Hovedinnhold

Kongekritikk for uttalelse om tro og styre

PÅ BESØK: Kong Harald og kronprins Haakon var i går på besøk i en moské i Oslo. Men kongen høster kritikk for sitt utspill om at en norsk konge bør være kristen. Foto: Scanpix
PÅ BESØK: Kong Harald og kronprins Haakon var i går på besøk i en moské i Oslo. Men kongen høster kritikk for sitt utspill om at en norsk konge bør være kristen. Foto: Scanpix
Kongen får kritikk for uttalelsen om at kongehuset bør være kristent også i framtida.

Denne saken handler om:

«Pinlig» og «svært beklagelig» sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund etter at kong Harald på besøk i moskeen i Calmeyers gate i Oslo mandag uttalte at han verdsetter religionsfriheten og respekterer alle religioner, men at han også mener at kongen i Norge skal være kristen.

Les også:- Kongen i Norge skal være kristen

- Det er kongens fulle frihet og rett til å velge å være kristen. Men det er pinlig og svært beklagelig at han blander seg inn i noe han ikke har noe med, nemlig vår statsform. Ved at han mener at konger i fremtiden også bør være kristne, begrenser han den religionsfriheten han selv benytter seg av, sier Brun-Pedersen til Vårt Land.

Også generalsekretæren i Norges kristne råd Ørnulf Steen er kritisk til kongens uttalelse. Steen sier han er glad for at kong Harald så tydelig gir seg til kjenne som kristen, men legger til:

- Samtidig er det nok prinsipielt riktig at også kongen bør være fri til å velge sitt livssyn.

Blant kritikerne avisen har snakket med, er også lederen av tankesmien Civita, Kristin Clemet. Hennes standpunkt er at stat og kirke skal skilles.

- Og da ligger det i sakens natur at kongen ikke skal være tvunget til å være en kristen, sier hun.

Kong Harald får støtte fra generalsekretæren for Islamsk Råd Norge Shoaib Sultan, som sier at «det er et syn det er lov å ha», og biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme, som sier at kongen går foran med et godt eksempel.

- Det at kongen skal være kristen står også i grunnloven, sier Eidsvig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks