Hovedinnhold

Mener pasienter skrives ut for tidlig

RETTSMEDISINER: Randi Rosenqvist, leder for Rettsmedisinsk kommisjon, mener at psykotiske schizofrene får for dårlig oppfølging i psykiatrien. Foto: Tore Kristiansen
RETTSMEDISINER: Randi Rosenqvist, leder for Rettsmedisinsk kommisjon, mener at psykotiske schizofrene får for dårlig oppfølging i psykiatrien. Foto: Tore Kristiansen
Tragedier som trippeldrapet i Tromsø er prisen samfunnet må betale for økt frihet og mindre kontroll. Det mener flere eksperter.

Denne saken handler om:

- Det er psykiatriens ansvar å hindre at psykiatriske pasienter utøver vold og drap, men spørsmålet er om den oppgaven kolliderer noe med det sterke fokuset våre myndigheter har på menneskerettigheter, sier Pål Hartvig til Aftenposten.

Han er spesialist i psykiatri og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst.

Les også:Helse-Hansen beordrer gransking av Tromsø-drapene

Hartvig tror at noen menneskeliv årlig kunne vært spart med kvalitetssikret tvang og flere plasser i psykiatrien som kunne sikret lengre opphold til stabilisering enn slik det er nå.

Han får støtte av Randi Rosenqvist, som leder Rettsmedisinsk kommisjon.

- Av ulike grunner får en gruppe psykotiske schizofrene for dårlig oppfølging i psykiatrien og noen av disse begår drap. På 50-tallet var disse pasientene på sykehus, nå skrives disse utilregnelige pasientene ut for raskt, mener hun.

Les også:- Psykisk syke får for dårlig oppfølging

Også Torgeir Husby, avdelingssjef ved Psykiatrisk Avdeling Vindern (Diakonhjemmet), etterlyser flere langtidsplasser, mens spesialist i klinisk psykologi, professor Stål Bjørkly, bekrefter at det er en forhøyet voldsrisiko blant en undergruppe av psykotiske pasienter i forhold til befolkningen ellers. Han understreker at det å være psykotisk ikke i seg selv medfører at en er farlig.

- Spørsmålet blir selvfølgelig hvor mange mennesker som skal holdes borte fra samfunnet med tvang i forhold til at en av dem kan begå drap, sier Bjørkly.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks