Hovedinnhold

Gjør olje til felles landsmøte-kampsak

PÅ TUR: Lederne for ungdomspartiene er på tur i Lofoten, og ruster seg til politisk kamp mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: Kjell Ingolf Ropstad
PÅ TUR: Lederne for ungdomspartiene er på tur i Lofoten, og ruster seg til politisk kamp mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: Kjell Ingolf Ropstad
(VG Nett) Ungdomsparti-lederne er på tur i Lofoten. Nå gjør de kampen mot oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen til felles kampsak på vårens partilandsmøter.

Olje i valgkampen

Striden om oljeboring utenfor de sårbare områdene utenfor kysten i nord seiler opp til å bli ett av de viktigste temaene i valgkampen.

Spørsmålet står sentralt på en flere av partilandsmøtene utover våren.

I Arbeiderpartiet har programkomiteen foreslått at partiet utsetter hele saken til 2010.

Høyres programkomitè åpner for å starte oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

SV, Senterpartiet, Venstre, KrF og Rødt sier nei til oljevirksomhet i disse områdene.

Fremskrittspartiet går inn for å åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Uansett hvem som vinner valget, så vil det betente oljespørsmålet skape strid i forhandlinger om eventuelle flerpartiregjeringer.

- Dette er noe av vakreste jeg har sett. Det er utenkelig at det skal stå en oljeplattform i horisonten, sier KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad på telefon til VG Nett fra solnedgangen i Lofoten.

Sammen med lederne for alle ungdomspartiene fra Rød Ungdom til Unge Høyre har han de siste dagene reist rundt og snakket med lokalbefolkningen i Lofoten. Fremskrittspartiets ungdomsparti er det eneste som ikke står sammen med de andre i kampen mot oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også:Ung front mot oljeboring

Turen har gjort dem sikrere enn noen gang på at det er riktig å kjempe mot oljeboring i Lofoten.

- Vi gjør dette til en felles kampsak på moderpartienes landsmøter utover våren, sier AUF-leder Martin Henriksen til VG Nett.

Striden om oljeboring utenfor de sårbare områdene utenfor kysten i nord seiler opp til å bli ett av de viktigste temaene i valgkampen. Spørsmålet står sentralt på en flere av partilandsmøtene utover våren.

Ulike forslag

Det er Henriksen og Unge Høyre-leder Henrik Asheim som har den vanskeligste jobben på landsmøtene. De kommer heller ikke til å legge frem det samme forslaget på sine landsmøter.

AUF-Henriksen vil overbevise partifellene om å si nei til oljeleting, i stedet for å utsette det til 2010 slik som partiets programkomite foreslår.

Les også:Ap-uenighet om oljeboring i nord

- Vi kommer til å fremme forslag på landsmøtet om at det ikke åpnes for oljeleting i Lofoten og Vesterålen, sier AUF-lederen, som tok dissens da spørsmålet ble behandlet i programkomiteen.

Unge Høyre-Asheim forsøker å få partiet med på forslaget som AUF vil at Ap skal forkaste - nemlig å utsette vedtak om oljeleting til konsekvensmeldingen kommer i 2010.

- Vårt forslag er at man skal utsette åpning av områdene til man har mest mulig informasjon om det. Det er et standpunkt som kan klinge godt i Høyre. Unge Høyres råd vil være at man skal være forsikt med å åpne disse områdene, sier Henrik Asheim.

Tror på vedtak

Begge ungdomspartilederne mener de har store sjanser til å få forslagene vedtatt.

- Jeg tror det er mange i Arbeiderpartiet som er blitt mer skeptiske den siste tiden. De ser at det er et sårbart område og at Nord-Norge ikke får flere arbeidsplasser ut av oljeleting. Jeg tror og vet at mange flere er skeptiske nå enn tidligere, sier Martin Henriksen.

- Jeg håper og tror at det man er ute etter er å få mest mulig informasjon, sier henrik Asheim.

Felles næringsforslag

Alle ungdomspartilederne sier at de har fått mye ut av møtene med lokalbefolkningen i Lofoten.

- Vi har blant annet besøkt Aust-Lofoten videregående skole. I en undersøkelse der over 80 elever svarte, er det bare seks som ønsker seg oljeutvinning. Det viser at d ordførerne som har gått inn for oljeutvinning er helt i utakt med folket, sier SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

OLJE-NEI: Unge Venstre-leder Anne Solsvik og KrFU-leder Kjell Inge Ropstad tror Høyre vil la seg overbevise til olje-nei i eventuelle regjeringsforhandlinger om en ny borgerlig regjering. Foto: Privat
OLJE-NEI: Unge Venstre-leder Anne Solsvik og KrFU-leder Kjell Inge Ropstad tror Høyre vil la seg overbevise til olje-nei i eventuelle regjeringsforhandlinger om en ny borgerlig regjering. Foto: Privat

- Vi møter optimisme blant næringsliv og fiske, men også bekymring når gjelder olje. Derfor er vi sikre på at dette er en viktig sak, sier KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Les også:Kirken protesterer mot oljeleting

- Jeg synes det er veldig bra at vi har klart å samle oss. Vi oppfattet tidlig i debatten at det har været et generasjonsspørsmål. Nå står vi sammen, sier Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

Ungdomspartiene kommer også til legge frem et felles forslag til hvordan næringslivet kan utvikles i Lofoten.

- Vi vil lage et felles innspill på hva man kan satse på. I denne regionen ligger det enorme muligheter for fiskeri og reiseliv, og også innenfor kultur og fornybar energi. Det er et enormt potensiale i at Nord-Norge kan markedsføres som den rene landsdelen, sier AUF-leder Martin Henriksen.

Les også:Mener oljeboring er tukling med skaperverket

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks