Hovedinnhold

Vil hjelpe deg å få fjernet nakenbilder på nett

Penger på statsbudsjettet

PASSE PÅ NETTET: Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) vil gi penger til Datatilsynet til kamp mot internett-mobbing. Foto:
PASSE PÅ NETTET: Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) vil gi penger til Datatilsynet til kamp mot internett-mobbing. Foto:
(VG Nett) Datatilsynet skal nå hjelpe alle til å få slettet krenkende opplysninger på internett.

Denne saken handler om:

I det reviderte statsbudsjettet bevilger Regjeringen 3,2 millioner kroner til Datatilsynet. Pengene skal brukes til å ta imot henvendelser fra alle som opplever at det finnes krenkende og uønskede bilder, videoer eller personopplysninger om dem på nettet.

- Dette kan ramme oss alle, enten det skyldes et øyeblikks ubetenksomhet når du selv sitter foran skjermen, eller andres misbruk av Internett. Uansett må vi kunne hjelpe folk med å få krenkende personopplysninger slettet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

- Ikke internettpoliti

Det er personvernkommisjonens råd som regjeringen nå lytter til. Håpet er at folk kan ta kontakt med Datatilsynet så snart de føler seg krenket, og at de der kan få hjelp til hva de skal gjøre videre.

- Vi skal ikke bli noe internettpoliti. Men med vår kompetanse og erfaring kan vi gi gode råd til folk om de skal anmelde forholdene, hvordan de kan ta kontakt med de ulike nettsidene for å få ting slettet, eller om det som står bare må tåles, forteller informasjonssjef Ove Skåra til VG Nett.

- Det kan ofte være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å få ting fjernet. Og da er det nyttig med råd og veiledning fra oss, legger han til.

Hjelpelinje

Prosjektet skal startes så snart som mulig. De første to årene skal det først være et forsøk, men hvis en slik hjelpeinstans blir vellykket vil den kunne bli permanent, skriver Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

- Vi skal være en hjelpeinje hvor folk får raske, praktiske og effektive råd. Folk skal kunne ringe og sende e-post, lover Skåra.

Flere prosjekter

Totalt bevilger departementet 5,1 millioner kroner til Datatilsynet til ulike prosjekter.

Et annet prosjekt det foreslås å bevilge penger til, er å øke kunnskapen om personvern i skolene. Det finnes en rekke personvernutfordringer i grunnskolen. Disse skal nå kartlegges. Fjernsynsovervåking og publisering av bilder av elevene er bare et par eksempler.

Det skal utarbeides informasjonsmateriell slik at skolens ansatte kan få mer kunnskap om personvern. Datatilsynet skal samarbeide med utdanningssektoren i dette arbeidet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks