Hovedinnhold

Vil skjerme barna mot ledighet

TILBAKEVISER KRITIKK: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mener at regjeringen kommer med konkrete tiltak som fremmer likestilling. Foto: Kristian Helgesen
TILBAKEVISER KRITIKK: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mener at regjeringen kommer med konkrete tiltak som fremmer likestilling. Foto: Kristian Helgesen
- Barna må skjermes mot ledighet, sier barneminister Anniken Huitfeldt og krever priskutt for arbeidsløse småbarnsforeldre.

Denne saken handler om:

- Kommunene har mottatt 6,4 milliarder kroner for å motvirke konsekvensen av den voksende ledigheten. Regjeringen vil at deler av de pengene skal brukes til å fjerne helt eller å redusere barnehagesatsene og SFO-prisen, for familier som har blitt hardt økonomisk rammet av ledighet eller permitteringer, sier Huitfeldt.

- Vi går nå ut og ber kommunene kutte prisene eller finne andre ordninger, som hindrer at de arbeidsløses barn må slutte i barnehagen eller på SFO, sier Huitfeldt.

Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet har i vinter besøkt en rekke kommuner som er spesielt hardt rammet, fordi store hjørnesteinsbedrifter har måtte kutte dramatisk i staben.

Diskuter barnehagepriser her!

Kommuner sliter

- Jeg har blant annet vært i Høyanger, Rissa, på Karmøy og flere Møre og Romsdal-kommuner hvor verftene sliter. Det påfallende har vært at så mange av de ledige er unge mennesker - de har lavest ansiennitet og ryker først ut. Svært mange av dem har kommet bort til meg og sagt at de synes det er urettferdig at barna deres rammes, sier Lind.

- De opplever å miste 1/3 del av lønnen. De fleste er i etableringsfasen og har låneforpliktelser. Et slikt lønnskutt svir, og et alternativ er å kutte ut barnehagen eller SFO, sier Lind.

- Slik kan vi ikke ha det. Barna skal ikke lide av ledigheten, sier Huitfeldt kategorisk.

Hun sier det er første gang man har en slik erfaring, fordi det er første gang ledigheten rammer når barnehagedekningen er så høy. Forrige gang Norge var rammet av høy ledighet for 20 år siden var ikke SFO etablert.

Les også:Hevder regjeringen skylder kommunene 7000 kroner for hvert barnehagebarn

Fleste i barnehage

- Under ledigheten på begynnelsen av 90-tallet var det få barn som var i barnehage. I dag er de fleste det og det gjør at mange ledige har barnehageplass og barnehageutgifter, sier barneministeren: I 1990 var barnehagedekningen 36 prosent. I fjor var den oppe i 87 prosent og den blir enda høyere i år.

- Er det aktuelt å gi økte øremerkede bevillinger over høstens statsbudsjett?

- Ja, det er noe eventuelt vil vurdere, men først vil vi gå ut til landets kommuner og anmode dem om å kutte prisene på SFO og barnehage, for permitterte og ledige.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks