Hovedinnhold

Jens ga ordre om full Røkke-krig

Stoltenberg: Ikke aktuelt med kompromiss

KASTER SKYGGER: Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen er i krig med KJell Inge Røkke og Aker. Saken blir også tema på Arbeiderpartiets landsmøte Foto: HELGE MIKALSEN
KASTER SKYGGER: Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen er i krig med KJell Inge Røkke og Aker. Saken blir også tema på Arbeiderpartiets landsmøte Foto: HELGE MIKALSEN
På bakrommet i regjeringen har statsminister Jens Stoltenberg gitt den dramatiske ordren om å gå til full krig mot Kjell Inge Røkke.

Denne saken handler om:

Dette er saken

  • 22. juni 2007 gikk den norske stat, anført av daværende næringsminister Dag Terje Andersen (Ap), inn som storaksjonær i Aker Holding.
  • Aker Holding er eid av staten (30 prosent), Aker ASA (60 prosent), den svenske Wallenberg-sfæren (10 prosent). Staten betalte 4,8 milliarder kroner for sin eierandel.
  • Aker Holding eier 40,27 prosent av aksjene i Aker Solutions. Aker Solutions het frem til 2008 Aker Kværner.
  • Torsdag 2. april kunngjorde Aker og Aker Solutions avtalen der sistnevnte selskap kjøper fire selskaper fra Aker for 1,4 milliarder kroner. Samme dag, på et stort Aker-arrangement, hyllet statsminister Jens Stoltenberg Kjell Inge Røkke som en stor pioner.
  • Fredag 3. april nedsatte styret i Aker Holding en gransking av kjøpet av de fire selskapene, ettersom flere finanseksperter hevdet at Aker Solutions har betalt en kraftig overpris for selskapene.
  • Søndag 5. april bestemte næringsminister Sylvia Brustad seg for å iverksette en uavhengig gransking, i tillegg til den granskingen som var igangsatt av styret i Aker Solutions.
  • Langfredag sendte Kjell Inge Røkke et brev til Stoltenberg, der han ba om unnskyldning for at hans medvirkning på Aker-arrangementet «har blitt gjenstand for kritikk».
  • Statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved Statsministerens kontor sier at de tar brevet fra Røkke til orientering, men at de fortsatt krever en ny behandling av transaksjonene.

Dette får VG bekreftet fra meget sentrale regjeringskilder.

Krigen vil bli brutal og om nødvendig langvarig. Vurderingen på toppen av regjeringsbygget er at hverken regjeringen eller Ap har råd til å tape så mye som et lite slag i kampene som nå følger. Det ufravikelige kravet er at det gjennomføres en generalforsamling i Aker Solutions.

Les også:Røkke med unnskyldning

Overfor VG understrekes det at dette kravet står helt uavhengig av hva de forskjellige granskinger og juridiske betenkninger måtte konkludere med.

Å få skylden for å ha gitt bort milliarder av kroner til en milliardær midt i finanskrisen, vil kunne ruinere Ap fullstendig i månedene før valget, blir VG forklart. Strategene i regjeringen er sikre på at de kommer til å vinne krigen, og at det bare er et tidsspørsmål før Røkke gir etter.

- Det er ikke Staten som har dårligst tid, for å si det sånn, sier en sentral kilde til VG.

Slår sprekker

Man er dermed også innstilt til å ødelegge det inntil nå så rosenrøde forholdet som har vært mellom Ap og Kjell Inge Røkke. Statsminister Jens Stoltenberg skjerper nå også den offisielle ordbruken: Det er ikke rom for kompromisser med Kjell Inge Røkke og Aker i den beinharde striden om Aker Solutions-kjøpene.

- Det er ikke andre løsninger. Enten er transaksjonene ugyldige, eller så må de behandles på en ekstraordinær generalforsamling, sa Stoltenberg til VG i går kveld.

Vet du noe om denne saken? Tips VG!

- Vi kommer ikke utenom en ny generalforsamling, sa nærings- og handelsminister Sylvia Brustad til VG halv ti i går kveld etter å ha jobbet med Aker-krisen i hele påsken.

- Vi har en svensk og to norske juridiske vurderinger som konkluderer med at saken burde vært behandlet i generalforsamling. Det står vi på, sier Brustad.

- Jeg stiller meg fullt og helt bak Sylvia Brustads håndtering av denne saken, sier Stoltenberg.

- Så det er ikke rom for kompromisser?

- Det finnes ikke andre løsninger, gjentar Stoltenberg.

- Har ikke dette budskapet nådd inn hos Røkke?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Næringsministeren har løpende kontakt med Aker, sier Stoltenberg, som selv ikke har vært i kontakt med Røkke den siste uken.

FÅR STØTTE: Statsministeren stiller seg bak nærings- og handelsminister Sylvia Brustads håndtering av Aker-saken. Foto: FRODE HANSEN
FÅR STØTTE: Statsministeren stiller seg bak nærings- og handelsminister Sylvia Brustads håndtering av Aker-saken. Foto: FRODE HANSEN

Les også:Tror ikke på Røkkes unnskyldning

- Har Aker feilberegnet de politiske konsekvensene av disse transaksjonene?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det viktige nå er at våre jurister er enige om at denne saken hører hjemme i en generalforsamling, og det støtter også de svenske eierne oss i, sier Stoltenberg.

Dette kravet betegnes som ufravikelig og har ingen ting med jus å gjøre. Det har med at staten som stor eier ikke finner seg i ikke å ha en hånd på rattet i så viktige saker.

Men i Aker er tonen foreløpig like sikker.

- Umulig å stanse

Der viser man til sin egen juridiske vurdering, som konkluderer med at det ikke var behov for å behandle den i generalforsamlingen.

- Transaksjonen er gjennomført og slik jeg ser det er prosessen juridisk i orden og umulig å stanse. Vi ser ingen juridisk åpning for en ny generalforsamling. Vi ser heller ikke hva den skal behandle, sier konserndirektør Geir Arne Drangeid i Aker. De vil legge frem nye fakta i ettermiddag.

Striden om en ny generalforsamling er helt vesentlig, fordi aksjonæravtalen mellom staten, Aker og svenske Investor/Saab sier at beslutninger som krever generalforsamling i Aker Solutions ASA, også må være enstemmige i styret i Aker Holding - der staten er representert.

Dermed vil en ny generalforsamling i praksis innebære at staten får vetorett i spørsmålet om det omstridte aksjekjøpet. Nullstilling av det omstridte aksjesalget fra Aker til delvis statseide Aker Solutions - eller helt ny behandling av salget på en generalforsamling der staten kan legge ned veto.

Brustad vil ikke si noe om de vil ta saken til retten, hvis ikke Røkke blir med på generalforsamling.

Tidsfrist for Røkke

Flere sentrale kilder i Ap sier til VG at Røkke må ha kommet med innspill som viser vei for en løsning på Aker-striden, før Aps landsmøte åpner om fire dager: Røkke gis dermed 96 timer. Jens Stoltenberg åpner Aps landsmøte lørdag klokken 13.

Flere peker på at både Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad har gått så høyt på banen at de ikke har råd til å gi en millimeter til Røkke.

- Presset på Røkke blir bare større hvis denne saken blir et tema på landsmøtet, sier Jan Bøhler, stortingsrepresentant og leder av Oslo Ap, til VG.

Les også:- Jens har ansvaret for Aker-skandalen

For bare halvannen uke siden hyllet statsminister Jens Stoltenberg Røkke som «en pioner». Nå er Røkke nærmest blitt et skjellsord i Ap-kretser. Og langt verre vil det bli dersom han ikke løser opp i den floken han har dratt regjeringen og statsministeren inn i, sier flere Ap-folk VG har snakket med.

- Hvis Røkke ikke har kommet opp med en løsning før landsmøtet, tror jeg Sylvia Brustad vil bli trampeklappet inn i salen når hun dukker opp. Røkkes forhold til Ap risikerer å bli forverret for all tid, sier LO-topp og forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie.

- Jeg er som alle andre imponert over det Røkke har fått til, og han har ikke kommet dit bare ved å være snill gutt. Derfor burde det ikke overraske, sier hun.

- Men hvis det er slik at Røkke har «lurt oss», må det få konsekvenser, sier hun.

Kan bli åpen høring

Kjell Inge Røkke risikerer å bli kalt inn til åpen høring i Stortinget. Det bekrefter både Høyres Per-Kristian Foss og Frp-formann Siv Jensen overfor VG.

- Jeg ser konturene av et ubehagelig kameraderi. Røkke er kapitalisten Jens Stoltenberg liker, fordi han stemmer Arbeiderpartiet. Stort sett alle andre næringslivsledere blir nesten fremstilt som skurker. Jeg synes det er naturlig at Aker-ledere og gjerne Røkke som eier, kommer til en åpen høring i Stortinget, sier Jensen.

- Vi har ikke tatt endelig stilling ennå, men det er naturlig at denne saken ender med en høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Da kan det bli aktuelt å invitere Kjell Inge Røkke, sier Foss til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks