Hovedinnhold

Nye skatteregler skal hjelpe bedriftene

NYE TILTAK: Aps finanspolitiske talsmann Reidar Sandal la i dag fram nye tiltak for å hjelpe norske bedrifter. Her sammen med SVs Mangnar Lund Bergo og Sp. Per Olaf Lundteigen. Foto:
NYE TILTAK: Aps finanspolitiske talsmann Reidar Sandal la i dag fram nye tiltak for å hjelpe norske bedrifter. Her sammen med SVs Mangnar Lund Bergo og Sp. Per Olaf Lundteigen. Foto:
STORTINGET (VG Nett) Regjeringspartiene vil endre skatteregler og myke opp permiteringsreglene for å hjelpe bedrifter som er rammet av finanskrisen.

Denne saken handler om:

De rødgrønne partiene på Stortinget la i formiddag fram flere nye tiltak for å dempe virkningene av den internasjonale finanskrisen. På flere punkter ønsker stortingsgruppene å forsterke den krisepakken regjeringen la fram 26. januar. Denne pakken var på 20 milliarder kroner, og vil ifølge finansminister Kristin Halvorsen (SV) holde 15.000 personer unna arbeidsledighet i 2009.

Den første pakken fikk kritikk for at den ikke ga hjelp til konkurranseutsatt industri. Dette prøver stortingsgruppene å gjøre noe med. Nå økes avskrivningssatsene for industrien med 10 prosent.

- Regjeringen har lagt fram en svært omfattende, målrettet og treffsikker pakke. Hensikten er å trygge arbeidsplasser og motvirke permitteringer og arbeidsplasser som et resultat av den internasjonale finanskrisen. Vi foreslår noen endringer og tilpasninger på disse fire punktene, sier Aps finanspolitiske talsmann Reidar Sandal.

Nye tiltak

Det har de siste dagene vært tett kontakt mellom regjeringen, LO og Norsk Industri. På en pressekonferanse i Stortinget i formiddag la de finanspolitiske talsmennene fra de tre regjeringspartiene fram de endringene regjeringspartiene vil foreslå. De viktigste punktene er:

* Taket for tilbakeføring av underskudd økes fra 5 til 20 millioner kroner
* Økt avskrivning for investering i maskiner.
* Permitteringsperioden økes til 52 uker.

I tillegg vil regjeringspartiene styrke tiltakene for fiskeriene. Det etableres en egen garantiordning for førstehåndsomsetning av fisk på 525 millioner kroner. Det skal være Innovasjon Norge som skal vurdere søknadene i hvert enkelt tilfelle.

Vedlikehold

Den opprinnelige redningspakken var på 20 milliarder kroner. 3,3 milliarder kroner skal gå til skattelette for næringslivet. Resten, 16,7 milliarder kroner, er ekstrabevilgninger som ligger på statsbudsjettet.

Den største posten er 6,4 milliarder kroner til kommunesektoren, hvor 4 milliarder er satt av til ekstraordinære vedlikeholdsmidler.

Videre ble 4,7 milliarder kroner avsatt til tiltak i regi av nærings- og handelsdepartementet. Ytterligere 3,65 milliarder kroner er avsatt til samferdselssektoren, der jernbanen får 1,3 milliarder kroner og riksveiinvesteringene økes med 1,5 milliarder kroner.

Savner skattelette

Opposisjonen i Stortinget hilser flere av tiltakene velkommen, men Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein understreker at han fortsatt savner tiltak for flest.

- Jeg er skuffet over at regjeringen fortsatt ikke ønsker å gi noen form for skattelette til husholdningene. Dette ville bidratt til å lette situasjonen for mange enkeltpersoner, og sikret arbeidspålasser i varehandelen, sier Leirstein til VG Nett.

Han understreker at beslutningen om å myke opp permiteringsreglene er i tråd med Frps forslag.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner og KrFs næringspolitiske talsmann Knut Arild hareide, mener de nye tiltakene er en tydelig innrømmelse av at regjeringens krisepakke ikke var god nok.

- Dette viser at vi hadde rett i vår kritikk i at tiltakene var for dårlige, spesielt for bedriftene, sier Sanner.

Også han etterlyser skattelettelser som kunne bidratt til å skape større optimsme i små og mellomstore bedrifter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks