Hovedinnhold

- Et nederlag for regjeringen

Høyre: - Stoltenberg møter seg selv i døra

MULIG ULOVLIG OVERVÅKET: Forsvarets Sikkerhetstjeneste kan ha overvåket statsministeren og departementene ulovlig Foto: Scanpix
MULIG ULOVLIG OVERVÅKET: Forsvarets Sikkerhetstjeneste kan ha overvåket statsministeren og departementene ulovlig Foto: Scanpix
(VG Nett) Pensjonsforhandlingene ble et nødvendig nederlag for regjeringen, mener politiske kommentatorer.

Denne saken handler om:

Regjeringen måtte i natt gi opp å få til en ny ordning for offentlige tjenestepensjoner. I stedet blir dagens ordning videreført.

- Dette er et nederlag for regjeringen. Jens Stoltenberg har vært svært opptatt av pensjonsreformen. Det at man ikke makter å overbevise store arbeidstakerorganisasjoner om at dette er riktig, er et tap for de rødgrønne, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

Har du spørsmål om pensjon?Spør Pensjonsekspert Knut Røed på nettmøte klokken 14.00!

LES OGSÅ:Fakta om pensjonsstriden

- Seier for fagforeningene

Enigheten om pensjonsoppgjøret kommer en uke på overtid etter at det ikke lyktes partene å komme til enighet innen den opprinnelige fristen. Partene tok pinsen til hjelp og gjenopptok tirsdag forhandlingene.

- Nederlaget blir tydelig også fordi dette oppgjøret har vært helt historisk, da det ble en pause i forhandlingene der politikerne sammen med arbeidstakerne skulle få jobbe i fred, sier Stanghelle.

- VIKTIG: - Saken slik den står nå må belyses skikkelig, sier Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten. Foto: Siv Johanne Seglem
- VIKTIG: - Saken slik den står nå må belyses skikkelig, sier Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten. Foto: Siv Johanne Seglem


Også politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, mener at pensjonsoppgjøret er en seier for arbeidstakerorganisasjonene.

- Organisasjonene har fått det akkurat som de ville, de har fått gjennomslag for alle hovedkravene sine, sier Strand.

LES OGSÅ:- Vi er svært glade

Nødvendig nederlag

Samtidig peker flere kommentatorer på at nederlaget for regjeringen var helt nødvendig. En landsomfattende streik så tett opp mot valget ville vært umulig for de rødgrønne.

- Regjeringen som sådan ville kommet i en helt umulig posisjon. Det visste også arbeidstakerorganiasjonene. De satt med alle essene og jokeren på hånden. Da er det vanskelig å tape i poker, sier Arne Strand.

Ingen av de to redaktørene tror derimot at pensjonsnederlaget vil være en stor seier for opposisjonen.

- Jeg tror ikke oppposisjonen vil klare å utnytte dette i stor grad. Denne saken vil nok ikke leve så veldig lenge, sier Stanghelle.

BAKGRUNN:Storstreiken i offentlig sektor avblåst

Høyre: - Møter seg selv i døra

Høyre mener Jens og co. kan takke seg selv for at de ikke fikk gjennomslag for kravene.

- Dette er et betydelig nederlag for regjeringen som hadde ambisjoner om betydelige endringer, sier nestleder i Høyre Jan Tore Sanner til VG Nett.

- Jeg er ikke spesielt overrasket. Jens Stoltenberg møter seg selv i døra etter at han fikk trumfet gjennom LO og Gerd Liv Vallas krav om bruttopensjon i forbindelse med pensjonsoppgjøret i 2005. Det er Stoltenbergs eget ansvar at han ikke har fått til de endringene som er ønsket fra regjeringspensjon, sier Sanner.

VGDEBATT:«Det er klart regjeringen ville legge dette dødt før valgkampen».Diskutér videre her!

Klokken 09.30 møter opposisjonspartiene næringsminister Dag Terje Andersen i Stortinget for å få en orientering om forliket.

- Jeg håper møtet bringer mer klarhet i oppgjøret enn det som har kommet ut til nå. Slik det står nå ligner det ikke akkurat på et ferdig oppgjør, påpeker Sanner.

- Paddeflate

FrP ser på nattens oppgjør som en seier.

- Jeg oppfatter det som at regjeringen nå har lagt seg paddeflate for de offentlige ansatte. Det begrunner jeg med at man viderefører dagens pensjonssystem for de offentlig ansatte, noe som innebærer at en del av forutsetningene for pensjonsreformen er borte, sier pensjonspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Robert Eriksson.

FrP var motstander av pensjonsreformen og vil beholde dagens pensjonssystem.

- Pensjonsreformen kan nå legges død. Det som skjedde i natt er på mange måter en seier for FrPs syn, sier Eriksson.

KrF: - Viktig seier for tusenvis

- KrF er glad for at offentlig ansatte også i fremtiden får en god tjenestepensjon, etter at det ble klart at partene i årets lønnsoppgjør vil videreføre dagens ordning, sier Ingebrigt Sørfonn, parlamentarisk nestleder i KrF.

- Vi har hele tiden vært opptatt av at man følger opp løftene i pensjonsforliket. Der står det tydelig at offentlig ansatte har krav på en tjenestepensjon tilsvarende to tredjedeler av sluttlønn. Dette er en viktig seier for tusenvis av lærere, sykepleiere, førskolelærere og ingeniører, for å nevne noen, sier Sørfonn.

- Glad for enighet

- Jeg er glad for at det er oppnådd enighet om tjenestepensjon i offentlig sektor. Enigheten innebærer at vi sikrer gode pensjoner for ansatte i stat og kommuner, samtidig som Stortingets pensjonsforlik følges opp, sier statsminister Jens Stoltenberg torsdag morgen.

Heller ikke arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener oppgjøret er et nederlag for regjeringen.

- Vi viderefører dagens regler for tjenestepensjon, samtidig som vi gjør de nødvendige tilpasninger til ny folketrygd ved at pensjonen justeres for økende levealder og reguleres på samme måte som alderspensjonen i folketrygden, sier Andersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks