Hovedinnhold

Mistillit mot Brustad

(VG Nett) Opposisjonen vil felle Brustad på Aker-saken.

Denne saken handler om:

Det er klart etter at gruppemøtene til Høyre, KrF og Frp i ettermiddag har bestemt seg for å bruke det sterkeste virkemiddelet i opposisjonens verktøykasse: Mistillitsforslag.

De tre partiene skal orientere om dette på en pressekonferanse i Stortinget kl. 18.00.

Etter det VG erfarer, vil også Venstre slutte seg til mistillitsforslaget når det blir behandlet i Stortinget.

Mistillitsforslaget kommer etter kontroll- og konstitusjonskomiteens høring av Brustad 20. mai. Der ble hun grillet av opposisjonen, som ikke følte at den fikk gode nok svar på hvorfor Brustad og næringsdepartementet ikke reagerte tidligere på Røkkes og Akers planlagte interne transaksjoner i Aker-systemet.

En sentralt plassert kilde i opposisjonen sier til VG i ettermiddag at Brustad har opptrådt «svært kritikkverdig» - en formulering Høyre, KrF og Frp nå står sammen bak.

Artikkelen fortsetter.

FREMMER MISTILLIT Partilederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), og Dagfinn Høybråten (KrF) . Foto: Scanpix
FREMMER MISTILLIT Partilederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), og Dagfinn Høybråten (KrF) . Foto: Scanpix

Sitter trygt

Dermed blir Brustad den første statsråden i den rødgrønne regjeringen som får et mistillitsforslag mot seg i Stortinget.

Hun sitter imidlertid trolig helt trygt: De rødgrønne partiene har flertall på Stortinget, og vil redde Brustads statsråds-liv.

FREMMER MISTILLIT Venstres leder Lars Sponheim Foto: SCANPIX
FREMMER MISTILLIT Venstres leder Lars Sponheim Foto: SCANPIX

Opposisjonen har vært svært kritisk til Brustad i hele Aker-saken, som sprakk i begynnelsen av april.

Da ble det kjent at Aker selger eierandeler i fem selskaper til Aker Solutions, der staten indirekte er medeier gjennom eierskapet i Aker Holding.

Brustad tente på alle pluggene da hun ble kjent med detaljene i salget, og krevde at salgene skulle nullstilles, eller behandles i en generalforsamling - noe som ville gitt staten vetorett.

Etter mer enn en måneds åpen strid ble det til slutt enighet om at transaksjonene blir stående, uten forandring i prisen - mot at de blir godkjent på en generalforsamling i Aker Solutions ASA.

Opposisjonen mener Brustad reagerte altfor sent, og at hun derfor ble tvunget til å godta noe hun egentlig var skeptisk til.

Høyre-press

Det er etter det VG erfarer Høyre og Per-Kristian Foss som særlig har presset på for å få opposisjonen i kontroll- og konstitusjonskomiteen til å samle seg bak et mistillitsforslag.

Det har vært spenning knyttet til Frps holdning, fordi partiet er det eneste av opposisjonspartiene som i utgangspunktet var positive til statens eierandel i Aker Holding.

Men fordi mistillitsforslaget kun omhandler Brustads håndtering av de omstridte intern-transaksjonene, har altså likevel Frp blitt med på å fremme et slikt mistillitsforslag.

PRESSET PÅ: Høyres Per Kristian Foss skal ha gått hardt inn for å få opposisjonen til å samle seg bak et mistillitsforslag. Foto: Scanpix
PRESSET PÅ: Høyres Per Kristian Foss skal ha gått hardt inn for å få opposisjonen til å samle seg bak et mistillitsforslag. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks