Hovedinnhold

- Det er en grunn til at det heter uniform, ikke multiform

Rune Gerhardsen inn i hijab-debatten

(VG Nett) Hvis noen vegrer seg for å bli politi fordi de ikke får bruke hijab, så klarer vi oss fint uten dem, mener Aps Rune Gerhardsen.
I MOT HIJAB: Rune Gerhardsen ser ingen gode grunner til at politikvinner skal få bruke hijab ut fra sin religiøse overbevisning. Foto: Mattis Sandblad/VG
I MOT HIJAB: Rune Gerhardsen ser ingen gode grunner til at politikvinner skal få bruke hijab ut fra sin religiøse overbevisning. Foto: Mattis Sandblad/VG

I en blogg på nettstedet Sosialdemokratiet.no går den tidligere byrådslederen i Oslo Ap kraftig ut mot forslaget om å tillate hijab til politiuniformen for muslimske kvinner. Debatten har den siste uken rast etter at det ble kjent at politidirektør Ingelin Killengreen går inn for forslaget. I bloggen kaller Gerhardsen avgjørelsen for et gigantisk feilskjær.

«Jeg har en flott caps. Det er en supportercaps fra skøytesupporterklubben "Feilskjæret." Jeg bruker den tidvis når jeg synes det passer. Jeg har aldri vært inne på tanken å bruke den om jeg skulle få jobb i politiet. Derimot kunne jeg tenke meg å bruke navnet på supporterklubben som overskrift på Politidirektørens merkverdige ide om at hijab er et egnet hodeplagg i politiet», heter det i bloggen.

- Finlandshette i politiet?

Han begrunner motstanden med at en politiuniform skal være et nøytralt, enhetlig plagg, som skal skaffe politiet legitimitet. Dermed innbyr ikke plagget til individuelle tilpasninger, det seg være hijab eller andre hodeplagg man av en eller annen grunn skulle ønske å bruke til.

LES HELE BLOGGEN HER

«Jeg vet ikke om politidirektøren har tenkt hvordan hun skal argumentere for at hijab skal være lov, mens turban, kalott, indisk blomst og andre etniske hodeplagg skal være forbudt. Og hva skal hun si til finskættede politifolk som gjerne vil gå med sin kjære finlandshette.»

«Gjennomgående tror jeg de fleste er enige i at uniformeringen av politi og militæret faktisk både er praktisk, viktig og har høy symbolverdi. Det er en grunn til at det heter uniform og ikke multiform.Det er en grunn til at det heter uniform, ikke multiform.»

Han avrunder med å kreve at Killengreen beklager feilskjæret, og at dersom ikke hun gjør det, så bør justisministeren gjøre det.

LESERNE DIKSUTERER:Knuser hijab-forbud muslimske kvinners politidrøm

Overfor VG Nett utdyper Gerhardsen bloggutspillet.

- Jeg er motstander av kleskoder, men det er et poeng med uniform, og med en politiuniform snakker vi om legitimitet for utprøvelsen av din gjerning. Jeg mener politidirektøren bør ha vanskelig for å si at én form for avvik skal være lov, mens alt annet skal være forbudt. Hvorfor skal akkurat hijab være lov, spør Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP

LES OGSÅ:Hijab-drama i Stortinget

- Vi får leve uten

- Islamsk råd argumenterer for at hijab er en religiøs plikt?

- At det er en plikt er ikke et argument. Vi har en del funksjoner i samfunnet som krever noe av utøverne, og her kreves det at du bruker politiuniformen. Man kan ikke uten videre påberope seg avvikende ting, når vi har en praksis her i Norge, sier han, og legger til at en regel som tillot alle typer hodeplagg ikke ville myknet hans motstand.

- Det ville jo bare blitt helt komisk. Skulle vi fått sett politifolk i supportercaps da, sier han.

LES OGSÅ:Jens åpen for politi-hijab

Frykten for at hijab-forbudet vil gå ut over rekrutteringen til politiet får heller ikke Ap-kjempen til å endre syn. Tvert i mot mener han at det er et svinn det norske samfunnet fint kan leve med.

- Hvis man ikke vil inn i politiet dersom man ikke får bruke hijab, så får vi leve med at disse personene ikke blir politifolk. Det kan være mange årsaker til at man ikke tar en jobb, og hvis det er klær og utstyr det står på, så er det heller ikke meningen at dette er en jobb man skal ta, mener Gerhardsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks