Hovedinnhold

Stupte i døden

Brødreparet falt 350 høydemeter

DØDE: Det var på dette fjellet at de to brødrene omkom. Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø
DØDE: Det var på dette fjellet at de to brødrene omkom. Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø
TROMSØ/OSLO (VG) Brødrene Mats (23) og Stian Hustad Håpnes (21) omkom mens de utøvde sporten de elsket.

Av Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen, Mona Norman og Anne Stine Sæther

Klatringen var en av deres felles lidenskaper i det som av felles venner beskrives som et usedvanlig nært forhold.

- Begge har alltid vært glade i å være ute i naturen, og de har klatret sammen i flere år, sier en venn til VG.

Les også:Brødrepar omkom under klatretur på Kvaløya

- Bare trist

I går var tragedien et faktum. Brødrene, som er fra Langhus i Ski, ble like før klokken 12.30 funnet omkommet rundt 400 meter fra en av toppene av Hollenderan-massivet på Kvaløya, 600 meter over havet.

De lå rett ved siden av hverandre, fortsatt sammenkoblet av klatretauet.

- Det er bare trist når to ungdommer dør midt under denne typen livsutfoldelse. De holdt på med noe de hadde stor glede av, sier Stein Tronstad, sikkerhetsansvarlig i Norges Klatreforbund og mangeårig klatrer i fjellene rundt Tromsø.

Les også:- Rappellfeste røk - falt i døden

Tronstad var sentral i arbeidet med å hente ut de omkomne i går ettermiddag. Spor på stedet forteller at noe gikk fryktelig galt på vei ned fra klatreturen de startet på onsdag morgen.

Snudde før toppen

Brødrene valgte, trolig på grunn av et ufyselig vær med vind og snøbyger, å snu før toppen og rappellere ned en annen rute enn det som er vanlig. Ved en fjellhylle koblet de begge seg på et gammelt rappell-feste, som viste seg å være ødelagt.

- Det har hengt der i mange år. Hvor mange år ønsker jeg ikke å uttale meg om nå, men det var rustet og forvitret, forklarer Tronstad.

Etter å ha analysert ulykkessted, tror han ulykken har skjedd på denne måten:

Den første av brødrene klyver utfor kanten og lener seg bakover for å rappellere videre. Da løsner den såkalte «sjakkelen». Førstemann faller utfor, og tauet trekker umiddelbart med seg den andre.

- Det har vært mer eller mindre fritt fall i drøyt 50 meter langs den nesten loddrette fjellveggen. Så har de truffet en bratt snøflanke og gått kast i kast nedover. Etter 200-300 meter flater snørenna ut, og de stanset opp på stedet hvor de ble funnet, sier Tronstad.

- Hvorfor brukte de dette gamle festet?

- De har tatt sjansen på å bruke det. Det er ikke uvanlig å bruke gjensatte fester. Hvis jeg kommer over et feste som jeg vet er ferskt, så nøler jeg ikke med å bruke det. Vårt råd til klatrere er imidlertid at man skal vise meget stor forsiktighet ved bruk av gamle fester.

Aldri risikofritt

Klatreeksperten omtaler forholdene i det meget populære klatreområdet som trygge. Men understreker at fjellklatring er en risikosport.

- Man kan aldri bli hundre prosent trygg, påpeker Tronstad, som nå setter seg ned for å lage en rapport om ulykken for klatreforbundet.

For det sammensveisede klatremiljøet i Tromsø er ulykken tung å takle.

- Det er veldig tragisk, det som har skjedd. Jeg tror sånne ting berører alle som driver med dette, og alle som ferdes i fjellet, sier leder i Tromsø klatreklubb, Arild Øvrum til VG.

Selv om brødrene har valgt ulike karriereveier, har de den siste våren tilbrakt mye tid sammen i Tromsø der storebror Mats nylig avsluttet annetåret ved allmennlærerutdanningen på universitetet.

Der gled han fint inn i studentmiljøet. Av studiekolleger beskrives han som en person full av livsglede.

- Han var trivelig og egentlig stille av seg, men livlig når man ble bedre kjent med han, sier en student VG har snakket med.

Fotointeressert

Stian gikk på fotolinjen ved Lofoten folkehøgskole, og har de siste årene hatt billedserier på trykk i flere prestisjefylte magasiner og aviser.

- Vi har reist mye rundt sammen og fotografert og surfet, sier Johan Bramberg.

Bramberg er selv fotograf, og har bodd sammen med Stian Hustad Håpnes en periode. Han beskriver Stian som et stort fototalent.

- Han var utrolig kompromissløs og nyskapende, og ville aldri finne på å selge et bilde han ikke var helt fornøyd med. Han var allerede en av Norges beste fotografer, sier Bramberg til VG.

I mars stilte han ut sine bilder på en utstilling ved Kunstkvarteret i Lofoten.

Stian var aktiv i surfemiljøet i Lofoten, og oppsøkte sammen med andre entusiaster de store vinterbølgene på yttersiden av øygruppen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks