Hovedinnhold

- Åstedet bærer preg av en kamp på liv og død

SIKRER BEVIS: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippeldrap i Tromsdalen. Foto: SCANPIX
SIKRER BEVIS: Kriminalteknikere fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippeldrap i Tromsdalen. Foto: SCANPIX
TROMSØ (VG Nett) Først brøt leieboeren seg inn i huset. Deretter pågikk det en kamp om livet på soverommet der drapsmannen til slutt tok livet av Linda Anett Hansen og Ole-Roger Olsen.

Denne saken handler om:

Tips oss

På en pressekonferanse klokken 14 mandag fortalte stasjonssjef Einar Pedersen litt om hva som møtte politiet da de kom frem til huset i Tomasjord ved Tromsø like over klokken 17 søndag ettermiddag.

- Inne på soverommet fant vi to avdøde. På stua lå en tredje, sier han.

De drepte er Linda Anett Hansen (35), Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61).

- Det var et syn som man heldigvis ikke ser så ofte, sier Pedersen.

Hovedetasjen i huset bar preg av hendelsen, og det var veldig mye blod. Politiet sier at alt tyder på at det er blitt brukt et stikkvåpen, og at drapsvåpenet høyst sannsynlig finnes i huset.

Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes leder retts- og påtalemyndigheten hos politiet i Tromsø. Han sier følgende om hva som møtte politiet da de kom til huset der de tre ofrene ble funnet døde.

- Det var et åsted som bar preg av at det hadde foregått en dødskamp. Svært mye blod.

- Hvor makabert er dette her?

- Jeg vil ikke bruke sånne ord på det, men det var ikke noe pent syn for de som kom til stedet. Vi kan bekrefte at det var svært mye blod og at funn tilsier at det har vært en dødskamp, en kamp på liv og død, sier han til VG Nett.

- Ble paret funnet i sengen sin?

- De lå på hver side av sengen, utenfor sengen, sier han på spørsmål fra VG Nett.

I stua, hvor det eldste offeret lå, var det ingen tegn til kamp.

- Den eldre damen sov nede, men ble funnet drept i etasjen over, opplyser Pedersen videre.

Men politiet kan ikke si noe om hun ble tvunget opp trappen eller om hun ble fraktet dit etter sin død. Det er blodspor i trappen, men politiet kan ikke si noe om det kommer fra gjerningsmannen eller offeret. Han hadde et sår i hånden da vi fant ham, opplyser politiet under pressekonferansen på politihuset i Tromsø.

Politiet mener drapene skjedde sent på natten eller tidlig morgen.

Brutt seg inn

Den 38 år gamle mannen, som har innrømmet drapene og er siktet for dem, er leieboer i en sokkelleilighet under ekteparets del av boligen.

DREPT: Ole-Roger Olsen (44). Foto: Nofima
DREPT: Ole-Roger Olsen (44). Foto: Nofima


Pedersen sier at spor tyder på at drapsmannen har brutt seg inn i ekteparets del av huset gjennom en dør som fører fra sokkelleiligheten.

- Ved første inntrykk virker det som om han har laget en del støy, sier stasjonssjef Pedersen om dette.

Sett i byen

Politiet opplyser videre at den siktede 38-åringen skal ha blitt observert i Tromsø sentrum ved 14.30-tiden lørdag.

Politiet har få opplysninger om hva mannen har gjort fra
drapene skjedde til han ble pågreptet senere på dagen.

Les også:Leieboeren pågrepet etter trippeldrap

DREPT: Linda Anett Hansen (35). Foto: Nofima
DREPT: Linda Anett Hansen (35). Foto: Nofima

Han har foreløpig ikke angitt noe motiv for det grufulle drapet. Politiet prøver nå å avdekke hvorvidt utleieforholdet mellom ekteparet og leieboeren var konfliktfylt. Foreløpig er det ingenting som tyder på dette.

Ifølge politiet i Tromsø er den mentale tilstanden til den antatte trippeldrapsmannen i Tromsø så dårlig at de ikke vet om han lar seg avhøre.

- Vi vet ikke når han kan avhøres, om det tar dager eller uker, sa stasjonssjef Einar Pedersen.

Krevende etterforskning

Det var 38-åringen selv som varslet om trippeldrapet, etter at politiet hentet ham fordi han var i tydelig psykisk ubalanse.

Likevel forbereder Tromsø-politiet seg på en krevende etterforskning.

Les også:Drapssiktede innlegges på psykiatrisk

- Etterforskningsmessig vil denne saken være krevende, selv om hendelsen tilsynelatende ser oversiktelig ut, sier stasjonssjef Einar Pedersen.

Politiet innrømmer at synet som møtte dem i boligen, har gått inn på dem.

- Det synet som møtte de er egnet til å prege enhver av oss. De får den oppfølgingen som vi mener de skal få når de opplever noe sånt helt uforutsett gjennom vår HMS-tjeneste. Det var nok en temmelig tøff opplevelse for de som var først på åstedet.

Ble innlagt

Ifølge politiet vet man lite om mannen tidligere har hatt psykiske problemer, bortsett fra at politiet bisto med innleggelse ved Åsgård Sykehus i slutten av august i fjor.

Hvem som da kontaktet politiet og om denne innleggelsen var i forbindelse med en i voldsepisode, kan ikke politiet gi noe svar på.

- Vi vil se på siktedes bakgrunn etter hvert, men hittil har vi hatt fokus på drapet, sier Pedersen.

Ifølge politiet er det tatt blodprøver av siktede, men de vil ikke svare konkret på hva det blir sett etter i disse prøvene. Politiet vil verken bekrefte eller avkrefte om siktede var påvirket da han ble innbrakt.

- Hans mentale tilstand var slik at han ikke kunne avhøres, er politiets svar på dette.

Behandling

Klinikksjef ved Allmennpsykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN), Magnus Hald, sier han kan bekrefte at politiet kjørte siktede til Åsgård i slutten av august 2008. Mer kan han ikke si konkret om den antatte drapsmannen.

Hald sier at ved alle alvorlige hendelser hvor personer som har vært til psykisk behandling er involvert, vil de sjekke om rutinene er fulgt.

- Vi undersøker hva som konkret har skjedd, om pasienten har hatt et forsvarlig behandlingstilbud og om det er fulgt opp. Det blir selvsagt også gjort i dette tilfellet.

Han mener det ikke at tilbudet til psykisk syke i Tromsø er dårligere enn andre steder.

- Vi har mange av de samme utfordringene og mange av de samme problemene som ellers i landet. Selv om det ved UNN er noen vakante stillinger for psykiatere og psykologer vil jeg si at tilbudet er bra, sier Hald.

VG Netts journalister Mads A. Andersen og Ola Haram dekker trippeldrapet i Tromsø. Følg journalistene[VGNettMads]og[haram]og[VG Nett]på Twitter for siste nytt.

TEKNIKERE: Kriminalteknikerne f.v. Pål Moe og Jan Harald Hanssen og Siv Hansen fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen. Foto: SCANPIX
TEKNIKERE: Kriminalteknikerne f.v. Pål Moe og Jan Harald Hanssen og Siv Hansen fra politiet arbeidet mandag på åstedet for søndagens trippekldrap i Tromsdalen. Foto: SCANPIX

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks