Hovedinnhold

Nekter å lytte til «egen» rapport

MÅ MØTE: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad må møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klokken 11.30 på onsdag. Foto: Scanpix
MÅ MØTE: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad må møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klokken 11.30 på onsdag. Foto: Scanpix
REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Rapporten som regjeringen selv bestilte, konkluderer med at Aker tok seg for godt betalt for selskaper som ikke nødvendigvis er gunstige for Aker Solutions.

Denne saken handler om:

Tre selskaper har gått igjennom de omstridte transaksjonene fra Kjell Inge Røkkes Aker Holding til datterselskapet Aker Solutions. DnB Market ble engasjert av Aker - og konkluderte med at transaksjonene var rimelige. Investeringsbanken UBS ble engasjert i samarbeid mellom staten og Aker - og konkluderte på fredag med at prisen var ok.

Men meglerhuset Pareto Securities - som regjeringen selv engasjerte til å gå igjennom kjøpene og salgene - konkluderer med både overpris og ugunstige kjøp for Aker Solutions.

FÅ OVERSIKT!ALT OM AKER-SAKEN HER

«Basert på vår verdivurdering kan ikke summen av de avtalte prisene i forbindelse med transaksjonene forsvares, og transaksjonene er således ugunstige for aksjonærene i Aker Solutions etter vår oppfatning. I lys av at avtalene er gjort mellom nærstående parter er dette særlig alvorlig», skriver Pareto sin rapport.

LES HELE RAPPORTEN SELV HER

500 millioner kroner

Da Sylvia Brustad fikk vite om de omstridte transaksjonen fra Kjell Inge Røkkes Aker til datterselskapet Aker Solutions - ba hun umiddelbart om en gjennomgang av salget. Nærings- og handelsministeren raste i flere medier - og var rett og slett forbannet.

Men i dag lytter hun heller til UBS og DnB Market - enn selskapet hun selv engasjerte.

Det til tross for at regjeringens egen-bestilte rapport også skriver at Aker Solutions har betalt for mye for de fem selskapene.

«Gjennomsnittlig forskjell mellom Pareto Securities' verdivurderinger og den avtalte prisen er på cirka 500 millioner kroner», skriver meglerhuset i rapporten.

Pareto har to forskjellige vurderinger, hvor den høyeste viser et skille på 625 millioner kroner, mens den laveste viser et skille på 370 millioner.

- Både UBS og DnB Market har konkludert med at prisen var rimelig. Vår egen gjennomgang av Pareto avviker noe fra dette. Men vi har gått nøye igjennom dette i helgen, og etter en samlet vurdering har vi vi kommet fram til at vi kan gå for disse transaksjonene. De fremstår ikke som urimelige, sier Sylvia Brustad.

- Hvorfor velger du å lytte mer til DnB Market og UBS enn til Pareto?

- Det finnes ikke noe fasitsvar i denne type saker. Det har vært tre uavhengige gjennomganger, og to av disse konkluderer med at transaksjonene var rimelige. Vi har fått den uavhengige gjennomgangen vi har bedt om, og vi får en generalforsamling som hele tiden har vært viktig for oss, svarer Brustad.

FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg er fornøyd med utviklingen i Aker-saken. Foto: Scanpix
FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg er fornøyd med utviklingen i Aker-saken. Foto: Scanpix

I rapporten skriver Pareto også at gjelden til Aker Solutions «vil øke betydelig som følge av at transaksjonene er 100 % gjeldsfinansiert samt innebærer økte investeringsbehov i
størrelsesorden NOK 5 milliarder inkludert selve oppkjøpet.»

Meglerhuset mener Aker Solutions tidligst kan tjene på kjøpene i 2011.

Støtter Brustad - igjen

Også Jens Stoltenberg (Ap) mener all tvil nå er ryddet av banen i forhold til de omstridte transaksjonene. Statsministeren har støttet Brustad fullt ut i hele Aker-prosessen, og mener næringsministeren igjen gjør det riktige nå.

- Nå har vi fått tre uavhengige rapporter. Det har vært noe avvik i rapportene, men jeg mener vi likevel kan si at det ikke har vært noe urimelig i transaksjonene, sier Stoltenberg.

- Vi er veldig glad for det som har skjedd i dag. Nå er all usikkerhet ryddet bort, legger han til.

Passer ikke

Nærings- og handelsdepartementet ga altså Pareto Securities oppdraget med å gå gjennom de finansielle sidene ved transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Meglerhusets finansielle rådgivere har blant annet sett på spørsmålet om verdifastsetting, i tillegg til og de forretningsmessige og strategiske implikasjonene av transaksjonene.

I likhet med flere kritikere mener Pareto at det ikke er strategisk riktig for Aker Solutions å kjøpe Aker 0DOF Deepwater. «Det er også denne transaksjonen som etter vår oppfatning har blitt sterkest kritisert fra et strategisk perspektiv blant både finansielle og industrielle markedsaktører», står det i rapporten.

Også prisen Aker Solutions betaler for Aker DOF Deepwater er for høy, mener meglerhuset. Pareto mener kjøpesummen burde ligge mellom 65-100 millioner kroner for selskapet. Det er 45-65 prosent lavere enn den annonserte prisen på 189 millioner kroner, skriver E24.

Men alt dette betyr lite for Sylvia Brustad - når de to andre selskapene konkluderer med at transaksjonene var rimelige.

- Jeg er veldig glad for, og fornøyd med at vi har denne enighetene nå. Det har vært veldig viktig for oss å få en uavhengig gjennomgang og en generalforsamling. Og det har vi fått nå, sier Brustad.

Usikre momenter

Når det gjelder de fire andre selskapene så er ikke Pareto like krystallklar i sin kritikk. Kjøpet av Aker Oilfield Services var ventet og strategisk riktig, men Pareto mener prisen er for høy.

Det samme reagerer meglerhuset på når det gjelder kjøpet av Aker Clean Carbon.

Generelt mener Pareto at kjøpet av Odim kan forsvares, men det er enkelte punkter som meglerhsuet reagerer på. Også kjøpet av Midsund bruk blir gjenstand for kritikk i rapporten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks