Hovedinnhold

Skipper på norsk tråler først til stedet:

- Uforståelig at det gikk så fort

Kapteinen på Koralnes omkom

TIL SYKEHUS: En av mannskapet på den havarerte russiske tråleren Koralnes tas ut av et Sea King helikopter fra 330 skvadronen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø fredag formiddag. Dette er en av de to som ble plukket opp av sjøen. Foto: Scanpix
TIL SYKEHUS: En av mannskapet på den havarerte russiske tråleren Koralnes tas ut av et Sea King helikopter fra 330 skvadronen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø fredag formiddag. Dette er en av de to som ble plukket opp av sjøen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Den norske tråleren Kasfjord var den første som kom til stedet der en russisk tråler fredag morgen sank. - Det må ha gått veldig fort, sier skipper Torbjørn Eidissen.

Denne saken handler om:

Like etter klokken 06 i dag tidlig gikk alarmen. En russisk tråler var gått ned. Senere kom meldingen om at ´?n person var omkommet. Det russiske rederiets norske agent, Kai Tore Nilsen, bekrefter overfor VG Nett at det er kapteinen som omkom.

- Vi hadde tråleren på radar omtrent fire nautiske mil fra vår posisjon omtrent klokken 06.00. Bare fem minutter etterpå var den borte, forteller skipperen på Kasfjord, Torbjørn Eidissen, til VG Nett.

Tråleren har gått så fort ned at de ikke en gang rakk å sende nødmelding over VHF. De har trolig kun rukket å trykke på en alarmknapp.

VET DU NOE? TIPS OSS! TELEFON: 22 00 00 00. SMS/MMS: 2200. MAIL: 2200@VG.NO

Hadde ikke overlevelsesdrakt

Straks alarmen gikk startet Kasfjord prosessen med å komme seg til stedet der den russiske tråleren Koralnes befant seg. Skipper Eidissen anslår at det tok 45 minutter før de rakk frem. Først måtte de dra inn sin egen trål, før de kunne sette fart mot russerne.

- Vi var de første som kom frem. Da ble vi møtt av masse vrakdeler og en flåte med folk i. Etter hvert fant vi også to mann i sjøen, forteller skipperen.

De valgte naturlig nok å konsentrere seg om de som lå i det iskalde havet, mens to russiske skip som kom til etter hvert tok seg av de 15 som hadde kommet seg i redningsflåten.

- Han ene hadde bare en liten vest på seg. Under der hadde han en t-skjorte. Han var veldig medtatt og det så ut som at han hadde skader i hoder. Han andre hadde rukket å få på overlevelsesdrakt, og så ut til å være i fin form

Artikkelen fortsetter under bildet.

KORALNES: Dette er tråleren som har sunket. Foto: Scanpix
KORALNES: Dette er tråleren som har sunket. Foto: Scanpix

Mannskapet på Kasfjord gjorde det de kunne for å redde de to.

- Vi hadde store problemer med å få tak i dem. Det var mye trålbruk som drev rundt, samtidig som det var stiv kuling og stor sjø. Til slutt fikk vi tak i han uten overlevelsesdrakt, men han klarte ikke å holde tak i livbøyen. Den glapp for ham, forklarer Eidissen.

- Traumatisk

Kasfjord fikk samtidig beskjed om at et Sea King-helikopter var på vei, bare et kvarter unna, og konsentrerte seg derfor om å holde øye med de to som lå i sjøen.

- Det var dårlig sikt, så bare det var vanskelig.

Likevel klarte de det, og til slutt kom helikopteret som fikk opp de to mennene. I ettertid er det imidlertid klart at en av dem døde. Trolig han som kun hadde en t-skjorte og en liten vest på seg.

- Dessverre døde han. Det er en traumatisk opplevelse, sier Eidissen.

Sørget trolig for å få mannskapet i flåte

Agent Kai Tore Nilsen forteller at i tillegg til at kapteinen omkom er det styrmannen som er den andre personen som lå i sjøen.

- Det kan tyde på at de to har sørget for å få mannskapet i redningsflåten, men ikke rukket å komme seg oppi selv, sier Nilsen.

Styrmannen ligger nå på intensivavdeleingen ved Universitetssykehuset i Tromsø. Sykehuset opplyser at tilstanden er alvorlig, men stabil.

- Alt tyder på at det skal gå bra med han, sier Nilsen, som også kan opplyse at alle de 15 andre i formiddag befinner seg på sykehuset for rutinemessig helsesjekk. Klokken 14.00 vil disse returnere til Murmansk.

- Ikke været

Torbjørn Eidissen på tråleren Kasfjord, som altså var de første til stedet, forteller at de gjorde så godt de kunne, og beklager at det ikke var nok denne gang.

- Når noen er i nød gjør man så godt man kan.

Han har store problemer med å forstå hvordan den russiske tråleren kunne gå ned så fort.

- Det var ikke været i hvert fall. En tråler takler normalt slikt vær. Det er uforståelig at det gikk så fort, mener skipperen.

Da VG Nett snakket med ham i 10.15-tiden hadde tråleren hans akkurat startet opp igjen fisket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks