Hovedinnhold

Jens om etteretningsskandalen: - Glad for at saken etterforskes

KAN NÅ TOPP FEM: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
KAN NÅ TOPP FEM: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
(VG Nett) Jens Stoltenberg sier han har full tillit til politiets etterforskning av Forsvarets Sikkerhetstjeneste.

Denne saken handler om:

HVA ER FORSVARETS SIKKERHETSTJENESTE?

  • Forsvarets Sikkerhetstjeneste har som oppgave å kontrollere at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men også gi råd og analyser knyttet til militære operasjoner.
  • Tjenesten er Norges fjerde og nyeste sikkerhetstjeneste, sammen med politiets Sikkerhetstjeneste, Etteretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Forsvarets sikkerhetstjeneste er en navneendring fra det som tidligere het Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
  • Forsvarets sikkerhetstjeneste er underlagt demokratisk kontroll gjennom kontrollutvalg for etterretning, overvåking og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.
  • EOS-utvalget har vinteren 2009 gransket en bekymringsmelding om at tjenesten kan ha gjennomført ulovlig overvåkning av norske borgere.
  • Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal stå under direkte kontroll av departementet. Kilde: Mil.no

- Jeg ble informert av forsvarsministeren for en tid tilbake siden, sier Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg, statsministerens kontor og flere departementer skal ha blitt overvåket av Forsvarets topphemmelige sikkerhetstjeneste.

Statsministeren sier han er glad for at forsvarsminister Anne Grethe Størm-Erichsen personlig har engasjert seg i saken.

- Hun informerte om at hun har bedt politiet om å undersøke om det har foregått noe ulovlig. Nå må politiet undersøke saken, jeg vil avvente med ytterligere spekulasjoner, sier Stoltenberg.

Professor:- Vurder å nedlegge Forsvarets sikkerhetstjeneste!

- Full tillit

Det skal ha vært forsvarsministeren selv som ba Kripos om å etterforske saken.

- Jeg har full tillit til at Forsvarsdepartementet og politiet nå håndterer saken på en god måte. Det er tillitsvekkende at det er Forsvarsdepartementet og forsvarsministeren som har bedt om å undersøke saken.

Kripos har i dag ha vært på Jørstadmoen og undersøkt datautstyret til Forsvarets topphemmelige overvåkingsstjeneste.

- Jeg vil avvente med å gi noen ytterligere kommentarer til vi vet hva som faktisk har skjedd.

Taust Forsvarsdepartmenet

Ifølge TV 2 skal det ha vært forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen som kontaktet Kripos med anmodning om å etterforske saken. Dette skal ha skjedd etter at Forsvarets Sikkerhetstjeneste selv valgte å kontakte departementet da TV 2 tok kontakt om saken.

Strøm-Erichsen er ikke tilgjengelig for kommentar i kveld, opplyser Forsvarsdepartementet.

- Vi ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å kommentere denne saken, får VG Nett opplyst hos Forsvarsdepartementet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks