Hovedinnhold

Likestiller private barnehager

LIKESTILLER: De rødgrønne partiene i familiekomitéen orienterte onsdag om finansiering av private barnehager. Fra venstre kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og Gunn Karin Gjul. Foto: Knut Falch / SCANPIX
LIKESTILLER: De rødgrønne partiene i familiekomitéen orienterte onsdag om finansiering av private barnehager. Fra venstre kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og Gunn Karin Gjul. Foto: Knut Falch / SCANPIX
(VG Nett) Den rødgrønne regjeringen har i dag besluttet å likestille alle private barnehager med de kommunale.

Denne saken handler om:

Det vil si at de private barnehagene har lik rett til økonomisk støtte som de kommunale. Regjeringen tar sikte på en opptrappingsplan fra 2010 og fem år fremover, der alle private barnehager skal bli innlemmet.

Nå vil private barnehager bli satt i økonomisk stand til å tilby likeverdige lønns- og arbeidsvilkår som de kommunale.

- Det er en full seier for de foreldrene som hentet barna sine i barnehagen den 19. mai. Dette er en stor dag! Det var dette vi gikk inn for, og nå har vi har fått det, sier administrerende direktør i private barnehagers landsforbund, Arild M. Olsen til VG Nett.

LES OGSÅ:Massiv barnehage-protest mot regjeringen

- Foreldrene som har kjempet

19. mai stengte over to tusen private barnehager i en protest mot regjeringens finansieringsforslag til barnehagene, og over 100.000 barn måtte hentes tidligere enn vanlig.

FORNØYD: Arild Olsen, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund, er svært fornøyd med dagens resultat. Foto: SCANPIX
FORNØYD: Arild Olsen, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund, er svært fornøyd med dagens resultat. Foto: SCANPIX

Olsen er ikke i tvil om det er streiken som utløste det den endelige løsningen.

- Regjeringen så hvor viktig det var for foreldrene. Det er ikke først og fremst barnehagene som har kjempet for dette, det er foreldrene, sier han.

Økt tilskudd

Nå vil kommunene få økt tilskudd fra staten til å dekke den ekstra utgiften. Hvor mye det vil koste er foreløpig uklart, men ifølge det VG Nett erfarer har beløpet blitt anslått til rundt én milliard kroner. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell avkrefter ikke anslaget da VG Nett spør.

Han sier at han er imponert over de private barnehagene.

- Det langvarige engasjementet fra de private barnehagene har gjort et inntrykk til meg, det har ikke skjedd plutselig, sier Solhjell.

LES OGSÅ:Støtter streiken i private barnehager

- Pengene bør gå rett til barnehagene

Fremskrittspartiets første nestleder Per Sandberg mener kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har gått mot sine egne ønsker når han i dag lover lik støtte til private og kommunale barnehager.

BARE TULL: Per Sandberg mener det bare er tull at Solhjell er glad. Foto: Scanpix
BARE TULL: Per Sandberg mener det bare er tull at Solhjell er glad. Foto: Scanpix

- Dette er det største mageplasket og helomvendingen i denne regjeringens historie. Når Solhjell i dag sier han er glad, er dette bare tull. Han må være dypt skuffet. Det er jo Solhjell som fra begynnelsen av har stått på barrierene mot private barnehager. Nå er han presset til å gi etter, sier Per Sandberg i en pressemelding.

Han mener det er unødvendig at regjeringen skal lage en opptrappingsplan. I stedet vil han ha et vedtak som sier at alle barnehager skal bli behandlet likt økonomisk.

- Pengene bør da gå rett fra staten til barnehagen og ikke innom landets kommuner. Kun på denne måten vil vi få en rettferdig og lik behandling av barnehagene, sier Sandberg.

- Kun et valgkamputspill

- Dette må leses som et valgkamputspill, og kun det, sier stortingsrepresentant og familiepolitisk talsmann for Høyre, Olemic Thommessen til VG Nett.

Han sier at Solhjell og kunnskapsdepartementet ikke hjelper den private barnehagenæringen på sikt. Thommessen argumenterer at regjeringens forslag ikke gir barnehager godkjent etter 2011 rett til offentlig finansiering.

UENIG: Stortingsrepresentant Olemic Thommessen mener regjeringen har allergi mot private løsninger. Foto: SCANPIX
UENIG: Stortingsrepresentant Olemic Thommessen mener regjeringen har allergi mot private løsninger. Foto: SCANPIX

- Det regjeringen har gjort er å imøtekomme problemet som er i dag, men foreldre som skal ha barna sine inn i barnehage etter 2011 vender de ryggen til. Å fjerne denne retten til finansiering bekrefter at regjeringen fremdeles er preget av sin kraftige allergi mot private løsninger, sier Thommesen.

Han er redd kommunen alltid vil prioritere sine egne plasser .

- Mange av de unike private barnhagene kommer til å bli lagt ned fordi det blir kamp om barna. Kommunen kommer til å plassere barna i sine barnehager først og dermed kommer vi på sikt til å få et dårligere barnehagetilbud, sier Thommessen.

Han bekymrer seg også for at regjeringen legger opp til en fem års innfasing av likebehandling, men likevel overfører ansvaret for finansieringen til kommunene allerede i 2011.

- De er fullstendig overlatt til kommunenes velvilje, sier Thommesen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks