert kamera på undersiden av helikopterkroppen kan politiet sikre seg detaljerte bilder av det som foregår på bakken.

Kameraet, som er verdt flere millioner kroner, kan låse et mål på flere tusen meters avstand.

VGTV:Se bildene fra politihelikopteret

Luftpatrulje

- Vår viktigste oppgave er å være en patruljebil i lufta. Vi bistår kollegaene våre med informasjon om fluktruter, gjerningsmenn og mulige farer, som for eksempel om en person er i besittelse av et våpen, sier Stian Ødegård, førstebetjent ved politiets helikoptertjeneste på Gardermoen.

Biljakt

Romerike 30. mai 2007: Like etter klokken fem om morgenen rykker politiet i Oslo ut etter melding om at to personer har kapret en bil og er på vei i stor fart fra på E6 mot Romerike.

En vill biljakt følger.

Helikopterbilder:Se den dramatiske biljakten fra lufta

Politiet følger aksjonen fra lufta.

På veien raserer gjerningsmennene en bensinstasjon på Skedsmo, kjører tvers gjennom en midtrabatt og ødelegger flere biler.

- Tryggere

De tre tjenestemennene i helikopteret ser hvordan kollegaene på bakken sliter med å følge bilen. Ved hjelp av kameraet ser de den nøyaktige fluktruten, og kan bistå patruljene med informasjon om hvor gjerningspersonene befinner seg.

- På denne måten unngår vi mange farlige situasjoner. I stedet for å jage bilen kan kollegaene konsentrere seg om å følge våre instrukser, sier Ødegård.

SUPERKAMERAET: Terje Trygg viser frem kameraet som er hans og de andre som flyr i politihelikopteret sitt viktigste verktøy. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
SUPERKAMERAET: Terje Trygg viser frem kameraet som er hans og de andre som flyr i politihelikopteret sitt viktigste verktøy. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Etter å ha stjålet flere kjøretøy forlater de to gjerningsmennene bilen og forskanser seg i et gårdsbruk mellom Nannestad og Gardermoen. Ved 7.50-tiden ble to menn pågrepet etter en dramatisk aksjon på gårdsbruket.

- Hadde ikke vi vært der hadde de trolig mistet dem, men det er viktig å understreke at vi også er helt avhengig av bakketeamet. Uten dem får vi ikke gjort mye, sier Ødegård.

IDENTIFISERER FRA LUFTA: Med telelinsen kan politiet spane på narkosalg og identifisere langerne, uten at de kriminelle selv er klar over at de blir observert. Personene på bildet grillet ved Akerselva da VGTV satt på med helikopteret, og er ikke mistenkt for å ha gjort noe galt. Foto: Politihelikopteret
IDENTIFISERER FRA LUFTA: Med telelinsen kan politiet spane på narkosalg og identifisere langerne, uten at de kriminelle selv er klar over at de blir observert. Personene på bildet grillet ved Akerselva da VGTV satt på med helikopteret, og er ikke mistenkt for å ha gjort noe galt. Foto: Politihelikopteret

Avansert

Norges eneste politioperative helikopter er også et av Nord-Europas mest avanserte. EC 135-helikopteret har to motorer og en flytid på 2,5 timer.

I tillegg til de varmesøkende kameraene med telelinser er helikopteret utstyrt med to politisamband, GSM-samband og nattbriller, som forsterker lyset 30000 ganger.

- Vi kan sende bildene direkte til operasjonssentralene. Vi har også portable mottakere som kan plasseres i patruljebilene, forklarer Ødegård.

Kartsystemet er samkjørt med kameraet. På to skjermer plassert bak i helikopteret kan politimennene se detaljer fra et åsted eller et søkeområde patruljene på bakken bare kan drømme om.

Patruljen kan for eksempel plotte en adresse og låse kameraet til målet flere kilometer unna.

Savnet-søk

Ifølge sjef for helikoptertjenesten, Geir Sandvold, er helikopterets viktigste oppgave ulike former for søk.

I første halvår 2009 rykket helikopteret ut på 370 oppdrag, 126 av dem søk av ulike slag .

- Det innebærer søk etter savnede så vel som gjerningsmenn, forklarer helikoptersjefen.

Politihelikopteret rykker også ut på branner, fly- og båtulykker, og kan brukes til trafikkovervåkning, atferdskontroll og folkeopplysning.

Artikkelen fortsetter under bildet...

LESER BILSKILT FRA LUFTA: Telelinsen er så kraftig at besetningen helt tydelig kan lese bilskilt på lang avstand. Foto: Politihelikopteret
LESER BILSKILT FRA LUFTA: Telelinsen er så kraftig at besetningen helt tydelig kan lese bilskilt på lang avstand. Foto: Politihelikopteret

Folkeopplysning

I forhold til mange andre helikoptre er politihelikopteret en støysvak maskin. Det kan dermed nærme seg for eksempel et hus uten at eventuelle gjerningspersoner oppdager det.

- Under Gaza-demonstrasjonene i Oslo brukte vi høytalersystemet for å be folk om å flytte seg eller ta det rolig, sier Sandvold.

Hvor viktig er helikopteret for oppklaringsprosenten?

- Det er vanskelig å måle. Det viktige er at helikopteret inngår i den helhetlige polititjenesten, sier Sandvold.

- I år har vi også prioritert de samme sakene som resten av Oslo politidistrikt; Vinning, narkotikasalg og vold. Vi prøver å ha beredskap døgnet rundt. Det er målet, og det tror jeg vi klarer i 2009, utdyper han.

Vil til Oslo

I gjennomsnitt får helikopterteamet to til tre bistandsanmodninger hver dag fra ulike politidistrikt, hovedsakelig på Østlandet.

Sandvold tror helikopteret kunne gjort mer nytte dersom basen ble flyttet fra Gardermoen til Oslo.

- I stortingsvedtaket fra 2002 heter det at basen skal ligge i Oslo, men det er vanskelig å finne en egnet tomt. Gardermoen er problematisk både værmessig og logistikkmessig. Da helikoptertjenesten i Sverige mistet basen i Stockholm i brann, og måtte flytte til Arlanda, sank oppdragsmengden med 50 prosent, sier Sandvold.

Han er også bekymret for at tjenesten ikke skal få nok bevilgninger i årene som kommer.

- Den største bekymringen er at vi klarer å opprettholde nivået på utstyret og kompetansen. Kameraet er fra 2004. Et nytt vil koste minst ni millioner. Det koster også å opprettholde nivået på pilotene, sier han.

TAR AV FRA GARDERMOEN: Men helst vil politiets helikoptertjeneste flytte til Oslo. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
TAR AV FRA GARDERMOEN: Men helst vil politiets helikoptertjeneste flytte til Oslo. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks