Hovedinnhold

Kvinner sparer til ferie og barn - menn sparer til bil og hus

KVINNER OG MENN: Kvinner sparer til barn og ferie, mens menn sparer til bil og hus, viser en ny undersøkelse fra DnB NOR. Foto: Reuters/AFP
KVINNER OG MENN: Kvinner sparer til barn og ferie, mens menn sparer til bil og hus, viser en ny undersøkelse fra DnB NOR. Foto: Reuters/AFP
Her er en undersøkelse som viser hvorfor menn og kvinner ikke er økonomisk likestilt.

Banken DnB NOR har gjennomført en undersøkelse som avslører at norske kvinner sparer til myke ting, mens mannen tar ansvaret for de tunge økonomiske forholdene:

** Kvinnene sparer til ferier, møbler og oppussing, barn og familiebegivenheter.

** Menn sparer til bolig, bil og pensjon.

Taper

- Dette bekrefter til fulle at landets kvinner har langt igjen til de er økonomisk likestilt, sier Sidsel S. Jørgensen, som er forbrukerøkonom i DnBNor.

- Dessverre er konsekvensene av disse prioriteringene at kvinnene taper den økonomiske kampen mot mannen, sier hun.

- Undersøkelsen avslører kvinnen. Jeg synes det er veldig bra at det i forbindelse med 8. mars er blitt rettet fokus mot kvinnens økonomiske prioriteringer, eller mangel på sådanne.

En vekker

Annethvert ekteskap går på et eller annet tidspunkt over ende, og da merker kvinnen til fulle at det er mannen som har håndtert de tunge økonomiske sakene.

- Nesten halvparten av landets kvinner sier de tror de vil komme dårlig ut ved et samlivsbrudd. Når en ser disse tallene her, er ikke det så rart. Det bør være en vekker, sier hun.

- Vi skal ikke unnslå verdien som ligger i å legge til rette for familiære gleder, ferie og barnas økonomiske trygghet, men kvinnene kommer ofte tapende ut ved en konflikt, sier Jørgensen.

Hun sier kvinnen i sterkere grad må tørre å involvere seg i mannens økonomi.

- Ja, og gjør det i gode tider, når forholdet blomstrer og er godt.

Blir overrasket

En gift kvinne har full rett til innsikt i sin manns konto og motsatt, men få benytter seg av det.

Mange kvinner blir overrasket ved brudd, fordi mannens gjeld er større enn det han har oppgitt. Dessuten er mannens innsats i selskaper lettere å måle enn innsatsen kvinnen har lagt igjen hjemme.

- Hender det at kvinner oppdager at familiens gjeld ikke er en million, men tre?

- Det er nok en del som blir overrasket over slikt. Det er ganske stor forskjell å skulle dele en gjeld på tre millioner i stedet for én. Men mannens tap i selskaper kan han sjelden ta med seg inn i familien.

- Det kan vel hende, hvis han kan vise til at inntektene fra sine investeringer over år har bidratt til familieøkonomien?

- Ja, det er nok en del av bildet. Poenget er at det er mannen som har hånden på rattet. Det gir dem store fordeler når samboerskapet eller ekteskapet ryker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks