Hovedinnhold

En halv psykolog for hver kommune

I Norges 432 kommuner er det bare 179 psykologer i kommunale stillinger, viser tall fra Helsedirektoratet. Regjeringen lover å skaffe flere.

Denne saken handler om:

Det dårlige kommunale tilbudet bidrar til at lidelsene blir mer alvorlige, og at bruken av tvang blir større enn nødvendig, mener Norsk Psykologforening.

- Vi vet at forebyggende arbeid mot psykoselidelser minsker sjansen for at den utvikler seg dramatisk, sier psykologstudent Evelyn Andersson ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Les også:Har 1.600 psykiatrioppdrag i året

Psykologstudenter opplever at utdanningen deres ikke gir dem nok trening i å jobbe i den kommunale helsetjenesten siden all praksis foregår i spesialisthelsetjenesten.

- Vi mister erfaring med å treffe folk der de faktisk trenger det mest, sier Andersson.

Les også:Mener pasienter skrives ut for tidlig

Statssekretær Ketil Lindseth (Ap) viser til regjeringens samhandlingsreform, og forsikrer om at flere psykologer skal inn i kommunehelsetjenesten. Helsedirektoratet vil i år bruke 20 millioner kroner på å øke antallet psykologer i kommunene, og tror det vil rekke til 40 nye psykologer.

- Man kan si at de 20 millionene som skal brukes nå er lite, men det er i alle fall bedre enn ingenting, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks