Hovedinnhold

Kirken sier nei til ny blasfemiparagraf

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke støtter regjeringens forslag om å fjerne den nåværende blasfemiparagrafen.

Kirken tar imidlertid avstand fra forslaget om å erstatte den med å utvide straffebudet om hatefulle ytringer slik at det omfatter kvalifiserte angrep på religion eller livssyn.

- Religionskritikk og kritikk av religiøse autoriteter har vært, og er, svært viktig for utviklingen av et demokratisk og åpent samfunn. I et slikt samfunn diskuterer man grensesetting og løser konflikter og uenighet gjennom offentlig debatt. Som troende mennesker i et pluralistisk samfunn har vi alt å vinne på kritisk og saklig meningsutveksling om livssyn og religion, også vår egen, heter det i en uttalelse fra Mellomkirkelig råd.

Rådet tar avstand fra grove, usaklige og hatefulle krenkelser av religioner og tronende mennesker, men mener at motytringer og debatt er den beste måten å motvirke slike krenkelser på.

LES OGSÅ:- Norge på vei tilbake til middelalderen

- Ansvarsfraskrivelse

Videre heter det at ideer, tanker eller religioner ikke trenger rettslig beskyttelse.

- Derfor er det en demokratisk ansvarsfraskrivelse å gi religioner et spesielt lovvern, enten det er i form av en sovende eller ny paragraf. Ikke-akseptable ytringer mot mennesker må fanges opp gjennom de begrensninger som ligger i forvaltningen av den generelle ytringsfriheten, mener Mellomkirkelig råd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks