Hovedinnhold

Helse-Hanssen beordrer gransking av Tromsø-drapene

- En tung dag å være helseminister

ÅSTED: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen. Foto: Scanpix
ÅSTED: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) krever at Helsetilsynet så snart som mulig starter full gransking av drapssaken i Tromsø.

Denne saken handler om:

Tips oss

I går ble et nygift ektepar og en bestemor funnet drept i et hus i Tromsø. De ble funnet etter at den 38 år gamle leieboeren selv fortalte at han hadde drept tre mennesker. På en pressekonferanse i Tromsø i ettermiddag bekreftet politiet at den drapssiktede 38-åringen også tidligere har vært i kontakt med psykiatrien.

- Dette er en forferdelig tragisk sak. Det er en tung dag å være helseminister, sier Hanssen til VG Nett.

LES OGSÅ:- Åstedet bærer preg av dødskamp

Tilsynssak

Helseministeren vil nå åpne tilsynssak for å avdekke eventuelle feil og mangler i oppfølgingen av 38-åringen.

- Jeg vil be Helsetilsynet gå tungt inn i denne saken. Det viktigste nå er å lære av mulige feil som er begått. Vi må derfor få kartlagt den antatte gjerningsmannens medisinske historie, og hva slag oppfølging han har fått etter at han ble utskrevet fra institusjon, sier Hanssen.

LES OGSÅ:Drapssiktede innlegges på psykiatrisk

Saken fortsetter under bildet!

GRANSKING: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen ber Helsetilsynet granske oppfølgingen av den drapssiktede 38-åringen. Foto: Frode Hansen
GRANSKING: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen ber Helsetilsynet granske oppfølgingen av den drapssiktede 38-åringen. Foto: Frode Hansen


Helseministeren understreker at omstendighetene rundt drapene i Tromsø ennå ikke er kjent, men statsråden bekrefter at han personlig vil følge opp rapporten fra Helsetilsynet, når den foreligger.

Se VGTV:- Kan ha møtt drapsmannen

Bekymret

Både Generalsekretær Mette Kammen i Mental Helse og lederen i Utvalg for rettspsykiatri i Norsk psykiatrisk forening, Yngve Ystad etterlyser bedre oppfølging av pasienter med psykiske lidelser.

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune
DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø søndag. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune

- En av grunnene en kan tenke seg er at psykotiske pasienter holdes kortere tid i institusjonene og kommer ut for tidlig. Dermed er de ikke så friske som de burde vært når de blir skrevet ut, sier Noreik.

Helseministeren innrømmer at tilbudet til denne pasientgruppen fortsatt er for dårlig. Han mener spesielt det kommunale psykiatritilbudet må styrkes betraktelig.

Ifølge Hanssen brukes i dag 85 prosent av ressursene i psykiatrien i sykehusene. Statsråden varsler nå at flere av disse ressursene bør overføres til kommunehelsetjenesten.

- Jeg er bekymret for oppfølgingen i kommunene. For mange opplever å bli skrevet ut til et for dårlig tilbud, sier Hanssen.

BLOGG:Les Bjarne Håkon Hanssens blogg på VGB

Styrke kompetansen

Statsråden åpner i tillegg for å styrke kompetansen til dem som jobber i det psykiske helsevernet.

- Det gjøres mye bra arbeid i norsk psykiatri, men vi må bli enda flinkere til å fange opp signaler på at personer kan bli farlige. Vi må vite mer om hvilke kjennetegn vi skal se etter, sier Hanssen.

VGTV:- En kamp for liv og død i huset

LES OGSÅ:Siktede kan ikke avhøres

Han tror likevel ikke det er mulig å være helt sikre på at slike ting ikke kan skje.

- Psykiatri er ingen eksakt vitenskap. Vi vet at en persons tilstand kan endre seg raskt. Selv om en person en gang har vært syk betyr ikke det at vi kan sperre vedkommende inne på institusjon for resten av livet, påpeker han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks