Hovedinnhold

Sponheim refses for Brustad-kommentar

KRITISERES: Lars Sponheim får kjeft for uttalelsene han kom med i går. Foto: SCANPIX/JAN PETTER LYNAU
KRITISERES: Lars Sponheim får kjeft for uttalelsene han kom med i går. Foto: SCANPIX/JAN PETTER LYNAU
Lars Sponheim (V) får massiv kritikk for å kommentere kroppen til næringsminister Sylvia Brustad (Ap) i Aker Solutions-saken.

Denne saken handler om:

Sponheim kom i går med følgende kommentar, etter at det ble kjent at den omstridte Aker-handelen skal opp på generalforsamling i Aker Solutions.

«Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg», sa Sponheim til Nettavisen.

Uttalelsen vekker sterke reaksjoner.

- Han går langt over streken. Å komme med den type personkarakteristikker synes jeg en politiker skal holde seg for god til, sier Frp-formann Siv Jensen til VG.

- Kunne han sagt noe slikt om en mannlig minister?

- Nei, aldri i verden, sier Jensen.

- Vanligvis morsom

Også likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer:

- Sponheim er vanligvis en morsom politiker. Den siste tiden har han blitt mer opptatt av å kommentere folks personlige karakteristikker enn deres politikk, sier Huitfeldt, og legger til:

- Brustad har vært ute en vinternatt før. Hun tenker nok ja, ja, har han ikke mer på hjertet enn dette? Og når det er Sponheim som uttaler dette, er det jo et visst retorisk selvmord.

- Fordi han er av en viss størrelse selv, mener du?

- Ja, folk får vurdere selv hva de vil legge i det.

- Hersketeknikk

Stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap) mener uttalelsen er kvinnediskriminerende.

- Han rakker ned på en kvinne og på utseendet til en kvinne. Jeg tror ikke Sylvia tar seg nær av dette i det hele tatt, men det er uttrykk for et kvinnesyn jeg ikke trodde at Lars hadde. Det er hersketeknikk av aller verste sort. Han bør be Sylvia om unnskyldning, sier Sund.

Partikollega Anette Trettebergstuen er enig:

- Han går langt over streken. Dette er en kommentar som hører hjemme i barnehagen og ikke i den politiske debatten, sier Trettebergstuen til VG.

- Misforstår

Lars Sponheim selv påstår at han overhodet ikke tenkte på Brustads utseende da han kom med uttalelsen om fikenbladet.

- Det er et vanlig bilde å bruke uttrykket «å gjemme seg bak et fikenblad». Hvis du prøver å tillegge det noen andre bilder, har jeg overhodet ikke tenkt på det, sier Sponheim.

- Det virker som du kommenterer kroppen til Brustad?

- Da er man ute etter å misforstå, sier Sponheim.

VG fikk ingen kommentar fra Sylvia Brustad i går kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks