Hovedinnhold

- Han er tvangsinnlagt tre ganger

Brødrene etterlyser bedre oppfølging av psykotiske

NEKTET Å FLYTTE SEG: Rett før jul 2007 klatret 38-åringen opp i masten på hurtigruteskipet «Polarlys» mens det lå til kai i Båtsfjord. Sammen med politiet klarte brødrene å få ham ned, og tvangsinnlagt. Foto:
NEKTET Å FLYTTE SEG: Rett før jul 2007 klatret 38-åringen opp i masten på hurtigruteskipet «Polarlys» mens det lå til kai i Båtsfjord. Sammen med politiet klarte brødrene å få ham ned, og tvangsinnlagt. Foto:
BÅTSFJORD (VG) - At broren vår ble psykotisk burde ikke overraske helsevesenet. Han er tvangsinnlagt tre ganger tidligere, sier brødrene Atle og Kurt.

Denne saken handler om:

Dømt for trusler og grovt ran

  • I desember i 1995 ble mannen i Asker og Bærum herredsrett dømt til to år og to måneders fengsel etter et ran av en Rimi-butikk i Asker. To ansatte ble truet med en leketøyspistol, bakbundet og ranet for 77600 kroner.
  • I 2000 ble mannen dømt i Arvika Tingsrätt, og senere Hovrätten, til fire års fengsel for blant annet en grov narkotikaovertredelse.
  • I april 2001 ble mannen igjen dømt i Asker og Bærum herredsrett, etter at han knivtruet en bileier til å undertegne en salgsmelding og kontrakt på en Ford Mondeo verdt ca. 135000 kroner.
  • Etter å ha presentert seg som lisenskontrollører fra NRK tok han i 2001 sammen med en annen person seg inn i boligen til en 69 år gammel mann, og truet ham med kniv og syl. Våpnene ble lagt frem på bordet, samtidig som ransofferet ble fortalt at de skulle skjære av ham kjønnsorganet, heter det i dommen fra Asker og Bærum herredsrett. Ranet gjorde at straffen han allerede sonet fra Sverige, ble forlenget med fem måneder.

Av Ivar Brandvol, Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen

Den trippeldrapssiktede 38-åringen kommer opprinnelig fra Båtsfjord i Finnmark, og har tilbrakt flere perioder av livet her. I går var den lille bygda i sjokk. Familien til den drapssiktede 38-åringen er sterkt preget av tragedien i helgen.

Les også:- Leieforholdet sagt opp før trippeldrapet

- Aldri voldelig

De peker på at han er tvangsinnlagt med psykose en rekke ganger tidligere, men at han i disse situasjonene aldri har vært voldelig.

- Vi tenker mye på de etterlatte.

Vet du noe om denne saken?Tips oss!

Dette er helt forferdelig. Men broren vår fikk ikke den hjelpen han trengte i Tromsø. Han dro dit i fjor for å komme vekk fra miljøet her, og få hjelp til et nytt liv, sier Atle og Kurt.

Les også:Helse-Hansen beordrer gransking av Tromsø-drapene

De mener at brorens psykiatriske forhistorie fra tiden i Båtsfjord er neglisjert av helsevesenet i Tromsø.

- Siden 2007 er han tvangsinnlagt med politieskorte tre ganger, utenom tragedien som skjedde i helgen. Hvordan kan han settes på gaten, få uker etter en alvorlig psykose, uten oppfølging, spør brødrene.

Les også:Trippeldrapssiktet truet med å skjære penisen av ransoffer

Virket utagerende

Første psykosen fikk han ifølge familien i mai 2007.

- Han kjørte til Tana, men gikk tom for bensin på veien. Bilister meldte fra om at han hadde utagerende oppførsel og politiet kjørte han til institusjonen i Tromsø, sier de.

Den neste tvangsinnleggelsen skjedde like før jul samme år.

En morgen stakk han ned til bryggen i Båtsfjord og tok seg om bord i hurtigruteskipet «Polarlys». Der klatret han opp i masten og nektet å flytte seg.

- Sammen med politiet klarte vi til slutt å få ham ned, og tvangsinnlagt. Han ville vekk fra Båtsfjord og i sin psykotiske tilstand mente han at Hurtigruten var eneste måten.

- Trente kampsport

Den tredje innleggelsen skjedde i Tromsø i fjor høst.

- Han ble utskrevet, men var helt blakk og manglet et sted å bo.

Vi hjalp han med litt penger, men bor for langt unna til at vi kunne gjøre mer. Han var for stolt, og vi trodde han fikk hjelp.

Les også:Mener pasienter skrives ut for tidlig

38-åringen kom tilbake til Båtsfjord i 2002 etter å ha sonet en dom delvis i Sverige og delvis på Østlandet. Han har tidligere bodd fem år i Finland, samt noe tid i østlandsområdet.

I Finland studerte han til å bli sykepleier - og trente kampsport.

Etter det VG erfarer skal han mestre fem ulike grener.

En tid etter at han ble utskrevet i fjor høst, sluttet 38-åringen å ta medisinen på grunn av bivirkningene.

Det bekrefter hans advokat Bjørn Morten Litveit Hansen overfor VG.

- Han har fortalt at han kuttet medisinen fordi han ikke følte seg vel, sier Litveit Hansen.

Sykdomshistorien ukjent

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune
DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune

Advokaten besøkte i går 38-åringen, som får behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF - Psykiatrisk avdeling, tidligere Åsgård sykehus.

Ifølge Litveit Hansen er hans klient nå så syk at det kan ta lang tid før det blir aktuelt med politiavhør.

I går ettermiddag ble den siktede utredet av psykiatere.

Magnus Hald, klinikksjef ved allmennpsykiatrisk klinikk på UNN, hevder han ikke kjenner til drapsmannens sykdomshistorie fra hjemstedet Båtsfjord.

- Jeg har ikke hørt om disse opplysningene, og har heller ikke etterspurt disse. Men det kan godt hende at de som er involvert i behandlingen av han, vet om dette. Jeg har ikke tilgang til hans journal, derfor vet jeg det ikke, sier Hald.

Les også:- Psykisk syke får for dårlig oppfølging

Skyldte på hasj

Han vil ikke avkrefte eller bekrefte om psykiatrien i Tromsø kjente til sykdomshistorien da vedkommende ble lagt inn for omtrent et halvt år siden.

38-åringen skal selv ha forklart til en nabo at psykosene han fikk skyldtes røyking av hasj. Psykosene skal ha vart i flere uker.

Magnus Hald bekrefter på generell basis at narkotika kan utløse psykoser.

- Psykoser kan utløses av mange ting. Det kan være at man ruser seg alvorlig, men noen ganger er det også omvendt - at psykotiske personer ruser seg og blir dårlige av det. Alle mulige livspåkjenninger kan utløse psykoser.

Det psykiatriske sykehuset i Tromsø går nå gjennom rutinene etter drapene som ble begått av en tidligere pasient.

Fylkeslegen i Troms oppretter tilsynssak for å undersøke hvilken behandling og oppfølgning drapsmannen har fått fra psykiatrien.

- Når det kommer en bekreftelse på at det er han som har begått forbrytelsen er det naturlig å opprette en sak, sier fylkeslege Caroline Olsborg til VG.

VG Netts journalister Mads A. Andersen og Ola Haram er i Tromsø for å dekke trippeldrapet. Følg journalistene [VGNettMads] og [haram] og [VG Nett] på Twitter for siste nytt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks