Hovedinnhold

- Vanskeligere å behandle alvorlig sinnslidende

BÆRES UT: De drepte ble båret ut av eneboligen i Tromsø søndag kveld. Foto: Marius Hansen
BÆRES UT: De drepte ble båret ut av eneboligen i Tromsø søndag kveld. Foto: Marius Hansen
(VG Nett) Psykiatrien føler et press på å skrive ut pasienter hele tiden. Det gjør at flere «tikkende bomber» trolig går ute i samfunnet, mener lederen for det rettspsykiatriske utvalget i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det sier lederen i Utvalg for rettspsykiatri i Norsk psykiatrisk forening, Yngve Ystad, til VG Nett.

Den erfarne overlegen ved Sykehuset Buskerud sier at Norge i dag har færre plasser for langvarig psykiatrisk behandling enn tidligere. Han mener at dette er den eneste behandlingen som er god nok for pasientene med de mest alvorlige lidelsene.

- Kapasiteten til å behandle pasienter i lang nok tid har blitt mindre. Vi føler et press på å skrive ut pasienter hele tiden, fordi det kommer nye pasienter som trenger samme plass. I tillegg skal færrest mulig bli behandlet mot sin vilje, sier Ystad.

- Fører dette til flere «tikkende bomber»?

- Ja, dessverre. Vi har grunn til å tro at det er noen flere enn før som går ute i samfunnet uten behandling, samtidig som lidelsen deres gjerne forsterkes av rusproblemer og manglende sosialt nettverk, svarer han.

LES OGSÅ:Helse-Hanssen beordrer gransking av Tromsø-drapene

Psykisk ustabil

I går ble et nygift ektepar og en bestemor funnet drept i et hus i Tromsø. De ble funnet etter at den 38 år gamle leieboeren selv fortalte at han hadde drept tre mennesker.

KRITISK: Overlege Yngve Ystad ved psykiatrisk avdeling Lier på Sykehuset Buskerud er kritisk til mulighetene til å behandle alvorlig psykisk syke. Foto: Foto:Janne Møller-Hansen/VG
KRITISK: Overlege Yngve Ystad ved psykiatrisk avdeling Lier på Sykehuset Buskerud er kritisk til mulighetene til å behandle alvorlig psykisk syke. Foto: Foto:Janne Møller-Hansen/VG

Mannen er nå innlagt på psykiatrisk sykehus, og blir foreløpig regnet som for psykisk ustabil til at politiet kan avhøre ham. Han har tidligere blitt fraktet av politiet til den psykiatriske institusjonen.

Les også:- Stukket til døde mens de sov

Yngve Ystad understreker at han ikke kjenner den konkrete saken, men mener at både omfanget og tragediedimensjonen ved trippeldrapet tyder på at det er en psykose.

De drepte er nå identifisert.

- Må leve med det

Som drapsetterforsker i Oslo-politiet jobbet Finn Abrahamsen med mange drap begått av psykisk syke. Han konstaterer at denne typen drap fortsatt skjer.

- Dette er noe vi er nødt til å leve med. Jeg tror ikke det fins noen løsning som kan forhindre at det skjer igjen, sier han til VG Nett.

Kan være kapasitet

I desember ble tobarnsmoren Ann Mari Solås (32) drept utenfor sitt eget hus i Bodø i desember. Mannen som er siktet for drapet var innlagt til psykiatrisk behandling tre ganger, og sluttet å ta medisiner mot psykoser i tiden før drapet.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen uttalte da at drapet gikk inn på ham.

- En mulighet kan være at kapasiteten er for dårlig og at det ikke har funnets tilbud. Det andre kan være at det finnes tilbud, men at vårt helsepersonell har feilvurdert, og det finnes også andre muligheter. Det å si hva slags konsekvenser dette skal få, er ikke mulig å gjøre før man får fakta i saken, sa han til VG Nett.

Hanssen har foreløpig ikke besvart VG Netts henvendelse i dag.

Mønster

- AMATØRER: Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen. Foto: TV3
- AMATØRER: Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen. Foto: TV3

Finn Abrahamsen mener at dette er et mønster i flere slike saker.

- Ofte får pasientene for dårlig oppfølging etter at de har blitt skrevet ut. De kutter for eksempel ut medisineringen sin, sier han.

Også overlege Ystad mener det er umulig å bytte ut et psykisk helsevern og lovverk som sørger for god nok behandling til alle som trenger det.

Berit Kolberg Rossiné i Helsedirektoratet sier at det er de enkelte helseforetakene som må svare for antallet langvarige behandlingsplasser innen psykiatrien i sitt område.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks