Hovedinnhold

- Stoltenberg snakker seg bort

SNAKKER SEG BORT: Stanghelle mener Stoltenberg snakker seg bort fra realitetene rundt hatparagrafen. Foto: Espen Braata
SNAKKER SEG BORT: Stanghelle mener Stoltenberg snakker seg bort fra realitetene rundt hatparagrafen. Foto: Espen Braata
Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har skapt en sak han ikke skjønte sprengkraften i ved å foreslå å utvide rasismeparagrafen til også omfatte blasfemi.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag forsøkte statsministeren å oppklare det han mente var misforståelser om hva regjeringen egentlig har foreslått.

- Den endelige utformingen av hatparagrafen kommer ikke før i 2011, understreket Stoltenberg.

- Snakker seg bort

Stanghelle mener Stoltenberg snakker seg bort fra realitetene i saken.

- Ved å skyve dette foran seg snakker han seg vekk fra realitetene i saken, nemlig at på den ene siden så foreslår regjeringen nå å fjerne blasfemiparagrafen. På den andre siden vil en ifølge lovproposisjonen skrive et sterkere religionsvern i den allerede eksisterende rasismeparagrafen. Dette går ikke helt i hop. Vi hører gjenlyden av hestehandelen med Senterpartiet her, sier Stanghelle til NRK.

LES OGSÅ:Mener Navarsete verner islam

- Men denne misforståelsen har statsministeren i høyeste grad vært med på å skape selv, gjennom sine uttalelser til NRK i helgen, der han snakket om at saken var avgjort, sier Stanghelle.

- Ingen styrking av ytringsfrihet

FÅR KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg og hatparagrafen. Foto: Scanpix
FÅR KRITIKK: Statsminister Jens Stoltenberg og hatparagrafen. Foto: Scanpix

Stanghelle er heller ikke med på at dette er en styrking av ytringsfriheten, slik Stoltenberg hevder.

- Det er en styrking av ytringsfriheten om blasfemiparagrafen blir fjernet, men dersom den blir fjernet på bekostning av et eget religionsvern i hatparagrafen, eller rasismeparagrafen, som i motsetning til blasfemiparagrafen ikke er en sovende paragraf, kan dette om to, fem eller ti år være en innskrenking av ytringsfriheten. Vi vet ikke hvordan domstolene vil tolke denne paragrafen i fremtiden, påpeker Stanghelle.

Etter Stanghelles vurdering har regjeringen undervurdert styrken i saken.

- De har skapt en sak de ikke skjønte sprengkraften i. Det kan hende at dette ender med at det ikke blir noe av i det hele tatt. Stoltenberg har jo nå åpnet opp for en debatt om saken.

- Full retrett fra Stoltenberg

Redaktør Vebjørn Selbekk i den konservative kristne avisen DagenMagazinet mener statsminister Jens Stoltenberg har gjort full retrett i forhold til å innføre en ny blasfemiparagraf.

Selbekk var en av hovedpersonene under karikaturstriden etter at han trykte karikaturtegninger av Muhammed i den kristne ukeavisen Magazinet.

På pressekonferansen tirsdag sa Stoltenberg at Muhammed-tegninger vil bli «mer lovlige» i fremtiden, ikke mindre, som kritikerne har antydet.

- Dette er full retrett i forhold til hva de har sagt tidligere og i forhold til hva som står i departementets egen innstilling, sier Selbekk til Aftenposten.

- Jeg tror statsministeren retrett har sammenheng med at ikke engang KrF-leder Dagfinn Høybråten kan støtte den nye loven. Jeg tror ikke engang Senterpartiet kan leve med å være alene om en slik innstramming, sier Selbekk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks