Hovedinnhold

Innvandrertalsmenn advarer mot Libe Rieber-Mohn

Rana: - Hun blir en utstrakt hånd til Frp

ADVARER: Statssekretær Libe Rieber-Mohn blir nevnt som kandidat til å lede et nytt integreringsdepartement. Representanter for innvandrermiljøet frykter hun vil bidra til økt polarisering av integreringsdebatten. Foto: Frode Hansen
ADVARER: Statssekretær Libe Rieber-Mohn blir nevnt som kandidat til å lede et nytt integreringsdepartement. Representanter for innvandrermiljøet frykter hun vil bidra til økt polarisering av integreringsdebatten. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Flere av landets mest profilerte innvandrertalsmenn går nå ut og advarer mot at Libe Rieber-Mohn får ansvaret for regjeringens integreringspolitikk.

Denne saken handler om:

Rieber-Mohn er i dag statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og har markert seg tydelig i flere stridssaker som angår asylsøkere og integrering. Den frittalende Ap-politikeren blir nå nevnt som mulig statsråd i flere departementer.

VGTV:Se hele regjeringserklæringen her

I forbindelse med den nye regjeringskabalen som nå legges blir innvandringspolitikken trolig flyttet ut av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og Rieber-Mohn blir blant annet nevnt som en mulig kandidat til denne statsrådsposten.

LES OGSÅ:Ønsker eget innvandringsdepartement

«Bekymringsfulle utspill»

Spekulasjonene får nå flere profilerte talspersoner for ulike innvandrerorganisasjoner til å rykke ut med en klar advarsel til statsminister Jens Stoltenberg.

De frykter at Rieber-Mohn som integreringsminister vil bidra til en polarisering av integreringsdebatten, og mener hun mangler vilje til å bygge bro mellom innvandrere og nordmenn. Også Venstrepolitikere Abid Raja går nå ut med åpen kritikk av Ap-toppen.

LES OGSÅ:Ap-topp støtter kontroversielt asyl-utspill

Tidligere leder i Muslimsk studentforbund og spaltist Usman Rana mener Rieber-Mohn i sin tid som statssekretær har kommet med flere «bekymringsfulle» utspill. Han mener hun er mer opptatt av assimilering enn integrering.

- Dersom hun blir integreringsminister blir hun en utstrakt hånd til Frp i regjeringen. Det kan virke veldig polariserende i en tid vi trenger økt brobygging, sier han.

LES OGSÅ:Vil innføre strengere grensekontroll

Rana mener statssekretæren, gjennom flere utspill, har vist at hun oppfatter innvandrere som en byrde og belastning på velferdssamfunnet.

VGTV:Halvorsen: - Ikke umulig å forsvare den nye asylpolitikken

Saken fortsetter under bildet!

BROBYGGER: Venstres Abid Raja mener Rieber-Mohn mangler vilje til å bygge bro mellom innvandrere og nordmenn. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
BROBYGGER: Venstres Abid Raja mener Rieber-Mohn mangler vilje til å bygge bro mellom innvandrere og nordmenn. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX

Økt polarisering

Også Venstre-politiker Abid Raja er kritisk til å overlate integreringspolitikken til den omstridte statssekretæren.

- Jeg forstår Ranas bekymring. Det er viktig at en inkluderingsminister forstår minoritetene, og har evne til å vise empati med denne gruppen. Samtidig må hun ha en genuin interesse av å bygge bro. Libe Rieber-Mohn har en lang vei å gå for å fylle en slik rolle, sier Raja.

Han understreker at det er opp til statsminister Jens Stoltenberg hvem han ønsker som inkluderingsminister.

- Men jeg håper statsministeren viser at han tenker annerledes enn Rieber-Mohn på dette området, sier Raja.

Leder i Muslimsk studentforbund Bushra Ishaq frykter Libe Rieber-Mohn vil bidra til økt polarisering.

- Hun har vært veldig hard mot asylsøkere. Retorikken hennes er ikke inkluderende. Måten hun har snakket om asylsøkere på, har vært skremmende, sier Ishaq.

Fløyer i Ap

SIGNAL: Spaltist Usman Rana mener statsminister Jens Stoltenberg sender et klart signal til innvandrerbefolkningen dersom han utnevner Rieber-Mohn til integreringsminister. Foto: Scanpix
SIGNAL: Spaltist Usman Rana mener statsminister Jens Stoltenberg sender et klart signal til innvandrerbefolkningen dersom han utnevner Rieber-Mohn til integreringsminister. Foto: Scanpix

Både Ishaq og Usman Rana peker på at det nå pågår en kamp om integreringspolitikken mellom de ulike fløyene i Ap.

- Det er viktig at man velger riktige folk til postene. Avstanden mellom Arbeiderpartiet og innvandrerbefolkningen har økt generelt, selv om flere i partiet fremdeles er med på å opprettholde god dialog.

Rana understreker at Stoltenberg sender et klart signal til innvandrerbefolkningen dersom han velger Rieber-Mohn som statsråd.

Dialog

Leder i Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli legger ikke skjul på at senteret ofte har vært uenige med Rieber-Mohn.

- Vi får vel ikke noe mindre å gjøre med henne i posten som inkluderingsminister, sier hun.

Partapuoli karakteriserer likevel Rieber-Mohn som en person det går an å snakke med.

- Det er en del ting mange organisasjoner er uenige med henne om, men det viktigste er dialog, at man kan møtes, sier hun.

Libe Rieber-Mohn sier via kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange at hun ikke ønsker å kommentere uttalelsene fra innvandrertalsmennene.

- Skader debatten

Tidligere innvandringspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande, tar partikollegaen i forsvar.

- Dette feltet er i for stor grad preget av mistenksomhet, og en ønske om å sette folk i bås. Det tar debatten om integrering skade av, sier Stokkan-Grande til VG Nett.

Han sier han er enig i at integreringsfeltet trenger brobyggere, men mener det er viktig at noen også våger å ta opp vanskelige problemstillinger.

- Jeg syns det er bare trist å komme med slike personkarakteristikker, i stedet for å fokusere på de politiske utfordringene vi står overfor. Det er ikke troverdig å kreve at andre skal bygge bro, og så gå rett i strupen på dem selv, sier han.

Stokkan-Grande ønsker ikke å kommentere regjeringsspekulasjoner, men sier en eventuell integreringsminister uansett vil følge regjeringens politikk.

- Jeg tror det er viktig at vi i fellesskap fokuserer på utfordringene vi har i stedet for person, og at vi har fokus på den store rikdommen som følger med at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn, fastslår han.

Bli tilhenger av VG Nett på Facebook - KLIKK HER!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks