Hovedinnhold

Hagen med hastegrep i Nav

REFSER: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener Nav bør kunne behandle søknader om dagpenger på en halvtime. Foto: Trond Sørås
REFSER: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener Nav bør kunne behandle søknader om dagpenger på en halvtime. Foto: Trond Sørås
Frps Carl I. Hagen mener det med få grep er mulig å få fart i det aller viktigste hos Nav om dagen: Å sørge for dagpenger til dem som blir ledige. Han er overbevist om at en søknad kan behandles på en halvtime.

Denne saken handler om:

Hagen var hovedtaler under årsmøtet til Oslo Frp lørdag og feide gjennom en rekke dagsaktuelle utfordringer, både økonomisk krise, Navs mangler og det han kaller snikislamiseringen av Norge, konkretisert gjennom hijabdebatten.

- Hva er velferdssamfunnets svar når bedrifter går under og tusener mister jobben? Jo, Nav! Styrket regjeringen Nav i fjor høst da alle så skriften på veggen? Nei! Vi visste at det ville bli flere ledige, men ingenting ble gjort. Nå henger ikke Nav med og sender arbeidsledige til sosialkontoret. Det er en skam! tordnet Hagen.

Et bud fra oven

Han minnet om at dagpenger er en rettighet, noe man har krav på. Da skal man slippe å måtte brette ut sine private, økonomiske forhold på et sosialkontor og kanskje bli pålagt å selge hytte og bil, mener Hagen.

LES OGSÅ:Stoltenberg lover opprydding i Nav

Hagen har en oppskrift som han mener vil fjerne køen i disse unntakstider. Han vil at det skal gå en ordre fra toppen av Nav-pyramiden ned til den enkelte saksbehandler om å komme seg til kjernen av søknaden om dagpenger.

- Alt om kurs, etterutdanning, omskolering kan tas etter hvert. Bare få fastslått om vedkommende har krav på penger. Det krever ikke særlig mye dokumentasjon. Og er det ikke nok folk, lei inn profesjonelle saksbehandlere fra Manpower og Adecco og gi dem et krasjkurs i akkurat dette. Da vil køene forsvinne, sier Hagen.

- Unntakstilstand

Han erkjenner at regjeringen er på rett vei, og at det selvsagt vil hjelpe med 320 nye stillinger. Men hans hovedkritikk er at systemet er altfor rigid og at det ikke evner å se, langt fra prøve ut, ukonvensjonelle metoder. Dessuten reagerer det altfor sent.

VG NETT-leser:Nå skulle alt bli så meget bedre var budskapet fra politikerne, alt samlet under et tak ville gjøre susen, mente de.DISKUTÈR HER

- Vi er i en unntakstilstand. Det krever helt spesielle grep. Hvis ikke, klarer vi aldri å komme à jour. Køen av ledige vokser jo for hver uke, sier Frps «grand old man», som forlater politikken etter valget, og som holdt sin siste årsmøtetale i Oslo Frp som stortingsrepresentant.

LES OGSÅ:- Må redegjøre om Nav-krisen

Han vil ikke ha sagt at regjeringen nå får steke i sitt eget fett, men «forsikrer» at forslaget om å tillate hijab aldri vil gå gjennom i Stortinget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks