Hovedinnhold

Muslimer raser mot Abid Raja: - Blir kalt vantro

FÅR KRITIKK: Kjendisadvokat og Venstre-politiker Abid Raja kritiseres for sine dialogmøter. Foto: Scanpix
FÅR KRITIKK: Kjendisadvokat og Venstre-politiker Abid Raja kritiseres for sine dialogmøter. Foto: Scanpix
LITTERATURHUSET (VG Nett) Utspillet om troskapsløfte til det norske flagget og statsborgerskapstest fra Venstre-politikeren Abid Raja har ført til raseri i det muslimske miljøet.

Her er hele SMSen

«Salam Aleikum. Jeg har et par spørsmål du burde tenke over. Har du blitt kafir? (vantro, journ.anm.). Du begynner å høres ut som en kristen korsfarer.
Sverg du til norsk grunnlov hver dag og kyss det norske flagget god natt og god dag hver dag, men ikke forvent at vi resten av muslimer skal gjøre det samme. Du er for klok til å spille idiot.
Kanskje du bør vurdere deg inn til Frp, så vet vi hvor vi har deg. For akkurat nå er du en dåre og narr. Smiskingen din er helt kvalmende. En gang var du en sympatisk person. Nå klarer vi oss bedre uten deg.
Jeg er dypt skuffet over personen du har blitt. Å få norsk statsborgerskap bør bero på om man har gjort alvorlige forbrytelser, ikke noe mer.
Har du som i et eller annet ukeblad kalt norske damer for billige horer eller liknende fått statsborgerskap, fortjener vel andre det også. Slutt å spille!
Hilsen lovlydig musliman i Norge i 34 år nå. Du undervurderer oss (allmennheten), det liker jeg dårlig.
Salam Aleikum.»

Det var på dialogmøtet med noen av Norges mest profilerte og omsridte imamer at Abdi Raja fortalte om de sterke reaksjonene fra norske muslimer etter at han i Dagbladet fredag gikk ut og krevde troskapsløfte til det norske flagget og statsborgerskapstest av nye landsmenn.

Raja viser frem en tekstmelding til VG Nett der en muslim regelrett skjeller ut den høyt profilerte kjendisadvokaten og Venstre-politikeen som stiller til valg i Akershus ved stortingsvalget i 2009. I meldingen blir han omtalt som en «kafir».

- Noe av det verste av det de kan si til en muslim er kafir, en vantro, en frafallen.

Ordet «Kafir» er et arabisk-islamsk begrep som betyr vantro. Ut fra en tradisjonell tolkning av islam er straffen for frafalne fra religionen døden.

- Betyr dette at de mener du kan drepes?

- Jeg tolker ikke dette som trusler. Jeg tolker ham som at han forsøkte å skade mitt selvbilde ved å fortelle meg at muslimer betrakter meg som kafir. Jeg antar at han mente alvor, det er alltid litt spesiellt med de direkte støtende tilbakemeldingene.

Mange sinte tilbakemeldinger

Venstre-politikeren forteller om en strøm av utspill etter at han gikk ut med sitt forslag om statsborgerskapstest. Også Høyre og statssekretær Libe Rieber-Mohn har foreslått å teste nye landsmenns kunnskap før de får det norske passet i hånden.

- Jeg har fått mange sinte og irriterte tilbakemeldinger på e-post og tekstmeldinger, sier Abid Raja.

- Men også mange gode tilbakemeldinger fra muslimer. En ting er nordmenn, men også mange muslimer, jevnt over er det like mye positivt som negativt.

Raja tror grunnen til de sterke reaksjonene er at andre muslimer tror han nå er blitt kristen, fordi det norske flagget er prydet med kristenkorset i hvitt og blått.

- Jeg er ikke kristen i det hele tatt. Med dette har jeg ikke sverget ed til kristendommen. Det er nok de færreste nordmenn som tolker flagget som et kristent symbol.

Han vil fortsette å stille krav til norskkunnskapene til de som søker om norsk statsborgerskap.

- Når du ber om et norsk pass, innebærer det troskap til flagget. Det å sverge ed til flagget har ingenting med å være kristen å gjøre, over hodet.

Tar avstand

Den profilerte unge muslimen Usman Rana tar sterk avstand fra SMSen og truslene mot Abid Raja.

- Jeg tror de har misforstått, sier Rana, som ikke mener en troskapsed innebærer noe vesentlig nytt.

- Men det kan være positivt med tanke på å bevisstgjøre i forhold til troskap til norsk lov.

- Ser ikke hensikten

En av de unge muslimeen som har reagert på Rajas flagg-utspill er Zakaria Saaliti. Han mener ikke at Raja ved å oppfordre nye landsmenn til å sverge lojalitet til flagget har blitt kristen eller at han er frafallen, men er likevel uenig med trosfellen.
- Jeg ser ikke hensikten eller hvordan det kan være til nytte. En kriminell er en kriminell, uansett hva man sverger på, sier Saaliti til VG Nett.

Abid Raja tror derimot at en ed til flagget er et skritt i retning forbedrende inkludering og viser til erfaringer fra USA.

- Det å sverge troskap til flagget betyr noe i forhold til lojaliteten til et land. Bare symbolikken ved å sverge til flagget betyr en faktisk forpliktelse, sier Raja, som håper at det kunne blitt som i USA, at når du har avlagt ed til grunnloven og flagget, da er du amerikaner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks