Hovedinnhold

Utålmodig Jens kan kreve strakskutt

ØNSKER HANDLING: Statsminister Jens Stoltenberg kan kreve at sentralbanksjef Svein Gjedrem senker renten tidligere enn planlagt. Foto: SCANPIX
ØNSKER HANDLING: Statsminister Jens Stoltenberg kan kreve at sentralbanksjef Svein Gjedrem senker renten tidligere enn planlagt. Foto: SCANPIX
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vurderer å pålegge sentralbanksjef Svein Gjedrem å foreta et lynraskt, ekstraordinært og kraftig rentekutt.

Denne saken handler om:

Dette sier loven:

  • Ifølge sentralbankloven kan Kongen i statsråd, altså regjeringen, instruere Norges Bank i enkeltsaker. Det gir regjeringen hjemmel til å pålegge Norges Bank å senke styringsrenten, dersom det ansees som akutt nødvendig.
  • Loven sier videre at Norges Bank skal ha anledning til å uttale seg før det treffes slikt vedtak, og at melding om vedtak skal sendes Stortinget snarest mulig.

VG kjenner til at Stoltenberg har gitt uttrykk for at det er nødvendig at Norges Bank setter ned renten allerede førstkommende uke, flere dager før det ordinært oppsatte rentemøtet 17. desember.

Les også:Finanspolitikere vil fremskynde rentemøtet.

Etter det VG forstår, anser Stoltenberg situasjonen i norsk økonomi som så alvorlig at han vurderer å gå til et ytterst kontroversielt skritt: Å instruere Norges Bank. På toppen av regjeringskvartalet håper man imidlertid i det lengste at Norges Bank selv skjønner tegningen, og fremskynder et ekstraordinært rentemøte på egen hånd.

Økt frustrasjon

I regjeringsapparatet, og spesielt hos statsministeren, skal det være en økende frustrasjon over at regjeringen i dagens uhyre spesielle situasjon ikke har direkte kontroll over det aller viktigste virkemidlet i finanskrisen, nemlig rentefastsettelsen.

Stoltenberg har alltid vært en sterk forsvarer av Norges Banks uavhengighet når det gjelder å utøve det mandat banken har fått av de politiske myndighetene.

Les også:Vil ikke svare på rentekritikk.

Dagens mandat var det Stoltenberg selv som laget i 2001, i hans forrige regjering. Det pålegger Norges Bank å styre banken ut fra at den viktigste målsettingen er å holde prisstigningen rundt 2,5 prosent.

For trege

Men loven gir regjeringen adgang til å instruere Norges Bank hvis den finner det helt nødvendig, og etter en streng prosedyre.

Selv om Stoltenberg fortsatt er en tilhenger av Norges Banks uavhengighet, har han gitt uttrykk for at han mener Norges Bank er for trege med å sette ned renten, og at det er et paradoks at regjeringens viktigste virkemiddel i akkurat denne situasjonen, er utenfor politisk kontroll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HENGER ETTER: Sentralbanksjef Svein Gjedrem bør senke renten tidligere. Foto: SCANPIX
HENGER ETTER: Sentralbanksjef Svein Gjedrem bør senke renten tidligere. Foto: SCANPIX

Norge henger etter

VG kjenner til at Stoltenberg konkret vurderer å senke skattenivået hvis Norges Bank ikke følger opp med kraftige og raske rentekutt.

Les også:- Myndighetene fortstår ikke alvoret.

Men Stoltenberg mener rentekutt er et mye bedre og treffsikkert virkemiddel for å få fart på økonomien igjen, ved at husholdninger tynget av gjeld begynner å bruke penger igjen.

Torsdag satte den svenske sentralbanken ned renten med 1,75 prosent. Også Storbritannia og den europeiske sentralbanken satte renten kraftig ned for to dager siden. Det gjør at Norge står igjen med et særnorsk høyt rentenivå.

Frykter mistillit

Stoltenbergs problem er, etter det VG kjenner til, at ethvert signal fra statsministeren til sentralbanksjefen, vil bli oppfattet som instruksjon fra regjeringen av Gjedrem.

En instruksjon kan fort bli oppfattet som en mistillitserklæring til både Gjedrem personlig og Norges Bank som institusjon.

Les også:Finansministeren fornøyd med rentekutt.

I VG i går ba LO-leder Roar Flåten og NHO-sjef Finn Bergesen om at Gjedrem må holde et ekstraordinært rentemøte for å sette ned styringsrenten, og at det blir for lenge å vente til det ordinære rentemøtet i sentralbanken onsdag den 17. desember.

Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete bekrefter overfor VG at hun er svært utålmodig, og at hun gjerne skulle sett raskere effekt av rentekuttene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks