Hovedinnhold

Brustad innrømmer: - Aker-transaksjonene er rimelige

KAOTISK PRESSEKONFERANSE: Sylvia Brustad går nå med på Røkkes transanksjoner, men nektet å ta selvkritikk. Foto: Scanpix
KAOTISK PRESSEKONFERANSE: Sylvia Brustad går nå med på Røkkes transanksjoner, men nektet å ta selvkritikk. Foto: Scanpix
REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Regjeringen vil stemme for Aker-transaksjonene i generalforsamling. Nå vil Sylvia Brustad endre aksjonæravtalen med Røkke.

Denne saken handler om:

Dag Terje Andersen var ansvarlig for avtalen som ble utarbeidet i 2007 mellom næringsdepartementet og Kjell Inge Røkkes Aker-konsern. Hittil har han nektet plent å kommentere saken og henvist videre til Sylvia Brustad.

Nå går næringsministeren inn for en ny aksjonæravtale.

- Det er spørsmålene rundt datterselskapene som må endres. Slik at vi unngår denne type situasjoner igjen. Vi mener det er behov for å tydeliggjøre avtalen og det er Røkke enig i, sier Brustad til VG Nett.

LES ALT OM AKER-SAKEN HER

Men hun ønsker ikke å refse sin tidligere kollega. Selv om hun brukte store deler av tiden i den svært kaotiske pressekonferansen i regjeringskvartalet til å si at statens avtale med Aker må bli tydeligere.

- Det har jeg ikke sagt. Avtalen er god, men det må bli tydeligere, er alt Brustad vil si om Dag Terje Andersens innsats.

Pareto:625 mill. for mye

Sier lite

Den tidligere næringsministeren vil si lite om jobben han gjorde i 2007, men henviser til Sylvia Brustad.

- Når det gjelder enigheten som er inngått mellom partene i helgen så henviser jeg til næringsministeren, sier nåværende arbeids- og inkluderingsministeren Dag Terje Andersen til VG Nett.

Når det gjelder avtalen han sto bak i 2007 har han følgende å melde:

- Jeg skal svare på alle spørsmål rundt denne avtalen under høringen på Stortinget.

- Ikke urimelige

Regjeringen har i helgen studert den siste av tre uavhengige granskinger som ble bestilt etter at bråket brøt løs om Aker-transaksjonene rett før påske. Når den siste nå foreligger - rapporten fra investeringsbanken UBS - velger Brustad og regjeringen å avslutte saken med Røkke.

Rapporten konkluderer med at prisen var innenfor det som er rimelig, og at Aker i transaksjonsprosessen har holdt seg innenfor aksjonæravtalen. UBS-rapporten er dermed på linje med den tidligere gjennomgangen fra DnB NOR.

- Etter en samlet vurdering har vi valgt å se at disse transaksjonene ikke fremstår som urimelige, sa Sylvia Brustad på pressekonferansen.

Senere utdypet hun dette overfor VG Nett.

- Vi har fått den gjennomgangen vi har bedt om. Og den sier at dette er rimelig. I tillegg så får vi igjennom det som har vært veldig viktig for oss, mnemlig generalforsamling.

Nå skal de omstridte transaksjonene opp i generalforsamling i Aker Solutions. Men utfallet er allerede klart. For Brustad har lovt at regjeringen vil stemme for salgene.

- Vi har fått en gjennomgang av UBS. De har konkludert med at transaksjonene var rimelige. Det samme har DNB Market. Så har Pareto kommet til en annen konklusjon. Og i sånne saker er det aldri noen fasitsvar. Men regjeringen har gjort en samlet vurdering, og bestemt oss for at vi vil stemme for det, forklarer Brustad.

Røkke

Kort tid etter at Kjell Inge Røkkes Aker hadde solgt fem selskaper til datterselskapet Aker Solutions for en totalpris Aker hevder lå på 1,4 milliarder kroner - og kritikerne mener lå på 2 milliarder kroner - raste Sylvia Brustad i flere medieoppslag. Hun var forbannet - og hun mente transaksjonene måtte gjennomgås.

Kjell Inge Røkke på sin side svarte med å parodiere Brustad på store deler av sin pressekonferanse noen uker etterpå.

VG TV:Se Kjell Inge Røkkes metafor-maraton her

Nå er det Røkke som går av med den store seieren. Transaksjonene går igjennom - prisen består. Og Brustad får kun igjennom kravet sitt om generalforsamling.

E24:Røkke får viljen sin

LES:Røkke truer med Aker-slakt

Likevel angrer ikke Brustad på at hun gikk så hardt ut.

- Det er ikke jeg som har satt igang dette. Jeg reagerte på reaksjonene som kom i markedet, og krevde full gjennomgang. Jeg mente hele tiden at denne saken hører hjemme i generalforsamling - og det gjør den også nå, sier Brustad.

Hun har foreløpig ikke snakket med Kjell Inge Røkke, men sier at hun tror samarbeidet vil gå greit med mangemillionærens selskap Aker i fremtiden.

- Fra tid til annen er det noen utfordringer i noen selskaper, vi er enige om å legge dette bak oss og sikre ro rundt Aker Solutions.

Eilertsen:- Betaler en klar overpris

- Gir ikke etter

Næringsministeren sier det er av hensyn til norske arbeidsplasser at hun og Røkke nå er kommet til enighet.

- Vi gir ikke etter, sier Brustad til TV2.

Brustad framholder at hun er godt fornøyd med at partene nå har kommet til enighet om at transaksjonene skal behandles på generalforsamling. Aker, staten og svenske Saab og Investor, er enige om å stemme for transaksjonene.

Brustad fikk rapporten fra storbanken UBS på fredag, og har brukt helgen på å gå gjennom funnene. Hun var også i kontakt med Aker og Saab, og de tre partene kom til enighet om en løsning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks