Hovedinnhold

Innvandrerpolitikere lader opp til valget

«Krangler» om hvem som har sjanse til å komme på Stortinget

SIKTER HØYT: I høst kan Stortinget få flere representanter med minoritetsbakgrunn. Abid Raja (V), Afshan Rafiq (H) og SVs Akhtar Chaudhry sikter høyt. Foto: Scanpix
SIKTER HØYT: I høst kan Stortinget få flere representanter med minoritetsbakgrunn. Abid Raja (V), Afshan Rafiq (H) og SVs Akhtar Chaudhry sikter høyt. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det er snart valg, og flere politikere med innvandrerbakgrunn kjemper en hard kamp for å komme inn på Stortinget.

Til tross for at det er flere kandidater som nå jobber iherdig for å bli valgt inn, levner en dem av flere av de andre små sjanser.

- La oss si det sånn; av alle politikere med innvandrerbakgrunn er det egentlig bare jeg og Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet som har en sjanse. Afshan Rafiq (H) og Akhtar Chaudhry (SV) kommer ikke inn på tinget. Chaudhry tilhører en annen generasjon, og snakker i tillegg gebrokkent norsk, sier tidligere advokat og Venstres 2. kandidat i Akershus, Abid Raja.

Høyre-politiker Afshan Rafiq står som nummer fem på listen til Oslo Høyre. Hun er ikke helt enig med Raja, og sikter høyt.

- I Oslo har vi ambisjoner om å få inn fem kandidater på tinget. Det krever at vi jobber hardt, jeg er den eneste kandidaten fra Groruddalen. Så jeg er ikke enig med Raja, jeg har vært så lenge i politikken at jeg vet at ting endrer seg. Han er en fersking, sier hun.

Storingskandidat for SV, Akhtar Chaudhry, ler av påstanden til Raja.

- Ja, du må være julenisse for å tro på hans kommentarer, og andreplassen på listen til Venstre i Akershus, den er milevis unna en storingsplass. Ingenting er sikkert, men vi er innstilt på å vinne valget, sier Chaudhry.

Søker bred oppslutning

Selv om kandidatene ikke er enige seg i mellom om hvem som får stortingsplass, er det likevel en ting de enes om, at de ikke vil stemples som innvandrerpolitikere. Alle tre søker bred oppslutning, både fra etniske nordmenn og våre nye landsmenn.

- Jeg sa det allerede når jeg ble nominert, jeg har tre målgrupper. Det er den vanlige nordmannen i gata som er opptatt av tre ting: Justis, skole og integrering. I tillegg til innvandrere som vi vet er dårligst til å stemme, samt førstegangsvelgere, sier Raja.

Både Chaudhry og Rafiq er enige om at det er viktig å søke bred støtte i befolkningen, til tross for at et stempel er vanskelig å unngå.

- Vi jobber bredt og har hele Oslo som velgergrunnlag. Selvfølgelig, vi har jo et velgermiljø blant minoritetene også, og jeg kjenner jo kulturen så det er en fordel som vi skal bruke, sier Chaudhry.

Abid Raja sier at det bare er et spørsmål om tid før han og de andre «75-ere» blir akseptert av det norske folk.

- Jeg er summen av det jeg er, jeg kan jo ikke vaske bort fargen min. Det er et kvalitetsstempel. Vi «75-ere» som er født av fremmedarbeidere, vi har begynt å ta høyere utdanning. Da mener jeg spesielt ALI-fagene (advokat, lege og ingeniør journ.anm.). Det er bare snakk om tid før vi blir akseptert, sier Raja.

Artikkelen fortsetter under bildet

ENIGE: Alle de tre kandidatene er enige om at integrering av innvandrere er viktig. Bildet viser muslimske innvandrerkvinner med tradisjonelle klesdrakter spaserer over Vaterland bro på Grønland i Oslo Foto: Scanpix
ENIGE: Alle de tre kandidatene er enige om at integrering av innvandrere er viktig. Bildet viser muslimske innvandrerkvinner med tradisjonelle klesdrakter spaserer over Vaterland bro på Grønland i Oslo Foto: Scanpix

- Har spasert rett ut av skogen

- Det er ikke vanskelig for meg å snakke om integrering, jeg har levd med to kulturer. Men, jeg tenker, hva vet Dag Terje Andersen om kastevesen og klaner? Han har jo spasert ut av skogen, og skal hanskes med noe av det vanskeligste i Norge, nemlig integreringspolitikken. Velferdsstaten og sikkerheten er truet av mislykket integreringspolitikk, sier Raja.

Rafiq mener at norskopplæring, sosial integrasjon og inkludering i arbeidslivet er viktige for å bedre integreringen. Hun påpeker også at flerkulturelle kvinner må ut av hjemmet for å integreres.

Chaudhry mener at nøkkelen til integrering er utdannelse og arbeid. Han er godt fornøyd med regjeringens stasing på barnehager og skoler.

- Jeg er fornøyd med jobben vi har gjort. Vi har satset høyt på barnehager og skoler. Dette kan lede til at flere velger å ta høyere utdanning. Vi vet at flere innvandrerjenter fullfører videregående skole, og det er veldig positivt, sier Chaudhry.

Direkte kontakt med velgere

- Hvordan driver dere valgkamp?

- Jeg har stått på flere togstasjoner i Akershus. Ås, Lillestrøm, Lørenskog, Ski, Asker og Lysaker for å nevne noen. Her møtte jeg vanlige norske velgere. Jeg opererer også i det pakistansk-akademiske miljøet. Som alle vet, er jeg også svært aktiv i samfunnsdebatten, sier Raja som for tiden befinner seg på fjelltur med sin familie.

Høyres Afshan Rafiq, som var Norges første innvandrer på stortinget, har foretatt en dør-til-dør-aksjon og fått gode tilbakemeldinger.

- Denne aksjonen er jo en av mine hovedaktiviteter. Jeg bor jo i Groruddalen hvor det bor en betydelig andel innvandrere, og de er veldig positive til at man tar direkte kontakt. Det er mange som mangler kunnskap om partiene, sier Rafiq.

PÅ NETT: Alle tre kandidatene driver aktiv valgkmap på nett. Facebook blir flitt brukt. Foto: AFP
PÅ NETT: Alle tre kandidatene driver aktiv valgkmap på nett. Facebook blir flitt brukt. Foto: AFP

Chaudhry har en egen nettside hvor man blant annet kan lese all informasjon på urdu. Han tar kontakt direkte med folk, noe han sier alltid har fungert godt.

Alle tre kandidatene driver også aktiv valgkamp på Facebook og Twitter.

Hva innvandrere er opptatt av

På spørsmål om hva innvandrere er opptatt av, har kandidatene blandende syn.

Chaudhry mener at innvandrere er opptatt av oppvekstvilkårene til barna, og at de får seg en utdannelse. Innvandrere har også kontakt med folk utenfor landets grenser, dermed er de automatisk også mer opptatt av bistand og visumpolitikken.

Rafiq sier at innvandrere er opptatt av en tryggere Oslo, lavere skatter og integrering. Hun vil også ha en slutt på gruppetenkingen. Det er ikke nødvendigvis slik at dersom Hassan gjør noe feil så er det noe feil med hele innvandrerbefolkningen. Høyre-politikeren mener at denne tankegange må ta slutt, fordi den er så inngrodd i samfunnet.

Venstres Raja er overbevist om at innvandrere er opptatt av sin egen økonomi og visumregler.

- Viktig at det ikke blir blendahvitt

Alle tre påpeker også viktigheten av å ha stortingsrepresentanter med minoritetsbakgrunn. Raja sier at innvandrerungdom trenger gode forbilder.

- Vi må erkjenne at politikere har en stor plass i det offentlige Norge, man blir jo et stort forbilde. Det er viktig at vi kan komme inn på tinget, slik at det ikke blir helt blendahvitt til høsten, sier Raja.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks