Hovedinnhold

Somalisk mor renvasket for kjønnslemlestelse:

Opprørt og sjokkert over anklagene

TREKKER SIKTELSEN: Politiinspektør og Per Johan Askevold forklarer at et somalisk foreldrepar i Hordaland er løslatt fra varetekt ettersom barna deres likevel ikke er omskåret. Foto: Arkivfoto: Erlend Haukeland / VG
TREKKER SIKTELSEN: Politiinspektør og Per Johan Askevold forklarer at et somalisk foreldrepar i Hordaland er løslatt fra varetekt ettersom barna deres likevel ikke er omskåret. Foto: Arkivfoto: Erlend Haukeland / VG
(VG Nett) Politiets siktelse av foreldrene for kjønnslemlestelse viste seg å være grunnløs.

Tips oss

Foreldreparet fra Hordaland er tirsdag ettermiddag løslatt fra varetektsfengsling etter at de ble siktet for å ha kjønnslemlestet to av sine barn.

- Hun er veldig glad, hun har sagt til meg hele tiden at noen med kompetanse må undersøke barna. Hun har hele tiden vært sikker på at de ikke er omskjært, sier advokat Jannicke Keller-Fløystad til VG Nett.

LES OGSÅ:Barna til somalisk foreldrepar ikke kjønnslemlestet

Foreldreparet fra Somalia ble pågrepet i forrige uke og siktet dem for overtredelse av kjønnslemlestelsesloven.

Moren skal ha blitt svært opprørt og sjokkert over siktelsen.

VET DU NOE OM DETTE?TIPS VG NETT!

Refser

Advokaten mener politiet og barnevernet ikke har gjort jobben sin godt nok.

- Jeg reagerer på at politiet ikke har avhørt foreldrene samtidig med at barna ble undersøkt, sier forsvareren.

Hun understreker at hun har forståelse for at politiet aksjonerte etter at det forelå en legeerklæring som konstaterte at barna var omskåret, men mener at det ikke var grunnlag for å varetektsfengsle foreldreparet i fire uker, slik politiet ønsket.

Lokal lege

Undersøkelsen skal ifølge advokaten ha vært foretatt av en lokal lege som ikke har hatt spesialkompetanse på feltet. Legen skal ha konkludert med at «begge barna er klitoralt omskåret».

Kjønnslemlestelse skjer ved at indre kjønnslepper skjæres bort hos unge jenter, dels ved at også deler eller hele klitoris skjæres bort, og noen kulturer praktiserer også gjensying av kvinnens vagina, slik at det bare er en liten åpning for å late vannet.

- Undersøkelsen er gjennomført så raskt som det var mulig. Det er viktig for oss å kvalitetssikre at en slik grundig undersøkelse blir gjort av en sakkyndig spesialist med en gang, slik at en slipper å gjøre undersøkelsen flere ganger for barnas skyld, sier politiinspektør Per Johan Askevold til NTB.

Grunnløs siktelse

Aktor i saken, politiinspektør Per Johan Askevold bekrefter at siktelsen viste seg å være grunnløs.

- Vi er glad for at dette er avdekket, sier politiinspektør Per Johan Askevold til bt.no.

Han ønsker ikke å uttale seg til lokalavisen om grunnlaget for siktelsen, men bekrefter at foreldrene vil ha krav på erstatning etter å ha sittet seks dager i fengsel siktet for en forbrytelse de ikke har begått.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks