Hovedinnhold

Lover milliardsatsing på skole og omsorg

LOVER MILLIARDER: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa mener kommuneopplegget viser at regjeringen satser på fellesskapet. Foto: Mattis Sandblad
LOVER MILLIARDER: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa mener kommuneopplegget viser at regjeringen satser på fellesskapet. Foto: Mattis Sandblad
(VG Nett) Kommunene får 6,5 milliarder kroner mer å rutte med neste år.

Denne saken handler om:

Det kom fram da statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa i dag presenterte kommuneproposisjonen for 2010. Ifølge regjeringen vil milliardløftet gi gi rom for satsing både innenfor skole, eldreomsorg og barnevern.

TETT PÅ NETT:Finansminister Kristin Halvorsen svarer VG Nett-leserne om Revidert Nasjonalbudsjett i dag klokken 14.00.Still dine spørsmål her

- Vi slukker ikke alle sorger i kommunene, men dette opplegget vil gi både flere lærere og flere hender i omsorgen. Det viser at regjeringen satser på fellesskapet sier statsråden.

DEBATT: Tror du på regjeringens løfter om styrking av skole og omsorg?Delta i debatten her

Frie inntekter

Statsminister Jens Stoltenberg sier han er stolt over regjeringens satsing på kommunene, men understreker at det fortsatt er uløste oppgaver.

- Vi er ikke i mål. Derfor håper vi å kunne fortsette i fire nye år, slik at vi kan fortsette denne satsingen, sier Stoltenberg.

Kommunene fikk 1,2 milliarder kroner ekstra i frie inntekter allerede i forbindelse med regjeringens krisepakke i januar i år. Nå får kommunene nok en milliard i revidert nasjonalbudsjett for 2009. I tillegg er skatteanslaget justert opp med 300 millioner kroner. Til sammen blir dette 2,5 milliarder som videreføres neste år.

DOKUMENTET:Les hele kommuneproposisjonen her(ekstern lenke)

På toppen kommer en vekst på fire milliarder kroner i frie inntekter fra 2010. Til sammen gir dette en økning i kommunenes frie inntekter på 6,5 milliarder kroner i 2010 sammenlignet med statsbudsjettet 2009.

Av veksten på fire milliarder kroner neste år, skal 2,5 milliarder kroner gå til kommunene og 1,5 milliarder kroner til fylkeskommunene.

KS fornøyd

Kommunene selv er brukbart fornøyd med løftene fra regjeringen. Leder i kommunenes interesseorganisasjon KS Halvdan Skard (Ap) mener kommuneopplegget bidrar til å rette opp noe av ubalansen i kommuneøkonomien. Han advarer likevel kommunene mot å sette i gang mange nye tiltak.

- Vi forventer at regjeringen kommer med tiltak i statsbudsjettet som bidrar til å rette opp underfinansieringen av barnehagene og etablerer en opptrappingsplan for å rette opp ubalansen i kommuneøkonomien, i tråd med Soria-Moria erklæringen, sier Skard.

Saken fortsetter under bildet!

ÅPNET: Statsminister Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete foretok den offisielle åpningen av det nye svømmebassenget på Bingsfoss ungdomsskole fredag. Foto: Scanpix
ÅPNET: Statsminister Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete foretok den offisielle åpningen av det nye svømmebassenget på Bingsfoss ungdomsskole fredag. Foto: Scanpix

- Ingen styrking

Høyre mener kommuneopplegget fra regjeringen ikke innebærer noen reell styrking av kommuneøkonomien. Partiets kommunalpolitiske talsmann Bent Høie beskylder regjeringen for å skape en «forventningskrise» i Kommune-Norge.

- Regjeringen skaper igjen store forventninger ved å fremstille et nøktern økonomisk opplegg som en stor vekst, sier han.

Høie mener Jens Stoltenberg nøyde seg med å fortelle halve sannheten på dagens pressekonferanse fordi han kun presenterte veksten i kommunenes inntekter uten å presentere kommunenes vekst i kostnader og utgifter.

- Opplegget for kommunene legger grunnlaget for å videreføre dagens nivå, men innebærer ingen reell økning. Stoltenberg forvrenger sannheten, sier Høie.

- Vi vil la kommunene beholde en større del av skatteinntektene lokalt. De kommunene som legger til rette for et godt og levedyktig næringsliv skal belønnes for det - spesielt i krisetid, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks