Hovedinnhold

- Har ikke lest statsministeren epost

OPPKLARER: FOST har kunnet overvåke hvilke nettsider statsministeren og andre ved hans kontor har besøkt, ifølge statssekretær Espen Barth Eide. Foto: AP
OPPKLARER: FOST har kunnet overvåke hvilke nettsider statsministeren og andre ved hans kontor har besøkt, ifølge statssekretær Espen Barth Eide. Foto: AP
(VG Nett) Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) har ikke lest eposter eller annen kommunikasjon fra Statsministerens kontor, sier Forsvarsdepartementet.

Denne saken handler om:

Hva er FOST?

  • Forsvarets Sikkerhetstjeneste har som oppgave å kontrollere at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men også gi råd og analyser knyttet til militære operasjoner.
  • Tjenesten er Norges fjerde og nyeste sikkerhetstjeneste, sammen med politiets Sikkerhetstjeneste, Etteretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Forsvarets sikkerhetstjeneste er en navneendring fra det som tidligere het Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
  • Forsvarets sikkerhetstjeneste er underlagt demokratisk kontroll gjennom kontrollutvalg for etterretning, overvåking og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.
  • EOS-utvalget har vinteren 2009 gransket en bekymringsmelding om at tjenesten kan ha gjennomført ulovlig overvåkning av norske borgere.
  • Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal stå under direkte kontroll av departementet. Kilde: Mil.no

- Det er ingen grunn til å si at dette er politisk overvåking. Det er ikke snakk at FOST har drevet med epost-lesning, sier statssekretær Espen Barth Eide til VG Nett.

Man mener derimot at sikkerhetstjenesten har fulgt med på hvilke internettsider ansatte hos statsministeren har besøkt.

- Det er reist berettiget spørsmål om man har fulgt med på websider. Dette er i seg selv svært alvorlig, siden FOST ikke har anledning til å gjøre dette, sier Barth Eide.

LES OGSÅ:Etterforsker Forsvaret for ulovlig overvåkning

Overvåket datatrafikk

Onsdag kveld avslørte TV 2 at Kripos har åpnet etterforskning av Forsvarets Sikkerhetstjeneste (FOST) etter mistanker om at ansatte ved Statsministerens kontor, inkludert statsminister Jens Stoltenberg, og de 17 departementene kan ha blitt overvåket av tjenesten.

- Forsvarsdepartementet har bedt politiet undersøke om noe ulovlig har funnet sted. Det er viktig at politiet nå får gjennomført dette arbeidet. Inntil politiets gjennomgang foreligger ønsker ikke jeg å kommentere denne saken ytterligere, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Forsvarets Sikkerhetstjeneste har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret, og har ansvar for å hindre at sensitiv og hemmeligstemplet informasjon ikke kommer på avveie. Spørsmålet er om uvedkommende i forbindelse med en eventuell overvåkning kan ha fått tilgang til dokumenter som ikke skulle vært utenfor regjeringskvartalene.

- Vi har ikke mistanke om at dette er tilfelle. Det er snakk om at de kan ha overvåket hvilke sider man besøker, for å unngå virusangrep, sier Barth Eide til VG Nett.

Les også:Stortingspolitikere: - Sjokkert over avsløringen

Varsler om regelbrudd

Etter hva VG kjenner til skal overvåkningen ha skjedd ved at Forsvarets Sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten også for nøkkelpersoner på Statsministerens kontor og annet sentralt embetsverk. Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.

Hvis Forsvarets Sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd med sikkerhetsbestemmelsene, vil personen som står bak, få et varsel om at vedkommende har brutt eller er i ferd med å bryte sikkerhetsreglene.

Sentrale kilder sier til VG torsdag at bakgrunnen for mistanken om ulovlig overvåkning kan være at en person, trolig ansatt ved Statsministerens kontor, har fått et slikt varsel, og reagert på at FOST overvåket personens datatrafikk. Dermed har alarmen gått.

- Skjellig grunn til mistanke

Statsadvokat Petter Mandt sa onsdag kveld til VG Nett at etterforskningen av FOST bunner i skjellig grunn til mistanke om at det har blitt begått et lovbrudd, altså at det vurderes som mer enn 50 prosent sannsynlig.

- Vår jobb er å finne ut om noe kriminelt har skjedd, sa Mandt, og tilføyde at etterforskningen kan ta noe tid ettersom det her dreier seg om en sikkerhetstjeneste.

Les også:Stoltenberg: - Glad for at saken etterforskes

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ikke hjemmel til å drive overvåkning i sin instruks. Det ble klart da instruksen til tjenesten ble offentliggjort i begynnelsen av april i år.

Det skjedde etter at den hemmelige tjenesten ble satt under granskning, fordi Stortingets kontrollutvalg for etterretning-, overvåkning- og sikkerhetstjeneste mottok bekymringsmeldinger om at tjenesten hadde drevet overvåkning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks