Hovedinnhold

Ingen kullprotester på Stortinget

INNGÅR KOMPROMISS: Hallgeir Langeland mener fortsatt kullgruvedrift på Svalbard er en overkommelig kamel å svelge. Foto: Scanpix
INNGÅR KOMPROMISS: Hallgeir Langeland mener fortsatt kullgruvedrift på Svalbard er en overkommelig kamel å svelge. Foto: Scanpix
Mens de rød-grønne og opposisjonen krangler om hvem som har best miljøpolitikk, har Stortinget enstemmig gått inn for å opprettholde kullgruvedriften på Svalbard.

Et regnestykke Naturvernforbundet har gjort, viser at kullet som vinnes ut av gruvene på Svalbard, forurenser tilsvarende 14 prosent av Norges samlede utslipp. Da er både kraftverket på Svalbard og utslipp av eksportert kull regnet med, skriver Stavanger Aftenblad.

At ingen tok til motmæle på Stortinget da Svalbard-meldingen ble lagt fram mandag, får det til å renne over for miljøbevegelsen.

- Stortinget svikter når det gjelder som mest, sier Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Les også:Dropper regjering for olje-ja

Hallgeir Langeland (SV) har tidligere sagt at SV vil kjempe for å avvikle kullgruvedriften. Men på mandag sto partifelle Ågot Valle på talerstolen og forsvarte fortsatt kulldrift.

- Vi sitter i regjering, svarer Valle når Aftenbladet spør hvorfor.

Hallgeir Langeland medgir at kulldriften ikke er helt i tråd med SVs politikk.

- Sitter man i regjering må man finne fram til kompromisser, sier han, og legger til at dette ikke er noen stor kamel å svelge. Han mener også at utslippene på Svalbard ikke er så store som Naturvernforbundet har regnet ut.

- Men det hadde opplagt vært en fordel for SV hvis denne regjeringen kunne trappet ned kullproduksjonen, innrømmer han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks