Hovedinnhold

Regjeringen ble advart - nå vurderer Jens å saksøke Røkke

- SNAKKET SAMMEN: Venstre-leder Lars Sponheim hevder Kjell Inge Røkke har fortalt ham om en samtale der finansmannen skal ha krevd statlig økonomisk støtte fra statsminister Jens Stoltenberg. Foto: HELGE MIKALSEN
- SNAKKET SAMMEN: Venstre-leder Lars Sponheim hevder Kjell Inge Røkke har fortalt ham om en samtale der finansmannen skal ha krevd statlig økonomisk støtte fra statsminister Jens Stoltenberg. Foto: HELGE MIKALSEN
(VG Nett) Kjente næringslivstopper advarte regjeringen mot Kjell Inge Røkke allerede i 2006. Nå vurderer Jens Stoltenberg å saksøke Røkke.

Denne saken handler om:

I går ettermiddag toppet det seg i striden mellom Røkke og regjeringen, og oppslagene i de største avisene er i dag fylt med Røkke vs. regjeringen-stoff. VG Nett gir deg her en oppsummering av de viktigste avsløringene.

I romjulen 2006 ga to av Norges mest sentrale konsernsjefer - Statoils Helge Lund og Norsk Hydros Eivind Reiten - råd om Røkke til sentrale statsråder i regjeringen Stoltenberg. Men tross rådene som til dels fremsto som advarsler, valgte Stoltenberg-regjeringen å gjøre handel med Røkke, skriver Aftenposten.

Brustad:- Ingen personlig Røkkekrig

Nå mener regjeringen at Røkkes Aker ikke har fulgt spillereglene - og krever at den kjente næringslivstoppen snur. Hvis ikke aksjehandelen behandles i generalforsamling vurderer Stoltenberg å saksøke Røkke. Dette skriver VG i dag.

Ifølge forretningsadvokat og jusprofessor Kristin Norman kan regjeringen ha en god sak.

- Det vil alltid være knyttet en viss tvil til disse spørsmålene, men vi mener det er mange argumenter som er såpass sterke at de vil ha en god sak, sier Normann til VG.

Støtte

Regjeringen får også støtte fra de to advokatkontorene de ba om å vurdere lovligheten av Kjell Inge Røkkes omstridte låneavtale. Advokatene i Selmer og Simonsen konkluderer med at avtalen absolutt burde vært behandlet i generalforsamling før salget ble gjennomført.

Hva skjer i Aker-striden? - Per Valebrokk svarer leserne klokken 13

- KRIGEN LØSES: Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke kommer til enighet før den betente Aker-striden havner i retten, tror E24-redaktør Per Valebrokk. Foto: SCANPIX Foto:
- KRIGEN LØSES: Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke kommer til enighet før den betente Aker-striden havner i retten, tror E24-redaktør Per Valebrokk. Foto: SCANPIX Foto:

«Det er vår oppfatning at de beste grunner taler for at transaksjonene skulle vært godkjent av generalforsamlingen i Aker Solutions for å være rettslig bindende», skriver advokatkontoret Simonsen i sin rapport.

LES HELE RAPPORTEN(VG Nett er ikke ansvarlig for eksterne lenker)

E24:Dette er Aker-bråket

Drama

Dagen etter pressekonferansen til Aker ASA - hvor konsernets granskere konkluderte med at de omstridte transaksjonene har foregått korrekt - fortsetter kampen mellom regjeringen og Røkke-selskapet.

Et sentralt spørsmål er når næringsminister Sylvia Brustad fikk vite om Aker Solutions-kjøpene. Brustad selv insisterer på at hun ikke visste noe før 30. mars. Men allerede 13. mars fikk hun referat fra et møte der departementet skal ha fått vite at en salgsprosess var på gang. Men dette internbrevet tviholder Næringsdepartementet på.

Berit Kjøll:- Aker farer med løgn

Ifølge Aker ble det gitt informasjon om salget på møtet til sjefer for Aker Solutions - Simen Lieungh og fire representanter for Nærings- og handelsdepartementet. Men dette bestrider Brustad. Hun mener det kun ble gitt informasjon om salget av Oilfield Services på møtet.

Løgn og skulker

I går gikk Heidi Marie Petersen ut av styret i Aker Solutions i protest.

- Jeg kan bekrefte at jeg i dag har fratrådt styret i Aker Solutions ASA med umiddelbar virkning. Både på bakgrunn av saksbehandlingen i styret samt de vedtak som er truffet i tilknytning til kjøp av selskaper fra Aker ASA, har jeg funnet det uholdbart å forsette som styremedlem i selskapet. Jeg har ingen ytterligere kommentarer, uttalte Heidi M. Petersen i en pressemelding i går.

Kjell Inge Røkkes informasjonsdirektør, Geir Arne Drangeid svarte med å henge henne ut som skulker. Ifølge Drangeid skal hun ha deltatt på kun 13 av 23 møter.

- Hun har ikke høyest gjennomsnittlig tilstedeværelse i styret, uttalte Drangeid på pressekonferansen i går.

Også mellom statens representant i styret til Aker Holding AS, Berit Kjøll og Aker ASA var tonen i går svært amper. Kjøll hevder Aker lyver, mens Drangeid svarer at «Hun får påstå hva hun vil».

Regjeringen finansierer salget

Det delvis statseide Aker Solutions har nå tatt opp lån på to milliarder kroner for å finansiere de omstridte Aker-kjøpene. I dag avslører Dagens Næringsliv at Aker Solutions får låne penger fra regjeringens krisepakke - til svært gunstige betingelser - for nettopp å ha råd til å kjøpe de fem tidligere Aker-selskapene.

Krisepakken ble lagt fram i februar og består totalt av 100 milliarder kroner. 5o av disse er forbeholdt banker, mens de resterende 50 milliarder går til Statens obligasjonsfond. Det er av disse pengene Aker Solutions nå får låne 500 millioner kroner, bekrefter fondets leder, Olaug Svarva til avisen.

Dermed har Kjell Inge Røkke fått finansiert den omstridte transaksjonen - med penger fra regjeringens krisepakke.

Høring

Høyres Per-Kristian Foss mener hele Aker-saken nå må inn for en åpen høring i Stortinget. Også Fremskrittspartiet, som i sin tid støttet regjeringens oppkjøp av daværende Aker Kværner, og KrF imøteser en høring om saken.

- Staten er naiv i møtet med de store kapitalistene og utøver sitt eierskap uprofesjonelt. Da staten kjøpte seg opp i Aker i 2007, sikret man seg åpenbart ikke en aksjonæravtale som gir innflytelse. At det er mulig å dumpe milliardtap i fanget på staten, uten at statens representanter deltar i behandlingen av saken, sier noe om svakheten ved avtalen, sier Foss.

Foto: Tom Byermoen
Foto: Tom Byermoen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks