Hovedinnhold

38-åringens behandler: - Vi kan ikke forutse drap

BÆRES UT: De drepte ble båret ut av eneboligen i Tromsø søndag kveld. Foto: Marius Hansen
BÆRES UT: De drepte ble båret ut av eneboligen i Tromsø søndag kveld. Foto: Marius Hansen
TROMSØ (VG Nett) Mannen som nå behandler den trippeldrapssiktede mener det er umulig å forutse tragedier som den som rammet Tromsø i helgen.

Denne saken handler om:

Tips oss

For omkring ett år siden var den 38 år gamle mannen som nå er siktet for å ha knivdrept tre personer tidlig morgen eller sent natt til søndag innlagt på psykiatrisk sykehus.

Bakgrunn:Dette er tragedien i Tromsø
Ordføreren i Tromsø til VGTV:- Dette skulle ikke skjedd

Sent mandag kveld var han for syk til å bli avhørt av politiet og igjen innlagt på Åsgård, en psykiatrisk avdeling tilknyttet Universitetssykehuset i Tromsø.

Les også:Åstedet bærer preg av dødskamp

- Dette er en sak jeg fikk mandag. Vi kommer til å gå inn å se på om det er gjort riktige vurderinger av oppstarten av behandling, hvilken behandling han har fått og avslutning av behandling, sier avdelingsoverlege Ketil Røtvold ved spesialpsykiatrisk avdeling ved Universitetet i Tromsø.

Les også:Ole-Robert (44), Linda (35) og Ragna (61) drept av leieboeren

Han fikk mandag morgen oppdraget med å lede behandlingen av den drapssiktede 38-åringen. Røtvold tar det for gitt at Helsetilsynet nå går inn og gransker denne saken, noe statsråd Bjarne Håkon Hanssen også har bestemt.

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune
DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune

SE VGTV:Sørger over tapet av kollegaene

- Grusomt

- Det er en del av faget å forutse hva som skjer og hva som kan skje. Men ingen kunne forutse dette. Dette er så sjeldent og så grusomt. Vi kan ikke forutse drap, sier psykiater Røtvold til VG Nett.

VGTV:Blodig dødskamp før drippeldrapet

Han har jobbet i psykiatrien i 15 år, og de siste årene mye med risiko og risikotesting av psykiatriske pasienter. Han mener hans fagmiljø i større grad enn tidligere gjør risikovurderinger av psykiatriske pasienter.

VGTV:Tromsøværingene om dødstragedien

- Selv om det er for mange tilfeller av vold utført av folk som har vært til behandling, er det relativt sjeldent likevel. Derfor er det vanskelig å forutsi hvilke pasienter det er heftet en risiko ved å skrive ut, sier Røtvold.

Han innrømmer at hans bransje ikke har gode nok instrumenter for å bedrive denne typen risikovurdering.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Ordfører vil ha svar

- Men vi gjør det til en viss grad: Når det er sjeldne tilfeller, så er det vanskelig å kunne forutse og kunne spå inn i fremtiden. Den beste risikovurderingen er å gi best mulig behandling, og det jobber vi hardt for hver dag, sier avdelingsoverlegen til VG Nett.

Les videre under bildet!

ÅSTEDET: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen.
ÅSTEDET: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen.


Hastemøte

Tromsø-ordfører Arild Hausberg kalte mandag morgen inn til hastemøte med sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen. De to hadde planer om å møtes i løpet av denne eller neste uke, men da det kom frem at en tidligere psykiatrisk pasient skulle ha stått bak et trippeldrap i byen, fikk førstnevnte hastverk.

- Det ble fremskyndet på grunn av det som har skjedd. Jeg ringte ham mandag morgen på grunn av dette. Jeg må få vite hvordan det fungerer med pasienter som tydelig er i faresonen for å bli psykotiske og om de er et godt system som kan fange opp disse, sier ordfører Arild Hausberg til VG Nett sent mandag kveld.

Sykehusdirektør ved Universitetet i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen ønsker ikke å kommentere møtet, men sier at han har forståelse for at ordføreren ønsker å treffe ham fort.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks