Hovedinnhold

- Diabetes kan gi dårligere hukommelse

BLODSUKKER: Lavt blodsukker kan gi dårligere hukommelse. Her måles blodsukkeret. Foto: STOCKXPERT
BLODSUKKER: Lavt blodsukker kan gi dårligere hukommelse. Her måles blodsukkeret. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Diabetespasienter som har problemer med å kontrollere blodsukkernivået kan få nedsatte mentale evner.

Denne saken handler om:

Forskere ved Universitetet i Edinburgh mener at lavt blodsukker, hypoglykemi, kan føre til nedsatt hjernefunksjon på lang sikt, skriver BBC News.

Les også:Diabetes øker risikoen for Alzheimer

Ved lavt blodsukker kan diabetespasienter få føling, hvor symptomene er svette, skjelvinger, uro, sult, frykt, irritabilitet og hjertebank. Ved svært lavt blodsukker kan folk virke beruset og få et glassaktig blikk. Det kan utvikle seg til bevisstløshet og kramper, ifølge Norsk Diabetesforbund.

Blodsukker, også kalt glukose, er helt nødvendig for at hjernen skal fungere normalt. Ved lavt blodsukker fungerer hjernen dårligere, og tankeevnen og reaksjonshastigheten blir nedsatt.

Over 1000 pasienter testet

Forskerne i Edinburgh studerte 1066 personer i alderen 60 til 75 år, alle med diagnosen type 2-diabetes.

Studien ble presentert på en konferanse for det britiske diabetesforbundet, Diabetes UK.

Forsøkspersonene gjennomgikk sju tester hvor mentale evner, som hukommelse, logikk og konsentrasjon ble målt.

De 113 personene som tidligere hadde hatt tilfeller av alvorlig hypoglykemi, skåret lavere på testene enn de andre i gruppen. De presterte dårligere i testene på mental evne generelt, i tillegg til ordforråd.

Les også:Livsfarlig med dårlig blodsukkerkontroll

Ond sirkel

Forskningsleder dr. Jackie Price sier til BBC News at enten fører hypoglykemi til kognitivt forfall eller så gjør kognitivt forfall at det er vanskeligere å takle diabetes, noe som igjen fører til mer hypoglykemi.

- En tredje forklaring kan være at en uidentifisert faktor er årsaken til både hypoglykemi og kognitivt forfall, sier Price og legger til at de nå forsker for å finne en forklaring på dette.

- Kjent fenomen

Professor i indremedisin ved Universitetet i Tromsø og overlege ved Rikshospitalet, Trond Geir Jenssen sier til VG Nett at nedsatte kognitive evner ved lavt blodsukker er et kjent fenomen, spesielt når det gjelder akutt effekt.

Han mener det er dybden og varigheten av det akutte lave blodsukkeret som er farlig.

- Vi vet at selv ved moderat nedsatt blodsukker blir de kognitive evnene nedsatt. Dersom blodsukkeret er svært lavt, ofte og lenge, vil det sannsynligvis kunne sette varige spor, sier Jenssen.

Blodsukkeret er hjernens drivstoff og ifølge Jenssen er det trolig at det rett og slett er mangelen på dette som gir utslag i de nedsatte kognitive funksjonene.

- Symptomene blir borte

Hvis man ofte har lavt blodsukker, er det ifølge Jenssen fare for at kroppens naturlige varslingssystem dempes.

- Vanligvis gir kroppen beskjed om lavt blodsukker gjennom symptomer som uro sult, svetting og hjertebank. Har man ofte lavt blodsukker, avtar følsomheten for disse symptomene og man merker først de mer alvorlige hjernesymptomene som tunnellsyn og tåkesyn, sier Jenssen.

Konsekvensen av dette kan være at man ikke får tatt de nødvendige tiltakene der og da, for å få opp blodsukkeret igjen.

Jenssen legger til at med en tilpasset behandling, kan man få tilbake evnen til å kjenne de tidlige symptomene på lavt blodsukker, kroppens varslingssystem blir igjen intakt.

Les også:Spis mindre, husk bedre

- Øker risikoen for Alzheimer

Irain Frame i Diabetes UK, sier at studien støtter tidligere funn om at dårlig kontrollert blodsukker påvirker funksjoner i hjernen.

- Vi vet allerede at type 2-diabetes øker risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom, og denne forskningen legger nok en brikke på plass i et svært vanskelig puslespill, sier Frame og understreker samtidig at det trengs mer forskning på dette området.

På verdensbasis regner man med at 246 millioner mennesker har diabetes. Prognosene tyder på at dette tallet vil være fordoblet innen 2025, ifølge Norsk Diabetesforbund.

265.000 har diabetes i Norge

I Norge har omkring 265.000 personer diabetes. Av disse har rundt 25.000 type 1-diabetes, mens resten har type 2-diabetes. Fordi symptomene på type 2-diabetes er diffuse, regner man med at rundt halvparten av dem som har denne sykdommen, lever med den uten selv å vite om det.

Årlig får mellom 6000 og 7000 nordmenn diabetes. Av disse er det omkring 90 prosent som har type 2-diabetes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks