Hovedinnhold

Frigjøringsdagen er også blitt veterandag

VETRANDAG: Fredag ble det holdt 8. mai sermoni på Minnelunden på Akershus festning i anledning Frigjøringsdagen. Foto: Scanpix
VETRANDAG: Fredag ble det holdt 8. mai sermoni på Minnelunden på Akershus festning i anledning Frigjøringsdagen. Foto: Scanpix
Fra de 15 saluttstasjonene rundt om i landet kunne det klokka 12 fredag både sees og høres 12 saluttskudd. De var til minne om frigjøringsdagen 8. mai 1945 og norske falne under tidligere og nyere krigshandlinger.

- Risikoen ved Norges utenlandsoperasjoner har de siste årene økt, og Forsvaret ønsker å vise at vi verdsetter den innsatsen som utrettes av våre styrker ute og hjemme. Slik sett har frigjøringsdagen og veterandagen fått en ny dimensjon, sier brigader og kommandant ved Akershus festning, Geir Holmenes.

Akershus festning er ett av de stedene i landet der det fredag var høytideligheter med kransenedleggelser og taler. Det var markeringer både ved retterstedet, ved slottskirken og i minnelunden, hvor sjefen for forsvarsstaben, viseadmiral Jan Eirik Finseth, holdt tale. På Akershus er det minnesmerker for FN- og NATO-styrkene, for Lingekompaniet, Shetlandsgjengen, Skottlandsbrigaden, luftforsvaret og Tysklandsbrigaden.

Over Akershus festning var det også jagerflyparade med luftforsvarets F-16 jagerfly.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks