Hovedinnhold

Frikjent 18 år etter incestdom

Domstolen stemplet mannen (61) som pervers seksualforbryter. 18 år senere er han frikjent for overgrep mot to døtre og en stesønn.

Tips oss

- Det første året i fengsel satt jeg på Ullersmo sammen med tunge kriminelle. Jeg måtte lyve om hva jeg sonet for. Presten ga meg råd, sier 61-åringen til VG.

Bevisene mot ham holder ikke. Legene tok feil da de undersøkte barna. Avhørene var ledende og trolig påvirket av legenes feilvurderinger.

- Jeg har aldri følt ansvar, for jeg vet at dommen var gal. Men jeg er veldig lettet i dag. Nå håper jeg bare at døtrene mine tar kontakt. Den yngste så jeg i retten. Den eldste har jeg ikke sett på 20 år, sier mannen.

Vet du noe om denne saken?Tips VG Nett her!

Med frifinnelsen i Agder lagmannsrett er 31 nordmenn - to kvinner og 29 menn - registrert som ofre for justismord i saker som gjelder incest.

Den pensjonerte lagmannen Trygve Lange-Nielsen (87) står bak 13 av frifinnelsene.

Dommen mot den nå frikjente 61-åringen lød på tre års fengsel.
Den plasserte ham blant våre verste sedelighetskriminelle:
* Han skulle ha misbrukt en av døtrene flere ganger frem til hun fylte fire år.
* Den andre datteren var under ti år da de påståtte overgrepene pågikk.
* I tillegg ble han dømt for overgrep gjennom to år mot en psykisk utviklingshemmet stesønn.

Nye avhør

Gjenopptagelseskommisjonen ga klarsignal for ny sak med tre mot to stemmer i 2006. Da var de nå voksne barna avhørt på nytt. I disse nye avhørene hevdet den ene datteren at faren hadde forsøkt å drukne henne. Den andre kvinnen mente å huske groteske handlinger da hun var bare tre år gammel.

61-åringen selv har hevdet at de nye historiene viser at barna ikke forteller om virkelige hendelser. De har vokst opp med en oppfatning av at faren misbrukte dem.

Påtalemyndigheten satte i gang ny etterforskning og la opp til full behandling i retten. Juryen i Agder lagmannsrett har nå slått fast at mannen er å betrakte som uskyldig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks