Hovedinnhold

Enighet mellom regjeringen og Kjell Inge Røkke:

- Nederlag for Brustad

KAOTISK PRESSEKONFERANSE: Sylvia Brustad går nå med på Røkkes transanksjoner, men nektet å ta selvkritikk. Foto: Scanpix
KAOTISK PRESSEKONFERANSE: Sylvia Brustad går nå med på Røkkes transanksjoner, men nektet å ta selvkritikk. Foto: Scanpix
(VG Nett) Opposisjonspartiene mener den nye generalforsamlingen i Aker Holding kun er av symbolsk betydning og ikke endrer noe som helst.

Denne saken handler om:

- Kjell Inge Røkke har all grunn til å være fornøyd nå. Han får gjennom transaksjonene slik som han vil, den nye generalforsamlingen har kun symbolsk betydning, sier Høyres Per-Kristian Foss til VG Nett.

Staten stemmer for

Etter bråket rundt de omstridte Aker-transaksjonene før påske ble det i dag kjent at næringsminster Sylvia Brustad er blitt enig med Aker-ledelsen om at overføringen av fem Aker-selskaper fra Aker til Aker Solutions skal behandles på generalforsamling.

Men selv om Brustad nå har sjansen til å si nei til transaksjonene, kommer hun ikke til å kjempe for at de skal kanselleres. Staten har bestemt seg for å stemme for transaksjonene gjennom sitt eierskap i Aker Holding.

Bakgrunn:Røkke får viljen sin

Foss er kritisk til at rapporten fra det internasjonale meglerhuset UBS tillegges størst vekt, sett i lys av at nærings- og handelsminister Sylvia Brustad også bestilte en uavhengig verdivurdering av det norske meglerhuset Pareto Securities. Pareto konkluderer med at Aker Solutions har betalt 625 millioner for mye for Aker-selskapene.

FORSTÅELSE: Høyres Per Kristian Foss forstår Kjølls avgjørelse. Foto: Scanpix
FORSTÅELSE: Høyres Per Kristian Foss forstår Kjølls avgjørelse. Foto: Scanpix

- Dette er et nederlag for Sylvia Brustad og nok en illustrasjon på at staten er uprofesjonell i sin håndtering av eierskap i næringslivet.

- Er dette også kritikk av Dag Terje Andersen, som fremforhandlet Aker-avtalen i 2007?

- Ja, det er jo det, sier Foss.

- Kapitulert

Regjeringen har kapitulert fullstendig for Kjell Inge Røkke, mener næringspolitisk talsmann Ingebrigt S. Sørfonn i Kristelig Folkeparti.

Sørfonn er enig med Foss i at generalforsamlingen kun vil ha rent symbolsk verdi, fordi staten uansett kommer til å stemme for transaksjonene til de opprinnelige vilkårene.

- Statsråd Sylvia Brustad (Ap) har tidligere vært opprørt over Røkke og anklaget Aker for å opptre uryddig. Nå er tydeligvis alt i orden. Det er ganske utrolig, sier Sørfonn, ifølge NTB.

KrF var imot at staten kjøpte seg opp i det daværende Aker Kværner i 2007. Nå mener Sørfonn at Brustad har gitt partiet rett i kritikken når hun erkjenner at aksjonæravtalen som ble inngått, har huller som må tettes.

Diskutér her:Hva mener du om Aker-striden?

- Brustad erkjenner nå indirekte at statsråd Dag Terje Andersen gjorde en slett jobb da han inngikk avtalen, og statsråd Brustad har på sin side vært altfor passiv i oppfølgingen av den. Nå har statsrådene Andersen og Brustad mye å svare for i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Sørfonn.

Frp: - Brustad svekket

- Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) står svekket tilbake etter enigheten om Aker-transaksjonene, mener næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i Frp.

Han mener enigheten mellom eierne i Aker Holding er konstruert utelukkende for at Brustad ikke skal tape ansikt.

- Hun fremstår som en svekket næringsminister når hun gleder seg over en generalforsamling der hun er tvunget til å stemme for hele transaksjonen, sier han.

Korsberg understreker at Frp er fornøyd med at den betente konflikten mellom eierne i Aker Holding har fått en løsning.

- Regjeringens håndtering av saken har vært uryddig. Opp som en løve og ned som en skinnfell er en god beskrivelse av Brustads rolle i Aker-saken, sier han.

Brustad bak fikenblad...

Venstreleder Lars Sponheim er heller ikke imponert over statens og Brustads håndtering av Aker-saken.

- Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg, sier Sponheim til Nettavisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks