Hovedinnhold

Røkke ber Stoltenberg om unnskyldning

FIKK UNNSKYLDNING: Kjell Inge Røkke har gitt en unnskyldning til statsminister Jens Stoltenberg etter at regjeringssjefen er blitt utsatt for kritikk etter transaksjoner av selskap til Aker Solutions. Foto: SCANPIX
FIKK UNNSKYLDNING: Kjell Inge Røkke har gitt en unnskyldning til statsminister Jens Stoltenberg etter at regjeringssjefen er blitt utsatt for kritikk etter transaksjoner av selskap til Aker Solutions. Foto: SCANPIX
Hovedaksjonær og styreformann Kjell Inge Røkke i Aker ber i et åpent brev statsminister Jens Stoltenberg om unnskyldning.

Denne saken handler om:

- Vi vil med disse linjer rette en uforbeholden unnskyldning til landets statsminister Jens Stoltenberg, for at hans medvirkning på Aker-dagen 2. april nå har blitt gjenstand for kritikk, skriver Røkke i brevet.

«Vi var - og er - takknemlige for at Stoltenberg takket ja til vår invitasjon. Han ble invitert for å snakke om pionerskap innen politikk, næringsliv og miljø.»

- Det var ikke en del av opprinnelig plan at dette programmet skulle sammenfalle med offentliggjøringen av avtaler som i ettertid har vist seg å være kontroversielle. Det var slett ikke en del av planen at han skulle behøve å forholde seg til - og kommentere - disse avtalene. Statsministeren fortjener ikke den kritikk som han nå har fått, heter det i brevet som er undertegnet Kjell Inge Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen.

Svarte om Aker-transaksjonene

Det var på Aker-dagen for en uke siden at Stoltenberg ble orientert om Aker-transaksjonene. Statsministeren ble av journalister spurt om sitt syn på saken, kanskje uten helt å forstå hva han hadde fått vite om saken, melder NRK.

- Vi ser ikke at det har skjedd noe i disse selskapene som er i strid med de forutsetninger vi hadde, sa Stoltenberg.

Høyre reagerer

Sanner mener dette viser at Stoltenberg går god for Aker Solutions-avtalen.

- Statens styrerepresentant i Aker Holding Berit Kjøll har i et par dager fremstilt Stoltenberg som om at han er blitt lurt av Røkke. Men etter å ha hyllet Røkke på Aker-dagen, gikk Stoltenberg god for selve avtalen. Senere har hans egen næringsminister sagt at hun ønsker hele transaksjonen omgjort.
Det er nødvendig at Stoltenberg nå kommer på banen og avklarer regjeringens posisjon. Høyre vil rett over påske komme med oppfølgingsspørsmål, sier Sanner til NTB.

- Stoltenberg enig med Brustad

Stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor sier til TV 2 at Stoltenberg har de samme standpunktene som næringsminister Sylvia Brustad har gitt uttrykk for.

- Statsministeren bygde på forutsetninger som dessverre ikke viste seg å være til stede. Vi må kunne forutsette at de selskapene som staten er inne i utfører sitt arbeid på en formelt riktig måte og ivaretar alle aksjonærenes interesser. Her viser det seg at saken skulle ha vært behandlet i generalforsamling, sier Schjøtt-Pedersen

Lindholt advarer mot Røkke

Tidligere direktør i Folketrygdfondet Tore Lindholt advarer mot for nære forbindelser mellom Røkke og politikerne.

- Det sitter en rekke tidligere statsråder i Røkkes selskaper. De sitter ikke der på grunn av sin overlegne forretningsmessige kompetanse. De sitter der for sitt kontaktnett. Politikerne, og regjeringen i særdeleshet, må være oppmerksom på hva slags fare dette representerer for vårt lille land, sier Lindholt til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks