Hovedinnhold

- Vurder å nedlegge Forsvarets sikkerhetstjeneste!

VIL NEDLEGGE SIKKERHETSTJENESTER: Jusprofessor Thomas Mathiesen er bekymret etter etteretning-avsløringen. Foto: Scanpix
VIL NEDLEGGE SIKKERHETSTJENESTER: Jusprofessor Thomas Mathiesen er bekymret etter etteretning-avsløringen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Jusprofessor mener Norges hemmelige tjenester er ute av kontroll.

Denne saken handler om:

Hva er Forsvarets Sikkerhetstjeneste?

  • Forsvarets Sikkerhetstjeneste har som oppgave å kontrollere at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men også gi råd og analyser knyttet til militære operasjoner.
  • Tjenesten er Norges fjerde og nyeste sikkerhetstjeneste, sammen med politiets Sikkerhetstjeneste, Etteretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Forsvarets sikkerhetstjeneste er en navneendring fra det som tidligere het Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).
  • Forsvarets sikkerhetstjeneste er underlagt demokratisk kontroll gjennom kontrollutvalg for etterretning, overvåking og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.
  • EOS-utvalget har vinteren 2009 gransket en bekymringsmelding om at tjenesten kan ha gjennomført ulovlig overvåkning av norske borgere.
  • Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal stå under direkte kontroll av departementet. Kilde: Mil.no

- Man bør vurdere nedleggelse av Forsvarets sikkerhetstjeneste som et av alternativene, sier professor i rettssosiologi Thomas Mathiesen ved juridisk fakultet i Oslo, etter TV2s avsløring av at Kripos nå etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST). Professoren er en kjent kritiker av Norges hemmelige tjenester.

Jens Stoltenberg, statsministerens kontor og flere departementer skal ha blitt overvåket av Forsvarets topphemmelige sikkerhetstjeneste.

- Dette er et nytt eksempel på at faren er til stede for ulovlig maktanvendelse. Faren er tilstede for at systemene blir brukt på helt andre måter enn de var tiltenkt. Det er antakelig ingen som i utgangspunktet hadde tenkt at statsministeren kunne blitt overvåket, men ting følger sin egen logikk og kommer ut av kontroll.

VET DU NOE OM DETTE?SEND SMS ELLER EPOST TIL 2200 ELLER RING 22000000!

- Vurder nedleggelse!

Thomas Mathiesen mener politikerne i etterkant av avsløringen bør vurdere å skjære ned på antallet hemmelige tjenester i Norge.

- Det bør skje en sanering. Politiske myndigheter bør vurdere å få lagt ned noen av disse tjenestene, det er for mange av dem og jo flere det blir, jo vanskeligere blir det å kontrollere dem.

- Bør Forsvarets sikkerhetstjeneste nedlegges?

- Man bør vurdere nedleggelse som et av alternativene.

Forsvarets sikkerhetstjeneste har også tidligere vært i søkelyset og Forsvarsdepartementet tok nylig over styringen av tjenesten. Nå har altså departementet bedt Kripos om å etterforske tjenesten.

Forsvarets sikkerhetstjeneste har som oppgave å kontrollere at Forsvarets ansatte etterlever sikkerhetslovene, men også gi råd og analyser knyttet til militære operasjoner.

Artikkelen fortsetter.

MULIG ULOVLIG OVERVÅKET: Forsvarets Sikkerhetstjeneste kan ha overvåket statsministeren og departementene ulovlig Foto: Scanpix
MULIG ULOVLIG OVERVÅKET: Forsvarets Sikkerhetstjeneste kan ha overvåket statsministeren og departementene ulovlig Foto: Scanpix

- Veldig bekymringsfullt

Stortingets eget kontrollorgan, EOS, har flere ganger satt søkelyset på Forsvarets sikkerhetstjeneste. Blant sakene utvalget har sett på i 2008, er sikkerhetstjenestens rutiner ved sikkerhetsklareringer, en kjerneoppgave for den topphemmelige institusjonen.

Mathiesen er bekymret etter å ha fått med seg innholdet i TV2s etteretnings-avsløring.

- Hvis dette er riktig, håper jeg ting er ute av kontroll. For alternativet, at dette var intendert, ville være forferdelig.

Han er bekymret for at ny teknologi gjør overvåking langt letttere.

- I sum mener jeg at ting som dette er veldig bekymringsfullt fra et demokratis synspunkt.

Kritikk

I april i år igangsatt EOS-utvalget granskning av tjenesten etter å ha mottatt en rekke bekymringsmeldinger som angikk arbeidsmetodene de brukte. De skal blant annet ha gått på uolvig overvåkning av norske borgere.

EOS-utvalgets leder, Helga Hernes, ønsker overfor VG Nett ikke å kommentere Kripos' etterforskning av tjenesten.

- Jeg vil ikke kommentere dette oppslaget, er hennes knappe kommentar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks